Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Az UniCredit Bank biztos pontot jelent a folyamatos gazdasági változások közepette

2024. február 13. - Cégkasszás

Bár a pandémiát már magunk mögött hagytuk, az infláció mértéke is rendeződni látszik, a gazdasági szereplőknek, így a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak változatlanul sok kihívással kell megküzdeniük. Az UniCredit Bank szakértői, Benkó Tamás, a kis- és középvállalati terület ügyvezető igazgatója és Kovács Dávid, a mikrovállalati hitelezési terület vezetője elmondja, hogyan tudnak segíteni.

Hogyan látja az UniCredit, milyen helyzetben vannak most a kkv-k?

Benkó Tamás: Jól látható, hogy a jelenlegi, számos kihívással járó gazdasági és globális helyzet a gazdaság minden szereplőjére hatással van. Azt tapasztaljuk, hogy a kisvállalkozások, a kkv-k mindig sokkal érzékenyebben reagálnak az ilyen változásokra, ami nagyon jól érezhető a pénzügyi igényeiken is. Ilyen időszakokban – a stabilitás érdekében – próbálnak tartalékot képezni az esetleg felmerülő váratlan kiadások finanszírozására. Érthető módon a piacinál alacsonyabb fix kamaton szeretnének forgóeszközhitelhez jutni, illetve – sajnos ez is előfordul – elhalasztják a beruházásokat. Igyekszünk mindenben támogatást nyújtani a nehezebb időszakokban, és maximálisan partnerei lenni az ügyfeleinknek.

uc_benko_2018120601984_f.jpg

Hogyan csapódik le mindez a hitelezésben?

Benkó Tamás: Úgy látjuk, hogy a vállalkozások keresik az államilag támogatott, kedvező fix kamatozású, vagyis maximális mértékben kiszámítható konstrukciókat – mint például a Széchenyi Program termékeit. A termékpalettán belül a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX+ és a Likviditási Hitel MAX+ kiemelt népszerűségnek örvend az ügyfeleink körében. A hosszú távú finanszírozásnál optimális megoldás a Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ és az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+, ahol a két termék közötti döntést az irányítja, hogy a hitel célja az igénylő mely tevékenységéhez kapcsolódik. A kedvező, 10 éves fix kamatozás jelentős előny a piaci árazású hitelekkel szemben, a hitelfelvételt pedig a Garantiqa kezességvállalása is segíti.

Véleményük szerint mikor fordulhat érdemben csökkenésbe a kamatok szintje? Mire számíthatnak a cégek?

Kovács Dávid: A makrogazdasági mutatókból és a jegybank intézkedéseiből is arra lehet következtetni, hogy az alapkamat folyamatos csökkentése a banki hitelek kamatainak csökkentését is eredményezni fogja. Ebben a folyamatban a bankok által vállalt önkéntes kamatplafon is jelentős szerepet játszik. Ennek következtében a kamatok csökkenésével a cégeknek is lehetőségük lesz kedvezőbb kamattal finanszírozási forráshoz jutni a saját bankjuktól – nem csak a bizonyos feltételek teljesülése esetén igényelhető, államilag támogatott konstrukciók keretében.

Megjelent az önkéntes kamatplafon a vállalati forgóeszközhiteleknél. Mi ennek a jelentősége, és hogyan néz ki a gyakorlatban?

Benkó Tamás: Nem kérdés, hogy az önkéntes kamatplafon egyértelműen inspirálja a versenyt a piacon. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a cégek az eddig változó, BUBOR-bázishoz kötött, így magasabb kamatozású forgóeszköz típusú hitelek helyett fix, jelenleg maximum 11,5 százalékos kamatszinten kaphatnak rövid lejáratú forgóeszközhiteleket új hiteligényük finanszírozására.

uc_img_0991_copy.jpg

Milyen konkrét hiteltermékek érhetők el az UniCreditnél a kkv-k számára?

Kovács Dávid: A kkv-ügyfeleink számára széles termékpalettát kínálunk, a bankunknál az Agrár Széchenyi Kártya kivételével az összes Széchenyi-hiteltermék igényelhető. Kezdő vállalkozások számára is nyújtunk finanszírozási lehetőséget a Mikrohitel termékünk keretében, a Garantiqa kezességének bevonása mellett. A még szélesebb körű kiszolgálás érdekében igyekszünk speciális igényeket is kiszolgálni, ezért van lehetőség nálunk például társasházak finanszírozására is az államilag támogatott társasházi hitel igénylésével. Mindemellett bankunknál elérhetők a klasszikus finanszírozási formák, így a folyószámlahitelek, a forgóeszközhitelek és a beruházási hitelek is – ezeket az ügyfelek igényeire szabottan kínáljuk.

Miért éri meg az UniCreditnél bankolni?  Milyen kedvezményeket kínálnak, és milyen lehetőségeket biztosítanak az ügyintézésben?

Kovács Dávid: Számos kedvezményt kínálunk az ügyfeleinknek. Hogy csak egyet említsek: mikrovállalati ügyfélkörünk számára a FixPont számlacsomagunk mindössze havi 199 forintos számlavezetési díjjal érhető el. Emellett digitális megoldások egész sora könnyíti meg az ügyfeleink életét a mindennapos bankolás során – mint az idén bevezetett, egyedi Digitális Dokumentum Megosztó alkalmazás, amellyel biztonságosan, elektronikusan írhatók alá, továbbíthatók és tárolhatók a bizalmas banki okiratok.

Benkó Tamás: Az UniCreditnél fontos a vállalati kultúra, amelyről a mindennapjainkat meghatározó vállalati értékeink – Hitelesség, Tulajdonosi szemlélet, Gondoskodás – tanúskodnak. Törődünk ügyfeleinkkel, támogatjuk őket, és személyre szabott megoldásokra törekszünk. Folyamatosan fejlesztjük a digitális megoldásainkat, és nagy hangsúlyt fektetünk az ESG-elveknek megfelelő finanszírozásra is.

A cikk további hasznos és érdekes tartalmakkal ITT olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr4118321377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása