Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Hogyan védhetik meg magukat a kkv-k a kibertámadásoktól?

2024. február 06. - Cégkasszás

Kevés riasztóbb dolog van egy vállalkozás életében, mint amikor idegenek megpróbálják feltörni a szervezet bankszámláját és leemelni az ott parkoltatott forrásokat. Pedig a kiberbiztonság már nemcsak a nagyvállalatokat érinti, hanem a kis- és középvállalkozások számára is egyre akutabb veszélyt jelent. A kkv-szektor a gazdaság gerince, hiszen több mint 99%-át teszi ki a hazai vállalkozásoknak, és több mint 3 millió munkahelyet biztosít. A kkv-k azonban gyakran nem rendelkeznek megfelelő kiberbiztonsági védelemmel, amely kiemelten veszélyezteti őket az egyre gyakoribb online visszaélésekkel szemben.

Miért fontos a kiberbiztonság a kkv-szektorban?

2021 óta Magyarországon a bankkártyás csalások száma közel 50%-kal, az átutalási csalások elkövetési értéke 200%-kal nőtt, de már 2020-ban is több kiberbiztonsági incidens történt, mint az előző 15 évben összesen. A kiberbűnözés pedig egyre növekvő fenyegetést jelent a kkv-szektor számára is, hiszen a hackerek folyamatosan új módszereket fejlesztenek ki, hogy ellopják, megsemmisítsék, vagy zsarolják a kkv-k értékes adatait, pénzét vagy ügyfeleit. A kiberbűnözés nemcsak anyagi károkat okoz, hanem súlyosan ronthatja a kkv-k hírnevét, bizalmát, és versenyképességét. Egy súlyosabb, nem megfelelően kezelt eset pedig akár a vállalkozás csődjéhez is vezethet.

cyber-security-3374252_1280.jpg

A kiberbiztonság tehát elengedhetetlen a kkv-szektor számára, hiszen megóvhatja őket a kiberbűnözés káros hatásaitól, és elősegítheti a digitális fejlődésüket, innovációjukat és növekedésüket. A több évtizedes tapasztalattal rendelkező Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalással segíti a hazai kis- és középvállalkozások finanszírozását,  de fontosnak tartja, hogy hasznos információk átadásával egyéb területeken is támogassa a hazai vállalkozásokat. tájékoztatásával a kkv-k biztonságos működését is igyekszik elősegíteni. A digitális biztonság megteremtése nem csak egy költség, hanem egy befektetés is, amely hozzájárulhat a kkv-k fenntarthatóságához és versenyelőnyéhez.

 Leggyakoribb támadási formák – mit tehetünk ellenük?

Az egyik leggyakrabban alkalmazott csalási technika a phishing, vagyis az adathalászat. A módszer lényege, hogy a csalók álcázott, hivatalosnak tűnő kommunikációval próbálnak meg személyes, vagy banki adatokat ellopni a felhasználóktól. Általában hamis e-mailek, üzenetek és weboldalak formájában lehet találkozni az ilyen jellegű csalásokkal.

A felismerésükhöz pár dolgot érdemes szem előtt tartani:

  • A feladó e-mail címének az ellenőrzése – ha a feladó a bankunk nevében ír, és az e-mail címre rákeresve nem kapunk találatot, az e-mail nagy valószínűséggel hamis,
  • A weboldal URL ellenőrzése – amennyiben a gyanúsnak vélt weboldal URL-je nem egyezik a hivatalos oldal webcímével, az oldal nagy valószínűséggel hamis,
  • Az üzenet tartalma – a hivatalos szervezetek és bankok nem kérnek személyes vagy, bankszámla adatokat online, így, ha az üzenet erre buzdít, akkor az nagy valószínűséggel hamis.

 A másik, csalók körében népszerű kibertámadás a ransomware, vagyis a zsarolóvírus, melynek célja, hogy hozzáférjen az áldozat adataihoz, és elérhetetlenné tegye azokat a felhasználó számára. Miután az adatokat zárolta, a támadó pénzt követel az eredeti állapotot visszaállító kódért cserébe. A zsarolóprogramok elleni védekezéshez ajánlott egy korszerű védelmi szoftvert (ESET, Norton), erős és egyedi jelszavakat, valamint a legfrissebb operációs rendszereket használni mobil és asztali eszközeinken egyaránt.

A harmadik gyakori támadás a DDoS (distributed denial-of-service), vagyis a túlterheléses támadás. Ennél a támadásnál a célpont weboldalának hálózati szolgáltatásai kerülnek célkeresztbe, megbénítva ezzel az oldal működését. Ezeknek a kibertámadásoknak a lényege az üzleti tevékenység akadályozása, mely hatással lehet a vállalat értékesítéseire és hírnevére. Megelőzésükhöz elérhetőek erre a célra biztonsági szoftverek, de a felkészült szakemberek, a rendszeres kockázatelemzés, és a támadások esetére készített akcióterv is segít minimalizálni az okozott károkat.

Hogyan javíthatják a kkv-k a kiberbiztonságukat?

A kkv-k kiberbiztonságának javítása nem egy egyszerű feladat, hiszen számos kihívással kell szembenézniük, mint például a költségvetési korlátok, a szakemberhiány vagy a szabályozási követelmények. Azonban léteznek olyan általános lépések, amelyekkel a vállalkozások egyszerűen és hatékonyan csökkenthetik a különböző fenyegetések kockázatait.

Az első lépés a kiberbiztonsági helyzet kiértékelése. A kkv-knak fontos tudniuk, hogy milyen fenyegetésekkel szembesülnek, milyen adatokat, eszközöket, és rendszereket kell védeniük, és milyen digitális biztonsági szinten helyezkednek el. Ehhez használhatnak különböző eszközöket, mint például a kiberbiztonsági önértékelő kérdőívek, auditok és tesztek. A kkv-knak átfogó kiberbiztonsági stratégiára van szükségük, amely a felmért helyzet alapján határozza meg céljaikat, felelősségeiket és eljárásaikat, segítve őket tevékenységeik összehangolásában és az informatikai biztonsági kultúra fenntartásában.

Az aktív védelem kialakításához nélkülözhetetlen, hogy a vállalkozások friss technológiákat, szoftvereket és szolgáltatásokat alkalmazzanak. A kkv-knak fontos, hogy folyamatosan frissítsék és karbantartsák a biztonsági technológiáikat, mint például a vírusirtók, a tűzfalak, a titkosítás, vagy a biztonsági mentések. Emellett érdemes kihasználni a különböző szolgáltatásokat, mint például a felhőalapú megoldások, a külső szakértők, vagy a kiberbiztosítások, amelyek segíthetnek a kkv-knak a digitális védelem megerősítésében és költséghatékony megvalósításában.

Nagyon fontos továbbá az alkalmazottak megfelelő tájékoztatása. A vállalkozások leggyengébb láncszemei gyakran a dolgozóik, akik nem rendelkeznek elegendő informatikai ismerettel és készséggel, és így könnyen áldozatul eshetnek a bűnözők csalásainak. A kkv-knak tehát fontos, hogy rendszeresen képezzék és tudatosítsák a dolgozóikat a digitális információbiztonsági alapokról, a leggyakoribb fenyegetésekről, és a megfelelő kiberbiztonsági viselkedésről.

A kkv-knak szembe kell nézniük a kiberbűnözés egyre növekvő kockázatával, amely komoly károkat okozhat a gazdaságnak és a társadalomnak. A kiberbiztonság javítása nem egy egyszerű feladat, ezért a vállalkozásoknak érdemes megfontolniuk a fent említett tippeket, amelyek segíthetnek növelni a digitális tevékenységeik biztonságát.

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr518319651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása