Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Hogyan segítene a kormány a magyar kkv-knak?

2019. július 04. - Cégkasszás

Rájöttünk, hogy a kkv-kat úgy tudjuk a legjobban segíteni, ha külön rájuk szabott adószabályokat hozunk – mondta a Világgazdaság által szervezett „Új távlatok – A szükséges források megteremtése” című konferencián Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára. 

izer_norbert_pm.jpg

A politikus szerint azért érdemes külön foglalkozni a kkv-kkal, mert a magyar vállalkozások többsége ebbe a körbe tartozik. Ezek a cégek jellemzően nem exportra, hanem a hazai piacra termelnek, magas a munkaerőigényük, de kisebb a beruházási igényük, mint a nagyvállalatoknak. 

A külön a kkv-kra szabott adószabályok között Izer kiemelte a KATA, valamint a KIVA bevezetését, előbbit több mint 330 ezer vállalkozó választotta eddig. Hátránya viszont, hogy korlátolt, nem igazán segíti a növekedést, ugyanis 12 millió forintos forgalomig lehet igénybe venni. Éppen ezért a PM államtitkára szerint összességében a KIVA a leghatékonyabb adózási forma a növekedésre vágyó, illetve arra képes vállalkozások számára. Ez meglátszik a KIVA-t használók létszámán is, ugyanis már meghaladta a 40 ezret. További jó hír a KIVA-t választók számára, hogy az adókulcs folyamatosan csökken, a jövő évtől 12 százalékra a jelenlegi 13-ról. 

2_izer_norbert_190613_kkvk_adozasa_izernorbert_jn-5_page-0001_2.jpg

Az államtitkár beszélt arról is, hogy mik a legszükségesebb fejlesztési irányok. A cél az, hogy teljesen elektronikussá tegyék az ügyintézést, tehát nem csak az adatszolgáltatást és a bevallást, hanem az adatgyűjtést valamint az adóhatóságnál a feldolgozást is. Ezt 2021-ig szeretnék elérni és ezzel az adóhatóság lenne az első papírmentes hatóság a magyar közigazgatásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr1414925794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása