Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Csak minden harmadik magyar cég fizet időben

2021. május 20. - Cégkasszás

A magyar kkv-k 65 százaléka késve egyenlíti ki a számláit, a kintlevőségek kezelése pedig sok vállalkozásnak okoz gondot – derül ki egy friss felmérésből. Az ebből fakadó több hetes vagy esetenként több hónapos likviditáshiány pedig sok vállalkozásnak gondot okoz. 

iphone-1852901_1920.jpg

A kintlevőségek kezelésére szakosodott Fairpay Control Zrt. készített egy kutatást a magyar kkv-k körében a késedelmes fizetésekkel kapcsolatban. Mintegy hatszáz cégvezetőt kérdeztek meg tapasztalataikról, az eredmény pedig elkeserítő: mindössze a cégek 35 százaléka fizeti ki időben a számláit. A helyzet komolyságát jelzi az is, hogy a válaszadó cégek közel 20 százalékának kellett jogi útra terelnie a követelését.

Ráadásul a járvány csak rontott a helyzeten, egyre több vállalkozás szembesült azzal, hogy nő az olyan cégek száma, amelyek a tartalékaik felhasználása után már képtelenek a számlakötelezettségüknek határidőre eleget tenni. Ennek egyik oka az lehet, hogy a járvány, illetve az abból fakadó lezárások sok céget nehéz helyzetbe hozhattak, kiemelten érintve néhány iparágat, mint a turizmus, a vendéglátás vagy a szolgáltatóipar. Ezek a cégek pedig felélték tartalékaikat az életben maradás reményében, így gyakrabban szembesülnek átmeneti vagy tartós likviditási zavarral. 

A hosszú körbetartozás másik oka az, hogy kevesen alkalmaznak szakembert, csak a megkérdezett cégek tizedénél van erre külön munkatárs. Gyakran maga az ügyvezető foglalkozik ilyen kérdésekkel, illetve sokszor hosszú évek alatt alakultak ki a rossz fizetési szokások, nem ragaszkodtak az időben történő teljesítéshez, így gyakorlattá vált a késve fizetés. Emiatt a szakértők szerint sokszor elég, ha az üzleti kapcsolat kezdetén lefektetik a játékszabályokat, majd azokhoz tartják magukat. 

A kintlevőségek esetében nem kis összegekről van szó, a Fairpay Control felmérése szerint majdnem minden ötödik cégvezető egymillió forint feletti tartozásról számolt be, és ugyanennyien mondták azt, hogy 500 ezer és egymillió forint között van a késedelmes számláik összege.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr7316566680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása