Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Bíznak a következő generációban a családi vállalkozások

2021. április 01. - Cégkasszás

A magyar családi vállalkozások vezetőinek többsége bízik abban, hogy a következő generáció átveszi majd tőle a stafétát – derül ki a Budapest Bank megbízásából készített kutatásból. A felmérésben részt vevő vállalkozások negyven százalékánál már el is indult az utódlási folyamat.

neonbrand-y_6rqstqbyq-unsplash_1.jpg
 A legtöbb családi vállalkozás vezetőjének figyelmét szinte teljesen leköti az irányítás, ezért egyelőre kevés idejük jut az utódlás kérdésére. Pedig ez nem halogatható tovább, ha nyugdíjba akarnak vonulni, akkor nem várhatnak tovább az utódlással.

 A Budapest Bank legújabb kkv-felmérésében a cégvezetők hatvan százaléka mondta azt, hogy szerinte családi vállalkozásnak minősül a cégük. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Magyar mikro-, kis-, és középvállalkozások megerősítésének stratégiája 2019-2030 szerint a családi vállalkozások 39 százaléka van generációváltó korban, 30 százalékuk a következő 10 évben szembesül ezzel a helyzettel.

 A Budapest Bank kutatásának eredményei szerint a vállalatvezetők ennek ellenére nem tartják aktuálisnak a staféta átadását, 84 százaluknál  nem merült még fel komolyan a vezetőváltás gondolata. Ez nem azt jelenti, hogy a következő vezetői generáció bevonása ne történt volna már meg, mert a cégek több mint 40 százalékában tart egy ideje a folyamat. Háromnegyedük bízik abban, hogy gyermekük fogja átvenni az irányítást, de csak 25 százalékuk biztos abban, hogy pontosan ki lesz az utódja a vállalat élén.

 A legtöbb vállalatvezető 66 éves korában tervezi, hogy nyugdíjba, előtte pedig közel két évet szán az utód betanítására. A legtöbben jogi- és adótanácsadást vennének igénybe a folyamat során, de az ismerősökre és személyes segítségre is szívesen támaszkodnak.

 Utódlás híján a többség nem tervezi a családi cég eladását, 85 százalékuk azt mondta, hogy nem gondolkodik ezen. Ennek ellenére sokan kíváncsiak arra, mennyit érne a vállalkozásuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr9416480112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása