Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Senki sem marad egyedül

2020. július 28. - Cégkasszás

Történelmi mentőcsomag a járvány miatt bajba jutott hazai vállalkozásoknak

Összehangolt hitel-, tőke- és garanciaprogramokkal segíti az MFB Csoport a világjárvány hatásainak enyhítését, a gazdaság újraindulását és további bővülését. Az 1500 milliárd forintos csomag célja a cégek likviditási problémáinak megoldása, a munkahelyek megőrzése, a beruházási, fejlesztési tevékenység ösztönzése és a cégek hazai kézben való megőrzése. Sipos-Tompa Levente, az MFB elnök-vezérigazgatója szerint a csomag olyan vállalkozásoknak is mentőövet jelent, amelyeknek enélkül be kellene fejezniük a működésüket.

sipos-tompa_levente.JPG

Az MFB Csoport történetében példátlanul nagy, összesen 1517 milliárd forint összegű finanszírozási csomagot állítottunk össze, amely a Csoport tagvállalatainak teljes finanszírozási eszköztárát és termékportfólióját érinti. A csomagban az MFB saját forrásaira és a kezelésében álló uniós programokra épülő három hitel-, két garancia- és négy tőkeprogrammal nyújtunk segítséget a hazai vállalkozóknak. A cél, hogy mérettől függetlenül minden cégnek segítséget adjunk működése fenntartásához, a munkavállalói megtartásához, illetve beruházásai, fejlesztési tervei megvalósításához.

A csomagot úgy állítottuk össze, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által biztosított kezességvállalás, a Hiventures Zrt. kezelésében elérhető tőkeprogramok és az MFB hitelezési tevékenysége kiegészítsék, erősítsék egymást – ezzel lényegesen szélesíteni tudjuk a vállalkozások lehetőségeit. A fejlesztő munka ráadásul nem állt meg, június elején az agrárvállalkozásoknak szóló hitelprogramokkal bővült a csomag, így a hitelezés terén csaknem 500 milliárd forint áll rendelkezésre. 

A hitelprogramok közül melyik szól a legkisebbeknek, a bajba jutott kkv-knak? 

A jelenlegi helyzetben a mikro- és kisvállalkozások a leginkább sérülékenyek, nekik szól az MFB Krízis Hitel, amely pénzügyi vállalkozásokon keresztül igényelhető. A 180 milliárd forintos keretösszegű hitelprogram keretében a vállalkozások 2,5 százalékos éves ügyfélkamat mellett vehetik fel a hitelt minimum 1 millió, maximum 150 millió forint összegben, általános beruházási célokra és forgóeszköz-finanszírozásra egyaránt. A hitel a likviditás biztosítására, vagyis napi működés finanszírozására is felhasználható, jelentős állami kezességvállalás mellett. Itt érdemes megjegyezni, hogy az MFB kockázatviselési hajlandósága magasabb a kereskedelmi bankokénál, így olyan vállalkozásokat is tudunk finanszírozni, amelyek a kereskedelmi bankoktól nem jutnak forráshoz. 

 Mekkora lehet majd azon cégek aránya, amelyeket ezek a hitelek tartanak életben? 

A fejlesztési bankok működésének egyik alapelve, hogy azoknak adnak hitelt, amelyek életképesek, de piaci forráshoz nem, vagy csak részben jutnak hozzá. A koronavírus-járvány hatására nekünk is szélesebbre kell tárnunk a kaput, így a csomaggal minden magyar vállalkozás számára lehetőséget szeretnénk teremteni, azaz olyan vállalkozásoknak is nyújtunk finanszírozást, amelyeknek enélkül be kellene fejezniük a működésüket. Számos becslés jelent meg a hasonló cégek számáról, de erre pontos adatot nehéz lenne adni. Az biztos, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a segítségre szoruló vállalkozások aránya. 

A nagyobb vállalkozások is juthatnak forráshoz? 

Az MFB Versenyképességi Hitelprogram szól elsősorban nagyvállalkozásoknak, illetve a jelentős beruházást tervező középvállalkozásoknak. A hitelprogram felhasználható beruházás, forgóeszköz, illetve likviditás finanszírozására, de alkalmazható hitelkiváltásra és akvizíció, azaz részesedésvásárlás finanszírozására is. Ezt a programot is 80 százalékos állami kezességvállalással biztosítjuk. A kereskedelmi bankokban, illetve közvetlenül az MFB-nél is igényelhető program keretösszege 150 milliárd forint, az igénybe vehető hitelösszeg ügyfelenként minimum 1, maximum 10 milliárd forint. 

Az egyik termék az uniós forrásokat közvetítő MFB Pontokon keresztül érhető el a vállalkozásoknak. Ennek a hitelnek melyek a legfontosabb paraméterei? 

Az Európai Bizottság a járványhelyzetre tekintettel megkönnyítette a még le nem kötött kohéziós források újra allokálását. Ennek révén a KKV Technológia Hitelprogramban több mint 100 milliárd forintnyi új forrást tudunk fordítani nemcsak beruházások, hanem akár a működés finanszírozására is, továbbra is nulla százalékos kamat mellett. A program elkészült, bízunk abban, hogy az EU jóváhagyása is rövidesen megérkezik és a hitel rövid időn belül igényelhető lesz az MFB Pontokon. 

Milyen szerepe van a programban a garanciamegoldásoknak? 

A vállalkozások megsegítésére minden eddiginél magasabb összegű, 500 milliárd forintos hitelgarancia-program indul Garantiqa Krízis Garanciaprogram néven, 90 százalékos intézményi kezességvállalás és 90 százalék állami viszontgarancia mellett, az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. kezelésében. A garanciavállalás éves díja a hitelösszeg 0,25–2 százalék között lehet, az állam ugyanakkor 1 százalékos díjtámogatást nyújt. Az igényelhető kezesség maximális összege egy adóscsoportra vonatkozóan 5 milliárd forint. A Garantiqa Zrt. tevékenységének további bővítését az állam 130 milliárd forintos költségvetési garanciakeret-emeléssel is segíti. A Garantiqa Zrt. garanciaprogramjainak kiegészítésére kidolgoztuk az MFB Vis Maior Garanciaprogramot, amely ötmilliárd forinttól nyújt hitelhez kapcsolódó garanciát, így komoly forrásigényű beruházások finanszírozása mögé is be tud állni az MFB Csoport. 

Kiknek szólnak a tőkeprogramok? 

A csomag részeként az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Zrt. aktív közreműködésével négy új tőkeprogramot dolgoztunk ki, összesen 371 milliárd forint keretösszeggel. Az KKV Mentő tőkealapunk gyors segítséget jelenthetnek a bajba jutott kkv-knak, akár fedezet nélkül is. A második alapunk, a Startup Mentő Tőkeprogram a válság miatt megtorpant startup vállalkozások számára kínál megoldást, ezzel sok ígéretes, de még nem kiforrott céget menthetünk meg, erősítve a hazai innovációs potenciált. A Krízis Tőkeprogram I-II programok a bajba jutott hazai vállalatoknak nyújtanak segítséget a talpra álláshoz, illetve védelmet külföldi felvásárlási szándékokkal szemben. A programok egyben eszközt biztosítanak a hazai érdeklődőknek vállalat- és ingatlanrészesedés-vásárláshoz – belföldön és külföldön egyaránt. A Krízis Tőkeprogram II. esetében magántőke-alapkezelők bekapcsolódására is számítunk. 

Mikorra fogyhat el az 1500 milliárd forint? 

Fontos, hogy ez a csomag nemcsak arra biztosít lehetőséget a vállalkozásoknak, hogy átvészeljék ezt az időszakot, hanem arra is, hogy sikeres résztvevői legyenek a gazdaság újraindulásának és további fejlődésének. Épp ezért akkor lennék elégedett, ha a teljes keret a jövő év végéig fogyna el.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr2916080652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása