Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Kulcsszerep jut az intézményi kezességvállalásnak a vállalatok finanszírozásában

2024. február 23. - Cégkasszás

Az előzetes terveknél 40 százalékkal több, 1316 milliárd forint értékben vállalt 2023-ban új garanciát a hazai kkv-k hitelei mögé a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., így közvetetten a GDP 1 százalékát kitevő növekedési többletet biztosított a magyar gazdaságnak. Immár minden második cégeknek juttatott hitelforint mögött a Garantiqa kezessége áll. Ezzel számos olyan vállalkozásnak vált elérhetővé a fennmaradást biztosító, kigazdálkodható kamatozású forinthitel-felvétele, akik a Garantiqa nélkül fennakadtak volna a banki hitelbírálaton és így elbuktak volna a válságban. A társaság 2023 év végére több, mint 70 ezer garanciaszerződéssel, 54 ezernél is több vállalkozás finanszírozásához járult hozzá, ami közel 650 ezer hazai munkahelyet érintett.

 Az előzetes üzleti tervét 40 százalékkal felülmúlva, 1316 milliárd forint értékben vállalt 2023-ban készfizető kezességet a hazai kis- és középvállalkozások hitelei mögé a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Ezzel a társaság garanciaállománya tavaly év végén közel 2630 milliárd forint volt, aminek köszönhetően közel 3330 milliárd forint hitelforrás támogatta a hazai vállalkozói szektort működésének biztosításában, beruházásainak, fejlesztéseinek finanszírozásában.

nz2_1849.jpg

2023-ban a cégekhez jutó új hitelforintok háromnegyede mögött a Garantiqa kezességvállalása állt. Ezzel az előzetes adatok szerint tavaly is Magyarországon támogatták legjobban a vállalkozások hitelfelvételét garanciatermékek – mondta el Nagy Márton. A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a Garantiqa készfizető kezességvállalásával a cégekhez eljutó hitelek a GDP közel 1 százalékának megfelelő növekedési többletet biztosítottak a 2023-as, a magas infláció és a határaink közelében zajló háború miatti válság által sújtott magyar gazdaságnak.

A normális gazdálkodás mellett lényegében kigazdálkodhatatlanul magas piaci hitelkamatok mellett a hazai vállalkozások lényegében csak a támogatott hitelkonstrukciók igénybevételével tudták tavaly megoldani finanszírozási szükségleteiket – hangsúlyozta a miniszter.nz2_1735.jpg

Szabó István Attila, a Garantiqa vezérigazgatója hozzátette: a Garantiqa éppen a támogatott hitelkonstrukciók elérésében nyújtott komoly segítséget a hazai kkv szektornak. A társaság kezességvállalása révén számos olyan cég férhetett a működését a nehéz körülmények között is biztosító támogatott hitelkonstrukciókhoz, amelyek a garanciavállalás kockázatcsökkentő hatása nélkül nem jutott volna forráshoz. Az év végi adatok szerint a Garantiqa több, mint 70 ezer garanciaszerződéssel, 54 ezernél is több vállalkozás finanszírozásához járult hozzá, ami közel 650 ezer hazai munkahelyet érintett.

A vezérigazgató szerint az idei cél az, hogy a gazdaság újraindítását, a beruházások dinamizálását ne akadályozza az elérhető, olcsó hitelforrások szűkössége. A hitelezési aktivitás növelése érdekében a Garantiqa 2024. január 22-től számottevő, általános díjcsökkentést hajtott végre, így egyes, állami garanciatámogatás mellett nyújtott termékek esetében lehetőség nyílik akár díjmentes kezességvállalás igénybevételére is.

A meglévő programok sikere és az újonnan induló InvestEU Program friss forrásainak köszönhetően a Garantiqa 2024-ben is 1000 milliárd forintot meghaladó új garanciavállalással számol, ami a tervek szerint 1200-1300 milliárd forint új hitel kihelyezését teszi majd lehetővé a hazai kis- és középvállalkozói szektor számára. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. ezzel a hazai kis- és középvállalkozások egyik legfontosabb partnere lesz a finanszírozásban 2024-ben is.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr5718337519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása