Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Érdemben segíthet a hitelgarancia a gazdaság kilábalása érdekében

2020. október 15. - Cégkasszás

Lehetne még tér Magyarországon a hitelgarancia programok bővítésére, ami segíthetné a gazdaság kilábalását a jelenlegi válságból – derül ki az MNB 50 pontos gazdaságélénkítő javaslatcsomagjából. Éppen ezért szorgalmazza a jegybank a garanciaprogramok bővítését, hiszen a válságban Európa legtöbb országa jelentős garanciaeszközöket vetett be a gazdasági visszaesés kezelésére és a kilábalás támogatására. 

1973360.jpg

50 pontos javaslattal állt elő az MNB

Átfogó javaslatcsomagot készített az MNB a gazdasági kilábalás segítése érdekében, a jegybank összesen kilenc területen szorgalmaz intézkedéseket:

  • Munkaerőpiac
  • Családbarát intézkedések
  • Lakáspiac és otthonteremtés
  • Általános és célzott keresletélénkítés
  • Pénzügyi rendszer
  • Állami és vállalati beruházások
  • Zöld gazdaság
  • Digitalizáció
  • Mindennapi élet- és gazdaságszervezés

Magyarország sikeresen védekezett a koronavírus járvány első hullámával szemben. A második hullám megjelenése minden korábbinál komplexebb kihívásokat okoz a társadalmi és a gazdasági életben. Egyszerre kell megoldani az egészségügyi védekezést, valamint gazdaságaink működőképességének fenntartását – emeli ki az MNB. A jegybank szerint a válság kezeléséhez a költségvetési politika, a monetáris politika, valamint a versenyképességi politika határozott és összehangolt lépéseire van szükség.

Számos javaslat érinti a cégek életét is

A csomagban vannak jócskán olyan intézkedések, melyek a cégek életét is nagyban befolyásolnák. Ide tartozna a Munkahelyvédelmi Akcióterv kiterjesztése, illetve a járványhelyzettel kapcsolatos adókedvezmények újbóli bevezetése. Emellett vannak célzott, bizonyos szektorokat támogató intézkedések, mint a turizmus talpra állásának segítése vagy a hazai építőipar támogatása. 

De például a korábban kifizetett EU-előlegek felhasználásának felgyorsítása is érzékenyen érintené a cégeket, illetve a helyi iparűzési adóban is kedvezményt szorgalmaz az MNB a k+f beruházások után. Az esetleges csődhullámot enyhítené a jegybank a nehéz helyzetbe került, nemzetgazdaságilag fontos cégek állami megmentésével, de a digitalizációra vonatkozóm ötletek közül az infrastruktúra fejlesztésére vonatkozó lépések érdemben javíthatnák a vállalati szektor versenyképességét is. 

Nagyobb szerepet kaphatna a hitelgarancia

A pénzügyi rendszerre vonatkozó javaslatok között is van több olyan, ami a kkv-k életét könnyítené meg, ilyen lehetne például a csődeljárások reformja. Az MNB szerint a hiteltörlesztési moratórium ellenére a beszállítói tartozások veszélyeztetik a vállalkozások fizetőképességét, ebben a helyzetben pedig a reorganizációra kicsi a lehetőség. A csődeljárás fejlesztésének fontos elemét jelenti a reorganizációhoz kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése is, például eszközkezelő alapítása. Ezen felül a kifizetések felgyorsításával meg kell előzni, hogy a körbetartozások állami, önkormányzati részről induljanak el és így veszélyeztessék a vállalatok likviditását. Ezekben az intézkedésekben jelentős szerepet kaphatna az MFB. 

Az MNB szerint a hitelgarancia intézménye is jelentős fejlesztési teret jelenthet a gazdaság kilábalása érdekében. A dokumentumban kiemelik, hogy a garancia hatékony a finanszírozás fenntartásában, azonban a járvány kapcsán kibővített garancia-vállalásokban hazánk lemaradt nemzetközi összehasonlításban. A nagyobb összegű és hosszabb futamidejű hiteleknél piaci súrlódás van, hátráltatva a gazdaságpolitikai célokat. Éppen ezért javasolják a kis- és nagyvállalati hitelek és kötvények esetében is a garanciaprogramok bővítését.

Ugyanezt emelte ki a múlt heti Budapest Economic Forum konferencián Nagy Márton, az MNB korábbi alelnöke. A szakember jelenleg a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója, előadásában azt emelte ki, hogy a hitelgarancia terén 2019-ben még Európa élmezőnyében volt Magyarország, azonban a válság kitörése után az országok sorra jelentették be a hasonló intézkedéseket. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 500 milliárd forintos Krízisgarancia Programja elsősorban a kkv szektort segítik, miközben a nagyvállalatoknál is lenne tere a garanciának. Az európai példák is ezt mutatják.

mnb_javaslatcsomag.JPG

Nagy Márton szerint a válságból való kilábalásban kulcsfontosságú lesz a beruházások élénkítése, a vállalati beruházások területén pedig jelentős segítséget nyújthat a hitelgarancia is a vissza nem térítendő állami támogatások és az adócsökkentések mellett.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr616240236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása