Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Az utóbbi időszak nehézségei alkalmazkodásra késztették a vállalkozásokat

2024. január 05. - Cégkasszás

Az energiaárak az elmúlt éves kiugrás után visszakorrigáltak, az infláció csökken, a piaci hitelezés érdemi beindulása azonban még várat magára – adott pontos helyzetelemzést lapunk kérdésére Tölgyesi Zoltán, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese, a Vállalati Divízió vezetője. A banki szakemberrel sorra vettük, hogy a pénzintézet milyen termékeket kínál a kkv-knak, illetve szó esett arról is, hogy egy vállalkozás életében milyen jelentőséggel bírhat, ha él az állami kezességvállalás lehetőségével.

Hogy látja: milyen helyzetben vannak most a hazai kkv-k, mi mondható el az ügyfélkörről?

A kkv-szektornak az elmúlt években a covid-válságot követően is komoly nehézségekkel kellett szembesülnie, elég csak az energiaárak emelkedését, valamint a megemelkedett inflációs környezetnek a piaci kamatokra és a költségekre általánosságban gyakorolt hatásait említeni. A nehézségek alkalmazkodásra késztették a vállalkozásokat, sokaknak a túlélésre kellett koncentrálniuk a költségeik és természetesen a növekedési terveik visszafogásával, valamint megnőtt a megszűnő vállalkozások száma is. A gazdasági környezetben azonban már látszik a javulás, az energiaárak az elmúlt éves kiugrás után visszakorrigáltak, az infláció csökken, a piaci hitelezés érdemi beindulása azonban még várat magára. Ehhez egyértelműen szükség van a kamatkörnyezet további csökkenésére is.granit_tolgyesi_zoltan.jpeg

A tapasztalataik szerint hogyan csapódott le mindez a hitelezésben?

A vállalati hitelpiac idén – a tavalyi évhez képest – jelentősen lelassult, és abban, hogy nem volt egyértelmű visszaesés, nagy jelentősége volt a támogatott konstrukcióknak. A hitelpiac dinamikáját nyilvánvaló módon befolyásolja a kamatszint, és természetesen a megemelkedett kamatkörnyezetben kamattámogatott konstrukciók katalizálhatják a hitelezést. Az elmúlt időszakban tehát a kedvezményes kamatozást biztosítani tudó hitelprogramoké volt a főszerep a vállalati hitelpiacon, a forintban kihelyezett hitelek szinte teljes egészét a Széchenyi Kártya konstrukciók és a Baross Gábor Hitelprogram hitelei tették ki. Az idei évi lassulást követően, a piaci kamatszintek normalizálódásával a hitelpiaci aktivitás növekedésére számítunk.

Milyen hitellehetőségek érhetők el jelenleg a kkv-kör részére? Milyen konkrét termékeket tudnak ajánlani a számukra?

A hazai kkv-szektor részére a Széchenyi Kártya Program termékei jelenleg kedvező, kamattámogatott finanszírozási lehetőségeket nyújtanak. 2023 során a programban a kkv-ügyfelek beruházási céljaikhoz akár 10 éves futamidőre és akár egymilliárd forint összegben is igényelhettek kedvező kamatozású finanszírozást. A program a kkv-k forgóeszköz-finanszírozására is kínál folyószámla- és amortizálódó likviditási hitelt maximum 3 éves futamidőre 250 millió forint összeghatárig. Az agrárvállalkozások számára pedig az Agrár Széchenyi Beruházási és Folyószámlahitelek biztosítanak kedvezményes hitelfelvételi lehetőségeket. Nemrég érkezett a hír, hogy a Széchenyi Kártya Program 2024- ben is változatlan termékkörrel és kedvező feltételek mellett lesz elérhető a hazai kkv-k számára; ennek pontos részleteit azonban jelenleg még nem ismerjük.

Mikor következhet be változás a kamatok szintjében, mire számítsanak a vállalkozások?

A következő egy-másfél éves időszakban a rövid kamatok (1–3 éves) szintjében jelentősebb mértékű, míg a hosszabb futamidők (5 évtől) esetében mérsékeltebb csökkenésre számítunk. Év végére a jegybanki alapkamat szintjét 10,5-11 százalékra várjuk, ami a jövő év végére 6-7 százalékra csökkenhet. Várakozásunk szerint a hozamgörbe 2024. második negyedévére kilaposodik, majd fokozatosan normál alakot vesz fel.

Mire jó a hitelgarancia, miért érdemes ebben gondolkodni?

A kkv-k számára kedvezményes kamatozású finanszírozást biztosító Széchenyi Kártya Program termékeknek elválaszthatatlan részét képezi a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., valamint az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány állami viszontgaranciával nyújtott kezességvállalása. Az intézményi garantőrök által vállalt garancia tehát sok vállalkozásnak teszi lehetővé, hogy a nehezebb gazdasági körülmények ellenére is finanszírozáshoz jusson. A hitelgarancia az ügyfél dologi biztosítékait egészítheti ki, vagy éppen ahelyett jelenthet alternatívát az életképes jövőképpel és üzleti tervvel rendelkező vállalkozások számára. A hitelgarancia igénybevétele a vállalkozások számára kifejezetten egyszerű, hiszen annak igénylése a finanszírozó bankon keresztül történik.

 A cikk további hasznos és érdekes tartalmakkal ITT olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr8118295271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása