Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Garantiqa: Az intézményi kezességvállalás a gazdaság újraindításának fontos eszköze

2021. március 04. - Cégkasszás

Idén is elérhetőek a koronaválság kezelésére bevezetett kedvezményes hitelgarancia konstrukciók 

 

A COVID-19 vírusjárvány idején a gazdaság segítése érdekében alkalmazható állami támogatások 2021. június 30. helyett 2021. december 31-ig alkalmazhatók. Így idén egész évben elérhető marad az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által, a válság negatív hatásainak enyhítését célzó Garantiqa Krízis Garanciaprogram. A kifejezetten kedvező, állami díjtámogatást is tartalmazó konstrukció meghosszabbítása mellett döntés született arról is, hogy a beruházási hitelekhez kapcsolódó Krízis Investment Hitelgarancia futamideje 10-ről 15 évre emelkedik. 

buzaeva_garantiqa_00009.jpg

Az Európai Bizottság döntésének nyomán a koronaválság kezelése és a gazdaság segítése érdekében nyújtható állami támogatások 2021. június 30. helyett 2021. december 31-ig alkalmazhatók. Ennek következtében idén egész évben elérhetővé válik a hazai vállalkozások számára a válság negatív hatásainak enyhítését célzó, rendkívül kedvező feltételrendszerű Garantiqa Krízis Garanciaprogram.

A Garantiqa Krízis Garanciaprogram bevezetése óta eltelt idő tapasztalatai azt mutatják, hogy a vállalati szektor forrásbevonási igénye meghaladta a programra 2020. évre eredetileg előirányzott 500 milliárd forintos keretösszeget. Az idei év első két hónapjának statisztikáira alapozva elmondható, hogy a kkv-k külső forrásbevonásához a Garantiqa kezességére 2021-ben mindvégig szükség lesz. 

Dr. Búza Éva vezérigazgató kiemelte: A Garantiqa Krízis Garanciaprogram igénybevételére 2021-ben is jelentős kereslet mutatkozik. A tavalyi indulás óta 2021 február végéig közel 21 ezer szerződéssel 870 milliárd forintot meghaladó volumenű hitelnek a gazdaságba áramlását tette lehetővé a Garantiqa kezességvállalása a Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként indított program népszerűsége várakozáson felüli, ez azt jelenti, hogy az intézményi kezességvállalásnak fontos szerepe van a koronavírus okozta világjárvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram elindításával a mikro-, kis- és középvállalkozások mellett a nagyvállalatok számára is elérhető garanciaeszköz került bevezetésre. A program célzott módon segíti a likviditáshoz való hozzáférést, valamint a beruházások megvalósítását.

A vezérigazgató elmondta: a garanciatermékek, az elérhető támogatott hitelprogramok, és a forrást biztosító egyéb programok rendelkezésre állása továbbra is kiemelt jelentőségű a hazai kkv szektor számára. Ezen eszközök összehangolt, együttes alkalmazása nemcsak a válságkezelés, hanem a gazdaság újraindításának is az alapja lehet. A pandémiás helyzet elhúzódásával hosszabb távon szükséges a kedvezményes, és állami díjtámogatásban részesített garanciaprogramok alkalmazása. A napokban megjelent kormányzati döntés megfelelő mértékű állami viszontgarancia keretet biztosít a Garantiqa részére: ennek értelmében az állami háttérrel vállalható kezesség volumene 2200 milliárd forintról 2500 milliárd forintra emelkedik.

Kiváló eredménnyel zárt a Garantiqa

 

A Garantiqa kezességvállalási portfóliója 2020 végére 512 milliárd forinttal nőtt, ami 66 százalékos bővülést jelent. A társaság kezességével biztosított hitelek állománya 2020 végére meghaladta az 1600 milliárd forintot, ezzel a teljes hazai kkv hitelállomány közel 30 százalékát a Garantiqa kezességvállalása biztosította.

A vezérigazgató hangsúlyozta: A Garantiqa eredményei jóval a középtávú stratégiában kitűzött célok felett alakultak, köszönhetően a rendkívüli üzleti aktivitásnak és a válság hatásainak enyhítése érdekében - a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében - végrehajtott intézkedéseknek. 

Fordított kezességvállalás: Garantiqa Direkt, garanciaképesség lekérdezés percek alatt

 

A Garantiqa célja, hogy a kis és középvállalkozások még egyszerűbb módon vehessék igénybe a kezességvállalást, ezért Garantiqa Direkt néven digitális ügyfélportált indított az elmúlt év végén. A portálon egy egyszerű lekérdezéssel az érdeklődő vállalkozások előzetesen informálódhatnak garanciaképességükről, illetve az egy hitelfelvétel során igénybe vehető hitelgarancia összeghatáráról. A vállalkozások közvetlenül - saját bankjuk, vagy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. további bevonása nélkül -, a portál felületén (a későbbiekben mobil applikáción keresztül is) kezességvállalási-szándéknyilatkozatot igényelhetnek, amelyet felhasználhatnak bankjukban a hiteligénylés során.

Indul a PÉNZ7 pénzügyi és vállalkozói témahét

A pénzügyi tudatosság különösen fontossá vált járványhelyzetben, a családok is olyan kihívásokkal néznek szembe, amelyek megoldásában a hosszabb távú pénzügyi tervezés is segítséget adhat – hangsúlyozta Varga Mihály a hetedik PÉNZ7 online keretek között tartott megnyitóján. A pénzügyminiszter az idei témákat ismertetve elmondta: a „Tudatos pénzkezelés a családban – Családi költségvetés”, illetve az „InnoVál(l) – Vállalkozz okosan!” a fiatalok gyakorlati ismereteit helyezi középpontba. A kimagasló részvételi számok elismeréseként a magyar program a Global Money Week eseménysorozat legjobbjai között szerepelt az elmúlt években. A Garantiqa munkatársai önkéntesként idén is részt vesznek a programban, Dr. Búza Éva vezérigazgató pedig a Pénzügyi Kultúra Nagykövete Díjat kapta a programban való aktív közreműködése elismeréséül.

155553792_872254890220497_1054437200562269523_n.jpg

A PÉNZ7 program – a járványhelyzet miatt – digitális környezetben alkalmazható megoldásokkal segíti a tanórák megtartását. Online tanórát, illetve rögzített előadást tart többek között Varga Mihály, Kandrács Csaba jegybanki alelnök és számos kormányzati, illetve banki vezető. Idén is nagy az érdeklődés a PÉNZ7 iránt: több mint 1000 iskola mintegy 170 ezer diákja mintegy 12.000 speciális tanóra keretében, 700 önkéntes önkéntes közreműködésével kapcsolódik be a programsorozatba. Hazánk 2015-ben alapítóként csatlakozott az European Money Week Európa mintegy 30 országában egy időben zajló kezdeményezéshez. A magyar PÉNZ7 iskolai eseményei idén március 1–5. között zajlanak.

A PÉNZ7 együttműködő szakmai partnerei – az Emberi Erőforrások Minisztériuma projektvezetésével az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, a Magyar Bankszövetség, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Junior Achievement Magyarország Alapítvány – küldetésüknek tekintik a jövő nemzedék pénzügyi-gazdasági nevelését, vállalkozói hajlandóságának formálását, a mindennapokban előforduló pénzügyi helyzetek tudatos kezelését. Az osztályfőnöki, életvitel-, matematika- vagy történelemórán élményalapú tananyagok segítségével a pedagógusok interaktív módszerekkel ismertetik meg a diákokat a pénzügyi és gazdálkodási alapfogalmakkal. A pandémiás időszak miatt a program minél egyszerűbb, gördülékeny megvalósítását a szervezők úgy támogatják, hogy a PÉNZ7 tanórák a március 1-5. közötti héten– a rendelkezésre álló digitális anyagokkal, komplett mintaórákkal-, akár online formában, akár később a tanév során bármikor megtarthatók.

A PÉNZ7 alapelve szerint a tanórákon márka, kereskedelmi logó nem jelenhet meg. A felkészülést megkönnyíti, hogy a korábbi tanévek minden pénzügyi tananyaga – mintavideók, e-learning tananyag és webináriumok – elérhetőek a www.penz7.hu honlapon. A pénzügyi döntéseket megkönnyítő, négy korosztály számára készült modern anyagokat idén is a Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország szakemberei fejlesztették. A PÉNZ7-et izgalmas kísérőprogramok, pályázatok és tanulmányi versenyek színesítik.

A szervezők kiemelt célja, hogy már fiatalkorban megalapozzák a pénzügyi és gazdasági tudatosságot, vállalkozói kedvet. A PÉNZ7-program a kormány lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztését célzó stratégia részeként annak megvalósulását is támogatja. Ugyancsak fontos törekvés az új kkv-stratégia végrehajtása, ezáltal a vállalkozói életforma népszerűsítése, a vállalkozói szellemű oktatás fejlesztése.

A témahét részletes programja a www.penz7.hu oldalon található.

Mentőöv lehet a 10 millió forintos kamatmentes kölcsön

Néhány hete hirdette meg a kormány a Gazdaság Újraindítási Akcióterv keretében a leginkább érintett kkv-k számára a 10 millió forintos kamatmentes hitelt. Azóta egyre több részlet derül ki a konstrukcióról, ma már tudjuk, hogy első körben kik vehetik fel a kedvezményes hitelt, ami sok cég számára a túlélést jelentheti. 

right-4703934_1920.jpg

10 milliós hitel a legrászorulóbbaknak

Orbán Viktor jelentette be a gazdaság újraindításának lépéseit, illetve az első szakasz konkrét intézkedéseit, melyek között a legnépszerűbbek között lehet a kkv-k 10 millió forintos kamatmentes hitele. Az új kölcsön nem csak kamatmentes lesz, de három évig törleszteni sem kell. A kormány erre a célra 100 milliárd forintot szán első körben, ami tízezer cégnek jelenthet könnyítést. 

A hitelt az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül igényelhetik az érintettek, az MFB Pontokon lehet majd beadni a dokumentumokat. A kamat mellett a banki költségekkel sem kell számolni a cégeknek, jelenleg az utolsó simításokat végzik a terméken, melyet március első felében vehetnek majd fel először. 

Természetesen nem kötelező a maximális 10 millió forintos keretet kihasználni, 1-10 millió forintot igényelhetnek a kkv-k. Az összes teljes egészében előleggel lesz elérhető, így a folyósításra sem kell sokat várniuk a vállalkozásoknak. Önrészt nem kell a cégeknek a hitel mellé tenni, a futamidő maximum 10 év, a rendelkezésre állási idő pedig a szerződés megkötésétől számítva legfeljebb három hónap. A jelenlegi tervek szerint november végéig lehet benyújtani a hitelkérelmeket, de ez a határidő a válság alakulásának függvényében kitolható. 

Kik igényelhetik a hitelt?

Már a konstrukció bejelentésekor kiemelte a kormányfő, hogy a leginkább rászoruló cégekre korlátozzák a felvétel lehetőségét, melyeket a jelenlegi gazdasági válság kiemelten sújtott és mostanra teljesítőképességük végére értek. A program első, márciusban induló szakaszában a turisztika, a vendéglátás, a kultúra és a sport területén működő vállalkozások élhetnek a kedvezményes hitellel. 

A hitelprogram tervezetéből az is kiderül, hogy egyéni vállalkozók is élhetnek az eszközzel, az egyetlen korlátozás, hogy a 2019-es üzleti évük lezárt legyen. A 10 millió forintos maximális hitelösszegen belül annyi korlátozás van, hogy legfeljebb a 2019-es árbevétel összegét vehetik fel ebben a formában kölcsönként. 

A programot az Európai Unió helyreállítási alapjából finanszírozza a kormány, emiatt a 100 milliárdos összeg legfeljebb 40 százaléka kerülhet budapesti és pest megyei vállalkozásokhoz. 

A napokban az MFB a konkrét TEÁOR-számokat is közzétette:

 1. Éttermi, mozgó vendéglátás (TEÁOR 5610) tevékenységet,
 2. Rendezvényi étkeztetés (TEÁOR 5621) tevékenységet,
 3. Italszolgáltatás (TEÁOR 5630) tevékenységet,
 4. Filmvetítés (TEÁOR 5914) tevékenységet,
 5. Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése (TEÁOR 8230) tevékenységet,
 6. Sport és szabadidős képzés (TEÁOR 8551) tevékenységet,
 7. Előadó-művészet (TEÁOR 9001) tevékenységet,
 8. Előadó-művészetet kiegészítő (TEÁOR 9002) tevékenységet,
 9. Művészeti létesítmények működtetése (TEÁOR 9004) tevékenységet,
 10. Múzeumi tevékenység (TEÁOR 9102) tevékenységet,
 11. Növény-, állatkert, természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR 9104) tevékenységet
 12. Sportlétesítmény működtetése (TEÁOR 9311) tevékenységet,
 13. Sportegyesületi tevékenységet (TEÁOR 9312),
 14. Testedzési szolgáltatás (TEÁOR 9313) tevékenységet,
 15. Egyéb sporttevékenység (TEÁOR 9319) tevékenységet,
 16. Vidámparki, szórakoztatóparki (TEÁOR 9321) tevékenységet,
 17. Fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR 9604) tevékenységet,
 18. M.n.s. egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenységet (TEÁOR 9329),
 19. Szállodai szolgáltatás (TEÁOR 5510) tevékenységet,
 20. Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR 5520) tevékenységet,
 21. Kempingszolgáltatás (TEÁOR 5530) tevékenységet,
 22. Egyéb szálláshely szolgáltatás (TEÁOR 5590) tevékenységet,
 23. Utazásközvetítés (TEÁOR 7911) tevékenységet vagy
 24. Utazásszervezés (TEÁOR 7912) tevékenységet,
 25. M.n.s. egyéb szárazföldi személyszállítás (TEÁOR 4939) tevékenységet

 

A hitel bér-, járulék-, rezsi-, működési költség, valamint készlet finanszírozására egyaránt felhasználható, azaz fedezheti azoknak a vállalkozásoknak a működési költségeit, melyeknek jelentősen csökkent vagy elmaradt a bevétele az elmúlt időszakban. A program a likviditási gondok áthidalása mellett segíti a felkészülést arra az időszakra, amikor a járványhelyzet lehetővé teszi a biztonsági korlátozások enyhítését.

Első körben a leginkább sújtott szektorokra próbálnak koncentrálni a hiteltermékkel, azonban már készül a második köre a jogosultaknak, vagyis a fenti lista hamarosan tovább bővülhet. Most az látszik, hogy leginkább a vendéglátásban, a kulturális szférában és a sportban tevékenykedő vállalkozásokat viselte meg a válság, nekik már a túlélés a tét egy évvel a járvány kitörése után. 

A szakemberek most arra számítanak, hogy az oltásokkal az év közepe körül lehet elgondolkodni a korlátozások feloldásán, addig azonban sok céget a csőd fenyegetne az államilag támogatott hitel nélkül.

Szinte minden magyar közbeszerzést kkv-k nyernek meg

Százból 84 eredményes közbeszerzési eljárásban kis- és középvállalatokat (kkv) hirdettek győztesnek 2020-ban Magyarországon – derül ki a Közbeszerzési Hatóság összegzéséből. A tenderek értékének ugyanakkor alig a fele került ehhez a vállalati körhöz, mivel a nagyobb értékű pályázatokon indulnak el jellemzően a nagyvállalatok. 

work-5382501_1920.jpg

Tavaly a koronavírus-járvány, illetve a gazdasági válság szinte minden magyar céget negatívan érintett, ami a nyertes kkv-t tartalmazó közbeszerzések számában és értékében is megmutatkozott – olvasható a hatóság közleményében. A nyertes kkv-t tartalmazó közbeszerzések arányait tekintve visszaesés nem volt tapasztalható a korábbi évekhez képest, vagyis továbbra is a tenderek nagy többségét ebbe a körbe tartozó vállalkozások nyerik. 

Egészen pontosan tavaly százból 84 eredményes eljárásban volt a nyertesek között kkv. Így minden közbeszerzésben elköltött száz forintból 56 ezeknek a cégeknek a kasszájába vándorolt. A különbség a két adat között annak tudható be, hogy a nagyértékű tendereken sokkal kisebb eséllyel tudnak elindulni a kisebb vállalkozások.

Az éves jelentés szerint tavaly összesen 7431 darab közbeszerzési eljárást folytattak le hazánkban, ami megközelítőleg 25%-os visszaesést jelent a 2019-es adathoz képest, vagyis itt megmutatkozott a válság hatása. Az eljárások összértéke azonban a korábban vártnál jóval kisebb mértékben csökkent. Tavaly közel 3264 milliárd forintot ért el a közbeszerzési eljárások összértéke, míg 2019-ben ugyanez a mutató 3430 milliárd forint volt.

A Közbeszerzési Hatóság szerint fokozódott a verseny 2020-ban, az egyajánlatos eljárások értéke 18,4%-ra csökkent az előző évi 20,9%-ról a nemzeti eljárásrendben, míg az uniós eljárásrendben már csupán 9,2%-ot tesz ki az egyajánlatos eljárások összértéke, pedig ez a mutató 2019-ben még 12,2%-ot tett ki. A hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások összértéke a nemzeti eljárásrendben már csak 0,4%-ot ért el (2019-ben 0,6% volt ez az arány).

Nulla százalékos MFB-hitel a kritikus helyzetben lévő ágazatoknak

A Kormány döntésének értelmében a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a lehető legrövidebb határidővel új, nulla százalékos kamatú hitelterméket tesz elérhetővé a COVID-járvány gazdasági hatásaival leginkább érintett ágazatok vállalkozásai számára. A Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön legfontosabb célja, hogy segítségével talpon maradjanak azok a vállalkozások, melyeket a biztonsági intézkedések kedvezőtlenül érintettek, illetve felkészülhessenek a járvány utáni működésre. A maximum 10 millió forintig elérhető hitelt az MFB Pontok fiókhálózatában igényelhetik majd a vállalkozások. A program keretösszege 100 milliárd forint.

Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön elnevezéssel új hitelprogramot indít az MFB a világjárvány gazdasági hatásait leginkább megszenvedő ágazatokban működő vállalkozások számára, a Kormány döntése nyomán. A hitelt nulla százalékos kamat mellett igényelhetik majd a vállalkozások az uniós források közvetítésére felállított MFB Pontok hálózatában. A hitel célja, hogy gyors és hatékony segítséget nyújtson a válság-ágazatokban működő vállalkozások számára.

A hitelösszeg maximum 10 millió forint lehet, melyet 10 éves futamidővel és 3 éves türelmi idő mellett igényelhetnek a vállalkozások, azaz annak törlesztését az adós a hitel folyósítását követően csak 3 év türelmi idő után kezdi meg. A program bér, járulék, rezsi, működési költség, valamint készlet finanszírozására egyaránt felhasználható, azaz fedezheti azoknak a vállalkozásoknak a működési költségeit, melyeknek jelentősen csökkent vagy elmaradt a bevétele az elmúlt időszakban. A program a likviditási gondok áthidalása mellett segíti a felkészülést arra az időszakra, amikor a járványhelyzet lehetővé teszi a biztonsági korlátozások enyhítését. A hitel ügyfél által fizetendő éves kamata a teljes futamidő alatt 0%.

A program részleteit a következő hetekben dolgozza ki az MFB, amely a lehető legrövidebb időn belül elérhetővé kívánja tenni a lehetőséget. A Fejlesztési Bank célja, hogy gyorsan és széles körben elérhető hitelprogramot indítson el, az igényelt forrásokat pedig a legszűkebb határidővel folyósítsa a vállalkozások számára. A hitelprogramot azok a vállalkozások vehetik igénybe, melyek a világjárvány gazdasági hatásai által leginkább érintett ágazatokban működnek.

Az MFB a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön részleteiről az Összetartók.hu és a www.mfb.hu oldalakon nyújt tájékoztatást a következő hetekben, hogy a vállalkozások felkészülhessenek a hitelkérelmek benyújtására. Az MFB Csoportnál jelenleg is elérhető hitelprogramokról és egyéb finanszírozási lehetőségekről az Összetartók.hu oldal nyújt áttekintést az érdeklődők számára.

Fontos határidő közeleg: sokat bukhatnak a cégek, ha nem figyelnek!

A kormány még decemberben jelentette be, hogy a koronavírus-járvány miatt a helyi iparűzési adó mértékét felére csökkenti a kis- és középvállalkozások számára. Ez azonban nem automatikus, február 25-éig mindenképpen nyilatkozni kell a jogosultság fennállásának feltételeiről, erről a határidőről azonban sok cég nem tud – figyelmeztet a Niveus Consulting Group.

time-2980690_1920.jpg

Az iparűzési adó csökkentése a vonatkozó kormányrendelet alapján a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak jár, amennyiben árbevételük vagy mérlegfőösszeg nem haladja meg a 4 milliárd forintot. A vállalkozások csaknem 98%-a kkv-körbe tartozik, így jelentős lesz azok száma, amelyik a csökkentett iparűzési adót fogja fizetni 2021-től. Sokan nem tudnak arról a kötelezettségről, hogy a felezés csak egy február 25-éig megtett nyilatkozat birtokában érvényesíthető.

A vállalkozásoknak a fenti határidőig a székhely, telephely szerinti önkormányzati adóhatóság felé, egyebek mellett arról kell nyilatkozniuk, hogy mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősülnek és ha korábban nem tették meg, be kell jelenteniük a telephelyük címét. A nyilatkozatot telephelyenként szükséges megtenni. Fontos, hogy a nyilatkozat nem az önkormányzatnál, hanem kizárólag az állami adó- és vámhatóságon keresztül, elektronikus úton, az állami adó- és vámhatóság által rendszeresített elektronikus nyomtatványon nyújtható be, és ezt a NAV küldi majd meg az illetékes önkormányzat részére.

A Niveus Consulting Group szerint rengeteg bejelentés várható, ha abból indulunk ki, hogy több, mint 700 000 vállalkozás tartozik a kkv-körbe Magyarországon. Aki elfelejti beküldeni a nyilatkozatot a megadott határidőig, annak automatikusan a teljes iparűzési adót kell megfizetni.

Közel 660 millió forintos program a női vállalkozók támogatására

WINGATE néven Magyarországon is elindult az a vállalkozásélénkítő projekt, amely a sikeres női vállalkozások számát kívánja növelni a régióban. A projekt támogatási összege több mint 1,8 millió euró (közel 660 millió forint), amelynek közel 40 %-át fordíthatják a célok hazai megvalósítására.

session-5678996_1920.jpg

A nemzetközi konzorcium az elnyert forrásból elsősorban a női vállalkozók, valamint a szintén női üzleti angyal befektetők képzését, tananyag-fejlesztést, valamint a közösségük építését szolgáló online platform létrehozását fogja megvalósítani. A női vállalkozások támogatása azért is időszerű feladat, mert a koronavírus-járvány különösen negatívan hatott azokra a szektorokra, amelyben nagyobb a női vállalkozások részaránya. Egy nemzetközi, a kkv-k versenyképességét vizsgáló felmérése szerint a női vállalkozások 64%-a állítja világszerte, hogy a krízis erőteljesen sújtotta a 2020. évi eredményességüket. 

A projekt valós problémákra és igényekre kíván választ adni, ezért első lépésként egy anonim kérdőív segítségével méri fel a régió, köztük a magyar vállalkozónők szükségleteit. Az így kapott visszajelzések alapján olyan tananyagokat fejlesztenek, amelyek a harmadik fázisban elérhetővé válnak különböző képzések formájában. Elsősorban vállalkozási és menedzsment tartalmakra számíthatnak majd az érdeklődők, de készségfejlesztő tréningekre is lehet majd jelentkezni. Természetesen minden tudásmegosztó és kapcsolatépítő rendezvény ingyenes lesz az említett finanszírozási háttérnek köszönhetően.

A WINGATE nemcsak a vállalkozással már rendelkezők segítését célozza meg. Olyan, jelenleg alkalmazottként dolgozó, vagy éppen inaktív nők számára is kínál majd képzést, akik még az ötlet fázisában vannak és arról gondolkodnak, hogyan indítsanak el egy vállalkozást, illetve hogyan legyenek majd sikeresek – mondta Puskás Ágnes a projekt vezetője.

Már tavaly 1500 milliárdosra hízott az MNB szuperolcsó hitele, 2021-ben jön a folytatás

Tavaly közel 1500 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a Növekedési Hitelprogram (NHP) Hajrá keretében a magyar vállalkozások – összegezte az eddigi tapasztalatokat az év elején az MNB. Az érdeklődést látva már novemberben további 1000 milliárd forinttal emelte meg a program keretösszegét a jegybank, vagyis 2021-ben is kedvezményesen juthatnak finanszírozáshoz a cégek. 

Szuperfegyver a válság ellen?

2020 tavaszán a koronavírus-járvány kitörése után élesztette fel kedvezményes hitelprogramját az MNB, mely ezúttal NHP Hajrá néven biztosít olcsó finanszírozást a vállalatoknak. A programot eredetileg 1500 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg, ez az év végére szinte teljesen ki is merült, hiszen 1473 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a cégek a bankokkal. A keresletet látva már novemberben további 1000 milliárdos bővítésről döntött az MNB, így 2021-ben is folytatódhat az NHP Hajrá. 

A jegybank összesítése szerint 2020-ban több mint 21 ezer kkv jutott alacsony kamatozású hitelhez a programnak köszönhetően, a lekötött források több mint felét a működést segítő forgóeszközökre használták fel, egyharmada pedig új beruházásokat tett lehetővé. A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, a feldolgozóipar, az ingatlanügyletek, a mezőgazdaság és az építőipar ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel. Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében, az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya: a kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

A felvett hitelek földrajzi eloszlása alapján a budapesti és pest megyei cégek kötötték le a források majdnem felét, de 10 százalék felett volt a dél-alföldi és a kelet-magyarországi vállalkozások aránya is. 

orszagos_aranyok.JPG

Hogy működik a kedvezményes hitel?

A kkv-k számára biztosított kedvezményes finanszírozás az egyik legfontosabb válságkezelő intézkedés volt tavaly az MNB részéről. Az NHP hajrá konstrukcióban a kereskedelmi bankok legfeljebb évi 2,5%-os kamatot számíthatnak fel a vállalkozásoknak kihelyezett forrásokra, ráadásul a jegybank azt is kikötötte, hogy két hét áll rendelkezésre a hitel elbírálására. 

A kedvezményes hitelt rengeteg célra igénybe vehetik a cégek, a legkisebb felvehető összeg 1 millió, a legnagyobb 20 milliárd forint. A hitel felhasználható

 • tárgyi eszköz beszerzésre, 
 • korszerűsítésre és fejlesztésre, 
 • munkabér finanszírozására, 
 • hitel kiváltására, 
 • forgóeszköz finanszírozásra, 
 • cégvásárlás finanszírozására.

A programnak egyelőre nincs időbeli korlátja, vagyis amíg a 2500 milliárd forintos keret tart, addig rendelkezésre áll, illetve szükség esetén az MNB további bővítésről dönthet, ha kimerülne a keret nagy része. 

Nem csak hitel van, hitelgarancia is

Tavaly a kormány azoknak a vállalkozásoknak is próbált segíteni, melyek a bankok számára túl kockázatosnak minősülnek, ebből a célból indította el az 500 milliárd forintos keretösszegű Krízisgarancia Programot az MFB-csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt-n keresztül. 

A kormányzat a Garantiqa Krízis Garanciaprogram 2020. évi keretösszegét 500-ról 700 milliárd forintra emelte, a Garantiqa kezességvállalásaihoz kapcsolódó 2021. évi teljes keretösszeget 1500-ról 2200 milliárd forintra emelte, és a Garantiqa Krízis Garanciaprogramot 2021-re meghosszabbította. Ezzel párhuzamosan született döntés arról is, hogy 2021-ben ezen keretösszegen belül a kihasználtsághoz igazodik a Garantiqa Krízis Garanciaprogram 2021. évi állománya, ami az jelenti, hogy a Garantiqa 2021-ben jóval tágabb volumen keretek között tudja majd támogatni a hazai kkv szektor hitelezését.

vg_rovid_interju_infografika_3.jpg

Részben a programnak köszönhetően a Garantiqa története legjobb évét zárhatta, kezességvállalása 2020-ban 480 milliárd forintos növekedés után meghaladhatta az 1200 milliárd forintot az előzetes eredmények alapján. A Garantiqa kezességével biztosított hitelek állománya 2020 végére túllépheti az 1500 milliárd forintot, ami azt jelenti, hogy az év végére a teljes hazai kkv hitelállomány közel 30 százaléka mögött ott lehet a Garantiqa kezességvállalása. 

Az állam szempontjából az intézményi kezességvállalás egy igen hatékony gazdaságpolitikai intézkedés, hiszen a garanciaprogramok az állam számára relatíve alacsony és időben elnyúló, jól porlasztható költséget jelentenek, miközben a gazdaságban azonnal éreztetik anticiklikus, gazdaságtámogató hatásukat.

Bizakodóan tekintenek a kkv-k az új évre

Nem befolyásolta jelentősen a kkv szektor várakozásait novemberig a járvány második hulláma. A kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó kilátásait előrejelző K&H kkv bizalmi index negyedik negyedéves eredménye alapján ugyanis a cégek optimizmussal tekintenek a 2021-es évre, amit az index jelenlegi, 9 pontos értéke igazol. Az előző időszakhoz képest mért, 2 pontos növekedés hátterében az állhat, hogy javultak a vállalati hitelkamatokra, valamint az európai uniós forrásokra vonatkozó kilátások.

1898858.jpg

A november 11-én érvénybe lépett szigorító járványügyi intézkedések ismeretében végzett, negyedik negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás eredményei szerint optimizmussal tekintenek a hazai kis- és középvállalkozások az új esztendőre. A legfrissebb adatok alapján ugyanis, az előző időszakhoz képest 2 pontos növekedéssel, az index 9 ponton áll.

20210111_kh.png

„Az augusztusi eredményekhez képest emelkedett az index értéke, ami azt mutatja, hogy óvatosan, de bizakodva tekintenek a 2021-es évre a hazai kkv-k. Ez annak köszönhető, hogy javultak a vállalati hitelkamatokra, valamint az európai uniós forrásokra vonatkozó várakozások. Úgy tűnik, a vállalkozások már megtanultak együtt élni a bizonytalansággal és amennyire lehet, alkalmazkodtak a változásokhoz. A december 18-án bejelentett újabb gazdaságvédelmi lépések várhatóan pozitív hatása pedig valószínűleg a jövő évtől mutatkozik majd meg” – foglalta össze Kökény Roland, a K&H kkv szegmens marketing vezetője.

Legstabilabb a mezőgazdaság

A különböző méretű cégeket vizsgálva a mikro-, valamint a kisvállalkozások várakozásai enyhe javulást mutatnak, ugyanis az előző negyedévhez képest némileg növekedtek az idei évre vonatkozó kilátásaik (3 pont és 14 pont), nekik köszönhető a főindex enyhe javulása. Eközben a 300 millió és 2 milliárd forint közötti árbevételű középvállalkozások hangulata számottevően romlott: 13 pontos zuhanással 19 ponton áll, ám összességébe véve még így is ők tekinthetőek a legbizakodóbbnak. Az ágazatokat tekintve továbbra is a mezőgazdasági cégek a legderűlátóbbak, mivel várakozásaik jelentősen, 19 pontról 25 pontra emelkedtek. Az ipari, kereskedelmi, valamint a szolgáltatási szektor várakozásai ehhez képest csupán kismértékben javultak, ám mindegyik ágazat esetében pozitív várakozásokról beszélhetünk: az ipar jelenleg 11, a kereskedelem 10, a szolgáltatás szektor várakozásai pedig 6 ponton állnak.

Közel 1500 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a kkv-k az NHP Hajrá keretében 2020-ban

Az áprilisban elindított NHP Hajrában elérhető hitelek iránt továbbra is jelentős érdeklődés mutatkozik a vállalkozások oldaláról, már több mint 21 ezer kkv jutott kedvező kamatozású forráshoz. A közel 1500 milliárd forintnyi megkötött szerződés több mint felét a működést segítő forgóeszközhitelek tették ki, míg egyharmada új beruházások megvalósulását támogatta. A harmadik alkalommal átadásra kerülő Növekedési Hitelprogram Hajrá Kiválósági Díjat a Magyar Bankholding nyerte el kiemelkedő hitelezési aktivitásával - írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2020 áprilisában indította el a Növekedési Hitelprogram (NHP) legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát. Ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak tompítására, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőséggel biztosít kedvező és kiszámítható kamatozású forrást a kkv-szektornak. A konstrukció iránt az indulás óta jelentős érdeklődés mutatkozik: 2020 végéig 1 473 milliárd forintnyi megkötött hitel- és lízingszerződést jelentettek a bankok az MNB felé, több mint 21 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozáshoz kapcsolódóan. A Monetáris Tanács november 17-i ülésén a keretösszeg 1 000 milliárd forinttal történő megemeléséről döntött, így a program 2021-ben is számos vállalkozás működését, korszerűsítését és növekedését tudja majd segíteni.

Az NHP Hajrá konstrukció keretében megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 56 százaléka forgóeszközhitel, 13 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek mintegy háromnegyedét a kereskedelem, a feldolgozóipar, az ingatlanügyletek, a mezőgazdaság és az építőipar ágazatokban tevékenykedő kkv-k vették fel. Annak ellenére, hogy az egy vállalkozás által felvehető hitelösszeget jelentősen megemelte a jegybank a középvállalatok stabilitásának megőrzése és a nagyobb beruházások elősegítése érdekében, az NHP korábbi szakaszaihoz hasonlóan továbbra is jelentős a kisebb szereplők részaránya: a kihelyezett források több mint negyede mikrovállalkozásokhoz, harmada kisvállalkozásokhoz került.

Az NHP Hajrá sikerességéhez támogató bankrendszer is szükséges, ezért az MNB 2020 júliusában megalapította a Növekedési Hitelprogram Hajrá Kiválósági Díjat, mellyel negyedévente elismeri azokat a hitelintézeteket, amelyek a legaktívabbak voltak a források kihelyezésében. Az elmúlt negyedév teljesítménye alapján a díjat a Magyar Bankholding Zrt. nyerte el, amelyet Barna Zsolt elnök és Vida József vezérigazgató vett át Dr. Patai Mihálytól, a jegybank alelnökétől.

20210105196.jpg

A Növekedési Hitelprogram Hajrá Kiválósági Díj átadása  FORRÁS: MNB

süti beállítások módosítása