Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Szinte minden magyar közbeszerzést kkv-k nyernek meg

2021. február 15. - Cégkasszás

Százból 84 eredményes közbeszerzési eljárásban kis- és középvállalatokat (kkv) hirdettek győztesnek 2020-ban Magyarországon – derül ki a Közbeszerzési Hatóság összegzéséből. A tenderek értékének ugyanakkor alig a fele került ehhez a vállalati körhöz, mivel a nagyobb értékű pályázatokon indulnak el jellemzően a nagyvállalatok. 

work-5382501_1920.jpg

Tavaly a koronavírus-járvány, illetve a gazdasági válság szinte minden magyar céget negatívan érintett, ami a nyertes kkv-t tartalmazó közbeszerzések számában és értékében is megmutatkozott – olvasható a hatóság közleményében. A nyertes kkv-t tartalmazó közbeszerzések arányait tekintve visszaesés nem volt tapasztalható a korábbi évekhez képest, vagyis továbbra is a tenderek nagy többségét ebbe a körbe tartozó vállalkozások nyerik. 

Egészen pontosan tavaly százból 84 eredményes eljárásban volt a nyertesek között kkv. Így minden közbeszerzésben elköltött száz forintból 56 ezeknek a cégeknek a kasszájába vándorolt. A különbség a két adat között annak tudható be, hogy a nagyértékű tendereken sokkal kisebb eséllyel tudnak elindulni a kisebb vállalkozások.

Az éves jelentés szerint tavaly összesen 7431 darab közbeszerzési eljárást folytattak le hazánkban, ami megközelítőleg 25%-os visszaesést jelent a 2019-es adathoz képest, vagyis itt megmutatkozott a válság hatása. Az eljárások összértéke azonban a korábban vártnál jóval kisebb mértékben csökkent. Tavaly közel 3264 milliárd forintot ért el a közbeszerzési eljárások összértéke, míg 2019-ben ugyanez a mutató 3430 milliárd forint volt.

A Közbeszerzési Hatóság szerint fokozódott a verseny 2020-ban, az egyajánlatos eljárások értéke 18,4%-ra csökkent az előző évi 20,9%-ról a nemzeti eljárásrendben, míg az uniós eljárásrendben már csupán 9,2%-ot tesz ki az egyajánlatos eljárások összértéke, pedig ez a mutató 2019-ben még 12,2%-ot tett ki. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások összértéke a nemzeti eljárásrendben már csak 0,4%-ot ért el (2019-ben 0,6% volt ez az arány).

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr4216427898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása