Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Állami beruházások nélkül. Az építőipar kihívásai és megoldásai

2024. szeptember 16. - Cégkasszás

A Garantiqa támogatásával folyamatosan jelentkező Cégkassza Podcast legújabb adása ezúttal egy, a kkv-szektort komolyan érintő, sokat vitatott iparág jelenlegi helyzete mögé nyújt mélyebb betekintést a hallgatóság számára. Az építőipar egy olyan szektor, amely szorosan kapcsolódik a gazdasági ciklusokhoz, és ennek minden mozzanatát megérzik a vállalkozók, valamint az építőanyag-kereskedők. Az adás meghívott szakértője, Juhász Attila, az Újház Zrt. igazgatóságának elnöke volt.

Nem a legjobb időszakát éli a hazai építőipar

„Érdemes visszatekintenünk az elmúlt két évre! 2022 az egyik legkiemelkedőbb év volt az építőiparban tekintetében. Egy hihetetlenül intenzív felfutást láthattunk két évvel ezelőtt, a magyar vállalkozók pedig hajlamosak az előző évhez mérni magukat.” – kezdte az adás felvezető részét Juhász Attila, az Újház Zrt. igazgatóságának elnöke, majd folytatta: „2023-ban viszont jött a feketeleves. Azt tapasztaltuk, hogy több okból kifolyólag jelentősen visszaesett a kereslet az építőanyagok iránt. Nyilván ez egyfajta mérőszáma annak, hogy az építőipar hogyan teljesít. Ha az építőanyagból nem fogy sok, vélhetően azt mutatja, hogy az építőipar sem teljesít annyira jól. Megközelítőleg 26 százalékkal csökkent 2023-ban az építőanyag-forgalom, ez érdemben idén sem változott.”cegkassza_e04_1400x1400_ja.jpg

Az állam meghatározó szereplő az építőiparban

Az egyik legnagyobb kihívás az állami megrendelések csökkenése volt. Az állami beruházások hiánya láncreakciót indított el az iparágban, amely az építőanyag-kereskedőktől egészen a kivitelezőkig érezhetővé vált. Erről az Újház Zrt. elnöke elmondta:

„Ami nekünk komoly problémát okoz az az, hogy az építőiparban a legnagyobb szereplő a magyar állam, aki körülbelül a hazai megrendelésállománynak nagyjából az egyharmadát adja. Részükről gyakorlatilag teljesen megszűntek a megrendelések és ez az egész ellátási láncon végigvezethető.”

Az Otthonfelújítási Program segítséget nyújt az iparág jelenlegi helyzetében

Az állami ösztönzőknek, tehát az otthontámogatásnak és az otthonfelújítás támogatásának érzékelhető, pozitív jelei vannak. A hitelezés láthatóan megélénkül és ez számunkra egy nagyon fontos szempont az építőiparban, hogy a lakáscélú hitelezés hogyan alakul. – ismertette Juhász Attila, majd kitért az Otthonfelújítási Programra: „Ez egy rendkívül hasznos lakossági program, amire láthatóan óriási az érdeklődés. Mi például új házhálózatként próbálunk többet nyújtani, ami nem feltétlenül csak az építőanyag-értékesítésről szól, hanem például pályázati tanácsadásról is.”

Az otthonfelújítási program részeként a minősített kivitelezők előnyt élveznek, mivel nagyobb előleget hívhatnak le. A támogatás bonyolultsága miatt sokaknak külső tanácsadók segítsége szükséges, hogy sikeresen pályázzanak. Az építőanyag-piacon a verseny erős, és a termékek árai enyhén csökkentek az előző évhez képest, azonban az inflációval arányos áremelkedés várható. Az Otthonfelújítási programmal kapcsolatban a szakértő azt is hozzátette:

„Az ilyen célú, kifejezetten energiahatékonyságot javító uniós források könnyebben megérkeznek. Egyértelműen azt gondoljuk, hogy a valós, igazán hatékony rezsicsökkentés nem feltétlenül azt jelenti, hogy az energiaszámlákban ad segítséget a kormány, hanem ha konkrétan primer energiát takarítunk meg. Energia, amit nem kell kiengedni az ablakokon vagy a falakon keresztül, az a jó rendszer. Nagyon számítunk arra, hogy ennek lesz folytatása, mert az igény az óriási lenne rá.”

A következő egy év megfelelő belépési időszak a kisvállalkozások számára.

Az építőipar kilátásai jelenleg bizonytalanok, de némi előrejelzést az adás meghívott szakértője felvázolt a jövőre nézve:

„Az Építési és Közlekedési Minisztérium szerint 2025 második félévéig nem számíthatunk jelentős változásra az állami beruházások mértékét illetően. Személy szerint remélem, hogy a banki kamatok is konszolidálódni fognak. Ez azt jelenti, hogy el fog indulni a lakásépítés, bízunk az otthonfelújítási programban és abban is, hogy lesz ennek folytatása. Tehát 2025 második felére várunk némi pozitív elmozdulást. Az építőiparban közel 400 ezer ember vállal munkát, tehát nemzetgazdasági szempontból is fontos területről van szó.” – Juhász Attila azt is hozzátette: „Az előbb elmondottak fényében a soron következő egy év megfelelő belépési időszak lehet a magánszemélyek és kisvállalkozások számára. A körülményekhez képest most lehet találni jó szakembert, megfelelő mennyiségű építőanyagot jó áron.”

Záró gondolatok

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által támogatott Cégkassza Podcast legújabb epizódja értékes betekintést nyújt a hazai építőipar jelenlegi helyzetébe. Az állami beruházások hiánya továbbra is problémát okoz, de az otthonfelújítást célzó programok kapcsán tapasztalhatóak pozitív jelek a jövőre nézve. Az építőanyag-kereskedők és a vállalkozók számára az egyik legnagyobb kihívás az lesz, hogy hogyan alkalmazkodjanak a megváltozott piaci körülményekhez, és hogyan tudják kihasználni az állami programok által nyújtott lehetőségeket. A teljes epizód megtekinthető az alábbi linken keresztül:

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr2118492772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása