Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Új generáció a kkv-k élén: Mire számíthatnak a fiatalok vezetőként?

2023. december 13. - Cégkasszás

A Z generáció tagjai megkezdték hódító útjukat a vállalkozói szférában is, a fiatal generáció tagjai közül egyre többen indítanak saját vállalkozást, illetve veszik át a stafétabotot idősebb társaiktól a családi vállalkozások élén. A generációváltásnak, illetve a friss vállalkozásoknak köszönhetően a fiatalok száma folyamatosan növekszik a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői pozícióiban, érkezésükkel pedig a magyar kkv-szektor is új kihívásokkal és lehetőségekkel szembesül.

Bár az üzleti életből származó hírek nagy része a világvállalatokról és világmárkákról szól, a kis- és középvállalkozások teszik ki az Európai Unióban az összes vállalat 99%-át, és ők biztosítják a magánszektorban működő munkahelyek kétharmadát. Magyarországon is hasonló a helyzet, a kkv-k képzik a nemzetgazdaság gerincét, a bruttó hozzáadott érték több mint felét állítják elő, és a foglalkoztatottak több mint kétharmadát alkalmazzák. A kkv-k ezzel a gazdasági növekedés és a versenyképesség alapvető forrásai, a fiatalok pedig új ötleteikkel és lendületükkel további fejlődési potenciált jelentenek.infografika_2.jpg

Lendületet hoznak a fiatalok a kkv-szektorba

A jövő gazdasági fejlődése szempontjából kulcsfontosságú, hogy a munkaerőpiacra lépő fiatalok közül egyre többen képzelik el a jövőjüket vállalkozóként, az új generáció tagjai pedig olyan szemléletet hozhatnak a kkv-k világába, ami újabb lendületet adhat a vállalati szektornak.

A friss vállalkozók, a kkv-kat vezető fiatalok számos olyan tulajdonsággal és kompetenciával rendelkeznek, amely komoly előnyt jelenthet a cégeket vezető idősebb korosztállyal szemben. Életkorukból adódóan még nem volt lehetőségük hozzászokni a különböző vállalati kultúrákhoz így sokkal rugalmasabbak, gyorsabban tudnak alkalmazkodni a piaci változásokhoz, innovatívabbak és kreatívabbak. A Z generáció tagjai általában nyitottabbak az új technológiákra, a digitális megoldásokra, illetve jobban meg tudják szólítani és bevonni a fiatal fogyasztókat és munkavállalókat. Mindemellett kiemelt figyelmet fordítanak a környezetvédelemre és a zöld átállásra, amelyek mind növelik a kkv-k versenyképességét és fenntarthatóságát, jobb hozzáférést biztosítva ezzel a pénzügyi forrásokhoz.

A hátrányok leküzdése: hasznos lehet a külső segítség

Ugyanakkor a fiatal vezetőknek számos kihívással is szembe kell nézniük. Az egyik legnagyobb hiányosságuk a tapasztalatlanság, sok esetben emiatt érik kudarcok a kezdő kkv-kat. Erre a problémára a legkézenfekvőbb megoldás egy cégvezetésben rutinos szakember, egy mentor keresése. Mentort találni nem feltétlenül egyszerű feladat, ezért több helyen is célszerű keresni. Egyrészt érdemes ellátogatni az adott szakmai területen megrendezett eseményekre, konferenciákra, ahol a tapasztalatcserére, a tudásátadásra és a kapcsolatépítésre is hangsúlyt fektethetnek a fiatal vállalkozók. Emellett célszerű lehet olyan a vállalkozásokat segítő és hasznos információkkal szolgáló oldalakat felkeresni, mint a Vállalkozói Információ portál (VALI.hu) vagy az Országos Vállalkozói Mentorprogram weboldala, ahol számos témában van lehetőség képzéseken és mentorprogramokon részt venni. Mindemellett a digitalizációt előtérbe helyező generációnak az online térben is érdemes elmerülni, ugyanis komoly segítséget nyújthat számukra az üzleti kapcsolatok építésére szakosodott közösségi oldal, a LinkedIn is.

Sok esetben viszont – generációktól függetlenül is – a legnagyobb probléma a vállalkozás finanszírozásának biztosítása, amelyhez gyakran hiányzik a megfelelő hitelképesség. Bár a kkv-kat vezető fiatal vállalkozók fontos szereplői a magyar és az európai gazdaságnak, a megfelelő finanszírozási háttér hiánya számukra is komoly akadályt jelenthet az adott vállalkozás növekedési céljainak megvalósítása előtt. Ez pedig egyszerre nehezíti meg a versenyben maradásukat és a fejlődésüket. A magyar állam és az uniós intézmények ezért kiemelten támogatják a kkv-kat, hogy ki tudják használni a belső piac lehetőségeit, hozzáférjenek a megfelelő finanszírozási forrásokhoz, csökkentsék az adminisztratív és jogi terheiket, valamint növeljék az ellenálló képességüket a válságokkal szemben.

A kkv-k uniós és hazai piacra lépését, növekedését, ötleteik továbbfejlesztését és a startupversenyeket támogató pályázati lehetőségek mellett, a kedvező, államilag támogatott hitelek jelenthetik a megoldást a pénzügyi források megszerzéséhez. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. fennállása óta több mint 600 ezer szerződés keretében 12000 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást. A Garantiqa tevékenységének fókuszában is a hazai vállalkozások segítése áll, ugyanis alaptevékenységeként a mikro-, kis-, és közepes méretű vállalkozások finanszírozásához vállal készfizető kezességet, megkönnyítve ezzel a fejlődésükhöz szükséges forráshoz jutást.

Források:

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr1518280053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása