Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Helyzetbe kerülhetnek a mikrovállalkozások

2015. szeptember 17. - Cégkasszás

Forráshiány miatt nem hajtott végre beruházást a mikro- és kisvállalkozások közel fele

A mikrovállalkozásoknál jóval intenzívebben lépnek kapcsolatba bankjukkal a kisvállalkozások. Előbbiek 54 százaléka, a kisvállalkozásoknak pedig a 74 százaléka havonta vagy hetente érintkeznek bankjával – derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.,  megrendelésére a Kutatópont által elvégzett felmérésből. A bankok a mikrovállalkozások 8 százalékának, a kisvállalkozások pedig 28 százalékának kínáltak a hitelhez készfizető kezességet biztosító konstrukciót. A magyar kis- és közepes vállalkozások nagy részének szüksége van hitelre, forrásra. A Garantiqa-kutatás eredménye szerint az elmúlt öt évben nem beruházó mikrovállalkozások 44 százaléka, a kisvállalkozások esetében pedig 46 százalékuk forráshiány miatt nem tudott fejlődni.

Eltérő intenzitással tartják a kapcsolatot bankjukkal a mikro- és kisvállalkozások. A mikrovállalkozások 35 százaléka havonta, 19 százalékuk hetente érintkezik a bankjával, míg a kisvállalkozásoknál 38 és 36 százalék ez az arány - derül ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. megrendelésére a Kutatópont által elvégzett felmérésből, amely többek között a magyarországi mikro- és kisvállalkozások bankhasználati szokásait vizsgálta.

Piaci hitelt kínálnak elsősorban a bankok

A kutatás arra is rávilágít, hogy a bankok a piaci feltételekkel felvehető hiteleket, valamint a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjában (NHP) elérhető konstrukciókat kínálták a leginkább a mikro- és kisvállalkozásoknak. A pénzintézetek az általuk megkeresett kisvállalkozások 43 százalékának ajánlottak piaci hitelt, míg 34 százalékuknak kínáltak fel NHP-s hitelt, ezzel szemben a mikrovállalkozások 29, illetve 25 százaléka kapott ezekre a konstrukciókra ajánlatot.

„Az NHP-s hitelek népszerűsége érthető a kedvezményes kamat miatt. Az is hozzájárul a konstrukciók sikeréhez, hogy a jegybank az idén bővítette a hitelprogramot, ez pedig lehetővé teszi, hogy a rizikósabb vállalkozások is banki forráshoz jussanak” - mondta dr. Nagy Róbert, a Garantiqa vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: „Mind a piaci kamatozású, mind pedig a kedvezményes hitelek esetében elérhető a vállalkozások számára a Garantiqa által kínált konstrukció, amely készfizető kezességet biztosít a bank felé, így olyan vállalkozások is hitelhez juthatnak, akik amúgy nem.”

Forráshiány ellen

A mikro- és kisvállalkozásoknak szükségük van forrásra, hitelre a fejlődéshez – mutat rá a kutatás. Az elmúlt 5 évben végrehajtott beruházásokat ugyanis a mikro- és kisvállalkozások 84 és 85 százaléka saját forrásból finanszírozta. A saját forrás mellett a bankhitelek a mikrovállalkozások 26, a kisvállalkozások 39 százalékánál segítették a beruházásokat.

Ugyanakkor azon megkérdezett mikrovállalkozások amelyek nem valósítottak meg beruházást az elmúlt öt évben 44, míg a kisvállalkozások 46 százaléka forráshiány miatt nem tudott előrébb lépni. „Úgy látjuk, ez komoly potenciális hitelkeresletet és növekedési esélyt jelenthet mind a garanciával kombinált vállalati hitelek piacán, másfelől pedig a mikor- és kisvállalkozások számára fejlődési lehetőséget kínál” – fogalmazott dr. Nagy Róbert.  A Garantiqa számai egyébként azt mutatják, hogy egyre népszerűbbek a készfizető kezességet biztosító hitelkonstrukciók. A társaság garanciaállománya június végén 334,6 milliárd forintra rúgott, ami 9 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakéhoz képest.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr17796412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása