Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

2023-ban tovább bővült a Garantiqa kezességvállalási portfóliója

2024. június 04. - Cégkasszás

Minden második KKV-knak juttatott hitelforint mögött a társaság kezességvállalása áll 

Újabb sikeres üzleti évet zárt a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., amely immár minden második KKV-knak juttatott hitelforint felvételében partnere a vállalkozásoknak. A garanciaintézmény 2023-ban 1430 milliárd forint értékben vállalt garanciát a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások hitelei mögé. Az így közel 2630 milliárd forintra emelkedett kezességvállalási portfólió segítségével mintegy 3330 milliárd forint hitelforráshoz jutott a magyar KKV-szektor. A Garantiqa továbbra is markánsan járul hozzá a hazai vállalkozások finanszírozásához. 

Kimagasló eredményekkel és a kezességvállalási portfólió jelentős bővülésével zárta a 2023-as évet a Garantiqa Hitelgarancia Zrt., amely nemrég tette közzé a tavalyi pénzügyi évre vonatkozó beszámolóját. A Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt működő állami garanciaintézmény 2023-ban – az előzetes üzleti tervét mintegy 40 százalékkal felülmúlva – összesen közel 1430 milliárd forint garanciát vállalt a hazai kis- és középvállalkozások hitelei mögé. 

A társaság teljes garanciaállománya 6 százalékos növekedéssel tavaly év végén közel 2630 milliárd forint volt, aminek köszönhetően mintegy 3330 milliárd forint garantált hitelállomány támogatta a hazai KKV szektor beruházásait, fejlesztéseit, forgóeszköz ellátását és napi likviditásának biztosítását. A készfizető kezességvállalási szerződések száma szintén dinamikusan növekedett, 2023 végére meghaladta a 73 000 darabot. garantiqa_szia_20230608_019.jpg

A tavalyi év fókuszában a Széchenyi Kártya Program MAX és MAX+ hiteltermékeihez kapcsolódó kezességvállalások álltak, és nagy hangsúlyt kapott a Garantiqa Krízis 2 Garanciaprogram is. A Széchenyi Kártya Program hitel- és garanciatermékei – az állami kamat- és díjtámogatásnak is köszönhetően – 2023-ban rendkívül kedvező feltételekkel voltak elérhetők a hazai KKV-k számára, így a kereslet meghatározó része ebben az ügyletkörben jelentkezett. Az év végi garanciaportfólió volumenének 80 százaléka a Széchenyi Kártya Program különböző hiteltermékeihez kapcsolódott. 

Az ügyfélkört vizsgálva a tavalyi évben jellemzően továbbra is a mikró- és kisvállalkozások hiteleihez kérték legnagyobb mértékben a bankok a Garantiqa kezességvállalását. A többéves tendenciáknak megfelelően a kereskedelem, a szolgáltatás és az építőipar voltak a legjelentősebb ágazatok. 

„Az elmúlt év során a magas infláció és a megugró hitelkamatok miatt a hazai KKV-szektor számára létkérdés volt, hogy hozzáférjen a kigazdálkodható kamatok mellett elérhető támogatott forintforrásokhoz. A Garantiqa tevékenysége révén tavaly ismét számos olyan vállalkozás jutott a túlélést biztosító hitelhez, amely a kezességvállalás nélkül a kereskedelmi bankoknál nem kapott volna kedvező elbírálást hiteligénylése során. Ezzel társaságunk érdemben járult hozzá vállalati hitelezés fenntartásához és a beruházások ösztönzéséhez, a KKV-k versenyképességének megőrzéséhez” – emelte ki Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

„A Garantiqa kezességvállalási tevékenységének bővülése az elmúlt években lényegesen meghaladta a KKV-hitelezés növekedését. Tavaly az év második felében a KKV-szektor hitelfelvételének közel 80 százalékában vettünk részt garanciavállalással, összességében pedig immár minden második KKV-knak juttatott hitelforint mögött a Garantiqa kezessége áll.” - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. 

Szabó István Attila hozzátette: „a Garantiqa 2024-ben, a gazdaság újraindulásának évében is a magyar KKV-szektor egyik legfontosabb partnere lesz a finanszírozásban, fejlesztéseik megvalósításában. Év elejétől átlagosan 30 százalékkal csökkentettük garanciavállalásai díjainkat, egyes beruházási hitelek mellé költségmentesen tettük elérhetővé a kezességvállalást. Emellett új termékkel is segítjük a beruházások, fejlesztések megvalósítását.” 

A Garantiqa ebben az évben indítja InvestEU Garanciaprogramját, amely az Európai Bizottság 95 százalékos viszontgaranciájával megközelítőleg 600 milliárd forint nagyságrendű hitelállomány garantálását teszi lehetővé 2028 végéig. A program célja felgyorsítani a kedvezményezett vállalkozások termelékenységének növekedését és hatékonyságát, ezáltal javítva versenyképességüket. Szintén a célok között szerepel, hogy a kezességvállalás megkönnyítse a finanszírozáshoz való hozzáférést elsősorban magas kockázatú, vagy megfelelő biztosítékkal nem rendelkező vállalkozások számára. Emellett – jelezte az elnök-vezérigazgató – az InvestEU Garanciaprogram egyes termékei hangsúlyosan támogatják a digitális átállást, a zöld energia terjedését, és a fenntartható gazdasági növekedést is. 

Összességében a Garantiqa idén 1000 milliárd forintot meghaladó új kezességvállalással számol, ami 1300 milliárd forint hitelt jelent a hazai kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek és beruházásainak megvalósításához.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr1618421219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása