Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Garantiqa: kiváló eredmények és új kihívások

2022. szeptember 07. - Cégkasszás

Az idén 30 éves Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a 2020-as majd 2021-es történelmi eredménye után 2022 első félévében is kimagasló eredményt ért el: a kezességvállalási portfólió 543 milliárd forinttal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, ami 50 százalékos növekedésnek felel meg. Ezzel a Garantiqa kezességvállalási portfóliója 2022 félévére 2483 milliárd forintra emelkedett.

Dr. Búza Éva vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban kiemelte: 2022-ben a Garantiqa kezességvállalása állt már minden harmadik hazai kkv hitel mögött, sőt a Garantiqa piaci részesedése megközelítette a 40 százalékot. Ez azt bizonyítja, hogy az állami hátterű, kedvezményes feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalás népszerűsége tovább emelkedett és érdemesben tudott hozzájárulni a kkv-k hitelhez jutásához, a hitelezési piac bővüléséhez.

ghg_a_bra.gif

Krízis Garanciaprogam

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-re komoly feladat hárult a Gazdaságvédelmi Akcióterv végrehajtásában. A világjárvány negatív gazdasági hatásainak ellensúlyozására még 2020-ban indított Garantiqa Krízis Garanciaprogram bevezetése, majd működtetése és kiterjesztése érdemi segítséget jelentett a hazai mikro- kis- és közepes vállalkozásoknak. A 2022 június 30-án lezárult programban a Garantiqa 59 ezer darab kezességvállalási szerződést kötött, amelynek eredményeként 2745 milliárd forintot is meghaladó mértékű hitel került kihelyezésre a Garantiqa kezességvállalása mellett. ke_pernyo_foto_2022-09-07_7_54_05.png

A program lezárulása az év közepén komoly keresletet támasztott a kezességvállalás iránt, a kérelmek száma kiugró emelkedést mutatott júniusban. Abban a hónapban az új kezességvállalások volumene (430 milliárd forint) megközelítette az év első öt hónapjában addig kötött kezességvállalások volumenét (457 milliárd forint).

Krízis2 Garanciaprogram

A gazdasági nehézségek kezelésének megkönnyítésére, a hazai kkv-k finanszírozási esélyeinek növelése érdekében új garanciaprogram is indul. A beruházási-, forgóeszköz- és folyószámlahitelekhez igénybe vehető kezességvállalás maximális értéke 5 milliárd forint lehet, az állami viszontgarancia mértéke pedig 85 százalék. A Krízis2 Garanciaprogramban legfeljebb 2022. december 31-ig nyújtható kezességvállalás. A program népszerűsítése érdekében a Garantiqa díjakciót is hirdet ebben a termékkörben. Hiteltípustól függően az egyes konstrukciókhoz – a hitelösszegre vetített - 0,75-1%-os akciós díj kapcsolódik.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr10017925773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása