Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Nem hagyja kedvezményes finanszírozás nélkül a cégeket a magyar kormány

2022. június 29. - Cégkasszás

Megtörtént a bejelentés, amire hónapok óta sokan vártak: júliustól is folytatódik a Széchenyi Kártya Program MAX, vagyis továbbra is kedvezményes hitelhez juthatnak a hazai kkv-k. A jelenlegi emelkedő kamatkörnyezetben ennek a bejelentésnek kifejezetten örülhet a hazai kkv szektor, hiszen a finanszírozási költségek növekedése nem hárul a vállalkozásokra.

Elszálltak a kamatok, ez pedig sok cégnek fájna

Részben a szigorodó globális kondíciók, részben pedig az MNB fo9lyamatos kamatemelései miatt jelentősen emelkedtek a kamatok az utóbbi hónapokban. Ezt a kockázatot a kkv-k szempontjából sokáig a jegybank Növekedési Hitelprogramja (NHP) ellensúlyozta, mely olcsó forrást biztosított a bankoknak, hogy azt kedvező kondíciók mellett helyezzék ki a vállalati szektorban hitelként.

untitled_design.jpg

Tavaly aztán amikor az MNB megkezdte a jegybanki alapkamat erőteljes emelését, akkor a szigorítás megkezdésének lépése volt az NHP és más nem konvencionális eszközök megszüntetése. Azonban az állam nem akarta olcsó finanszírozás nélkül hagyni a cégeket, ezért a Széchenyi Kártya Program vette át a jegybanki intézkedés szerepét.

Az régóta tudott volt, hogy június 30-ig tart a jelenlegi kedvezményes hitelprogram, ezért a cégvezetők igyekeztek az utolsó pillanatig tető alá hozni a szerződéseket, illetve árgus szemekkel figyelték, mi lesz a folytatás. Az egyértelmű volt, hogy ha az utóbbi időszak kamatemelkedését a vállalatok „nyakába engedik”, annak beláthatatlan következményei lehetnek a vállalati hitelezés, ezen keresztül pedig a beruházások és a fizetőképesség szempontjából.

A találgatások végére aztán a KAVOSZ Zrt. tett pontot a közelmúltban, amikor bejelentette az új Széchenyi Kártya Program konstrukcióit.

Ilyen lesz a régi-új hitelprogram

Júniusban döntött a kormány az új hitelkonstrukciókról, melyek továbbra is a piacinál lényegesen alacsonyabb kamatozással támogatják a cégeket. A legfontosabb, hogy az új hitelek maximális kamatlába a teljes futamidőre legfeljebb 3,5 százalék lesz. Vagyis a bőven 7 százalék feletti (és tovább emelkedő) jegybanki alapkamattal összehasonlítva ez továbbra is komoly támogatást jelent majd.

A hitel alapú gazdasági növekedés előnyös, minden egy százalékos hitelállomány bővülés 0,2-0,4 százalékos GDP-bővülést érhet el – mondta a program bemutatásakor Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Azt is kiemelte, hogy első lépésben további fél évre, vagyis az év végéig nyitják meg a kedvezményes konstrukciót. Ez persze nem jelenti azt, hogy az év végén megint aggódva várhatják a híreket a cégek, a sajtótájékoztató után elhangzott, hogy a tervek szerint hathavonta vizsgáljak meg az aktuális kihívásokat a kormányzat szakemberei, és döntenek az esetleges kibővítésről, új termékekről.

A konkrét termékeket Krisán László, a KAVOSZ vezérigazgatója mutatta be. Összesen hétféle hitel közül választhatnak a cégek, kiemelt támogatást élvez az energiahatékonyság. A Széchenyi Energiakártya kamata például legfeljebb évi egy százalék lesz a teljes, maximum hároméves futamidőre, ilyen kondíciók mellett 250 millió forint a maximális hitelösszeg. Hosszabb, 10 éves futamidőre vehető fel az energiahatékonyság javulását és technológiaváltást támogató alkonstrukció, melynek évi kamata legfeljebb fél százalék. A legkisebb vállalkozások kiemelt támogatását szolgálja a tíz évre 50 millió forintig felvehető Széchenyi Mikrohitel szintén egy százalékos éves kamat mellett. Másfél százalékon kamatozhat a Széchenyi Beruházási Hitel, a folyószámlahitel, a likviditási hitel és a kedvezményes lízingkonstrukció esetében pedig 3,5 százalékban szabták meg a maxmimumot.iHitel

Az energiaválság okozta megnövekedett energia-többletköltségek finanszírozása rendkívül megnehezült, a technológiaváltás pedig kiemelt stratégiai cél, ezért ezek érdekében két teljesen új, speciális, többlettámogatott hitelkonstrukciót is bevezetünk – mondta a Portfolionak a bejelentést követően Krisán László.

Fennmarad a hitelgarancia szerepe is

Az új Széchenyi Kártya hitelek mögött továbbra is állhat kedvezményes hitelgarancia is. Attól válik biztonságossá egy bank számára bármilyen hitel, ha az ügylet mögött állami garancia van és e tekintetben óriási fontosságú az állami garancia megléte. A Széchenyi Kártya Programot állami garancia, valamint kezességi díj támogatás is kíséri, melyet a folyószámlahitel, beruházási hitel és forgóeszközhitelek esetén a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. biztosítja, az agrártermékek esetében pedig az AVHGA (Agrárvállalkozási-Hitelgarancia Alapítvány) nyújtja – mondta Krisán László az említett interjúban.

Vagyis az elmúlt években jelentősen felértékelődött hitelgarancia továbbra is megőrizheti, sőt akár erősítheti is szerepét a vállalati hitelezésben, ezzel is csökkentve a bankok kockázatát, illetve segítve a hitelképes vállalkozások forráshoz jutását.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr7417870347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása