Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Folyamatosan gyarapodó Start Garancia Zrt.

2024. február 02. - Cégkasszás

A 2006-ban létrejött, 2021-ben tulajdonosi szerkezetében és működésében érdemben átalakult, dinamikusan növekvő Start Garancia Zrt. nemzetgazdaságilag jelentős, nagy volumenű finanszírozási ügyletekhez nyújt kezességet állami viszontgarancia mellett.

A cég komplementer szerepet tölt be a hazai garanciaintézmények piacán a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. és az AgrárVállalkozási Hitelgarancia Alapítvány mellett. Míg ezek a kis- és középvállalatok hitelfelvételéhez nyújtanak kezességet, a Start Garancia az egyedi, nagyösszegű, 1 milliárd forintos ügyletnagyságot elérő finanszírozási ügyletekre összpontosít. A Start Garancia a hitelügyletek mellett kötvénykibocsátások mögé is vállal kezességet, elsősorban nagyvállalatokat kiszolgálva.

limbach_attila_dsc_1735.jpg

A Start Garancia által vállalt kezesség maximális mértéke a finanszírozási ügylet értékének 80 százaléka lehet, amely mögött kötvényeknél 100 százalékos, hitelek és egyéb pénzügyi kötelezettségvállalások esetén 85 százalékos állami viszontgarancia áll. A kezességvállalás maximális összegét egyrészt az adott vállalat, illetve a projekt pénzügyi teljesítménye és cash flow termelőképessége, másrészt a társaság saját tőkéjének ügyletek mögé le nem kötött része határozza meg. A társaság a kezességvállalás nyújtása ellenében beszedett díjak mértékét piaci alapon, az ügylet/ügyfél kockázati minősítése alapján állapítja meg. A társaság még az utóbbi 1-2 év kifejezetten turbulens gazdasági környezetében is folyamatos gyarapodás mellett eredményesen tudta támogatni a gazdaságfejlesztési célok elérését. A kezességvállalási állomány dinamikusan növekedett: a Start Garancia Zrt. már december elején elérte a 300 milliárd forint összegű portfólióméretet, ami közel 50%-os növekedést jelent 2022. év végéhez képest. Adózott eredménye és saját tőkéje is nőtt az előző év végéhez képest, továbbá sem tavaly, sem idén nem került sor kezesség beváltására az új típusú kezességvállalások tekintetében.

A társaság működése segíti a munkahelyteremtést és a munkahelyek megőrzését, az innovációt, erősíti a versenyt (elsősorban az új projektek révén), a gazdaság szerkezeti és kockázati diverzifikációját, valamint a hitel- és tőkepiac fejlesztését, továbbá hozzájárul a regionális és területfejlesztési célkitűzések eléréséhez. Ekképpen – a tulajdonosi joggyakorló, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium elvárásaival összhangban – Magyarország gazdasági növekedését is támogatja.

A cikk további hasznos és érdekes tartalmakkal ITT olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr7618315769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása