Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Minden harmadik magyar kkv még az idén beruházást tervez

2019. augusztus 14. - Cégkasszás

A magyar kkv-k többsége az árbevétel és a nyereség tekintetében is növekedésre számít az idén – derül ki a Budapest Bank felméréséből, melyben 300 cégvezetőt kérdeztek meg. Majdnem minden harmadik vállalkozás beruházást is tervez még az év vége előtt átlagosan 45 millió forint értékben. 

1930291-min.jpg

Alapvetően optimista várakozásokat fogalmaztak meg a magyar cégvezetők, a megkérdezettek kétharmada bízik az árbevétele növekedésében idén, 56 százalék pedig a nyereség emelkedésében is reménykedik ezzel párhuzamosan. A megkérdezettek egyharmada a fejlesztésre szánt összeget és az alkalmazottak számát egyaránt növelni szeretné.

Tavaly a megkérdezett cégek 58 százaléka hajtott végre beruházást, nagyobb volt az arány az exportra termelő vállalatok körében. Ebben az évben a kkv-k 30 százaléka tervez beruházást, nagyobb arányban az 50 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégek, a külpiacokkal kapcsolatban álló, az ipari, valamint azok a vállalkozások, amelyek már tavaly is beruháztak. A leginkább gép és berendezés vásárlására költenének a vállalkozások, minden huszadik beruházó pedig székhely-, telephely-felújítást vagy IT-eszközbeszerzést tervez. A 2019-es beruházásokat a cégek 73 százaléka saját forrásból tervezi, hitelből minden ötödik beruházó finanszírozná költéseit, refinanszírozott hitelt pedig 9 százalék venne igénybe.

A hitelfelvételről való döntésnél a két legfontosabb szempont a kamat mértéke, illetve a kamatfixálás lehetősége, ezt követik az egyéb feltételek és paraméterek. A kkv-k a középtávú hitelek esetében átlagosan 3 éves futamidőben gondolkodnak, míg hosszú távú hiteleket átlagosan 7 évre vennének fel. A vállalkozások negyede pedig 10 évre venne fel hitelt, ha hosszú távú konstrukcióról van szó.

A hitelfelvétel előtt érdemes lehet mérlegelni a hitelgarancia igénybe vételét is, amivel bebiztosíthatják magukat a cégek az esetlegesen romló gazdasági környezet esetére. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr1715008864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása