Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Kulcs a vállalkozások sikeres finanszírozásához: a kezességvállalás előnyei

2023. november 14. - Cégkasszás

A kis-és középvállalkozások fontos szerepet foglalnak el a gazdaság életében, sikeres működésükhöz azonban elengedhetetlen, hogy megfelelő pénzügyi forrásokkal rendelkezzenek. Ennek érdekében számos támogatási forma áll a rendelkezésükre: ezeknek egyike a kezességvállalás igénybevétele, amely megkönnyíti számukra a fejlődésükhöz szükséges hitelhez jutást.

A magyar gazdaság gerincét képező kis-és középvállalkozások életében kulcskérdés a megfelelő finanszírozás, amelynek megteremtéséhez számos feltételt kell a vállalkozásoknak teljesíteni. Ebben segíthetik őket a hitelezési biztosítékok, amelyek használatával fokozható a hitelezői követelések megtérülésének biztonsága, illetve megkönnyíthető a hitelfelvevők részére a hitelhez való hozzájárulás. A hitelezési biztosítékok alapvetően két nagy részre oszthatóak, a dologi és személyi biztosítékok csoportjára.

A kezességvállalásról bővebben

Míg a dologi biztosítékok esetében egy vagyontárgy szolgál biztosítékul, addig a személyi biztosítékok esetén a biztosítékot egy személy pótlólagos kötelezettség vállalása jelenti. A dologi biztosítékok tipikus formája a zálogjog, a személyi biztosítékoké pedig a kezesség. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. alaptevékenysége az utóbbi csoporthoz köthető, hiszen több mint 30 éve segíti a hazai vállalkozásokat, és vállal intézményi kezességet a mikró-, kis-, és közepes méretű vállalkozások finanszírozásához, megkönnyítve ezzel a fejlődésükhöz szükséges forráshoz jutást.

A kezesség alapvető gazdasági funkciója, hogy biztosítékot nyújt a hitelező számára arra az esetre, ha az adós nem hajlandó törleszteni adósságát, vagy nem képes teljesíteni, azaz fizetésképtelenné válik. Fontos azonban megemlíteni, hogy a kezesség következtében mindaddig, amíg a kezes fizetőképes, nem érinti a hitelezőt az adós esetleges fizetésképtelensége, hiszen a kezességi szerződés értelmében ezt a kockázatot a kezes vállalja magára. Kezességvállalás üzletszerű tevékenységként kizárólag pénzügyi intézmény által folytatható, alkalmilag azonban bármely magánszemély vagy vállalkozás vállalhat kezességet.

A Garantiqa célja, hogy szoros együttműködésben a pénzügyi intézményekkel minél több vállalkozást segítsen a tervei megvalósításához szükséges forráshoz jutni, fennállása óta eddig több mint 620 ezer szerződés keretében közel 14000 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességet.
infografika-3b.jpg

Mikor érdemes egy vállalkozásnak a kezességvállalás igénybevételén gondolkozni?

Számos olyan helyzet állhat fenn a különböző vállalkozások életében, mikor világossá válik: külső finanszírozási eszközökre van szükség ahhoz, hogy sikeresen működjenek tovább és meg tudják valósítani növekedési céljaikat. Azonban ahhoz, hogy a különböző pénzügyi intézmények hitelképessé bírálják őket, szigorú ellenőrzéseknek kell megfelelniük és stabil háttérrel kell rendelkezniük. Előfordulhat, hogy az adott vállalkozás:

  • nem rendelkezik a pénzügyi intézmény által elvárt biztosítékkal vagy működési múlttal,
  • a pénzügyi intézmény a hitelképességét az elvártnál gyengébbnek ítéli meg,
  • életképes jövőképpel, üzleti tervekkel rendelkezik, de a fejlődéshez, beruházásaihoz elengedhetetlenül szükséges forráshoz nem tud hozzájutni.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. például ezekben az esetekben tud segítséget nyújtani: a pénzügyi intézményekkel áll közvetlen partneri kapcsolatban, a vállalkozások pedig a pénzügyi intézmények közvetítő szerepe segítségével igényelhetik a kezességvállalást. A kezességvállalást egyszerűsített (megállapodásos) vagy egyedi bírálatú eljárás keretében lehet igénybe venni. A viszonylag kis összegű, standardizált, nagy számosságú hitelek/bankgaranciák esetében, ahol a kockázatok többsége előre becsülhető, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalásának igénybevételére együttműködési megállapodás keretében kerülhet sor, melyet a Garantiqa a hitelintézettel közösen alakít ki. A hitelintézetek nem standardizált hitel/garancia ügyleteihez, a lízing- és faktoring szerződésekhez kapcsolódó készfizető kezességvállalást egyedi kérelem benyújtásával lehet igényelni.

Források:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr9918258315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása