Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Egyre optimistábbak a magyar cégek a járvány enyhülésével

2021. június 01. - Cégkasszás

Áprilisban ismét jelentősen javult a magyar vállalkozások hangulata, elsősorban a nagyvállalatok és az ipar kilátásai erősek, a mikrovállalkozások és a szolgáltató szektor indexe gyengébb – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss konjunktúrafelméréséből. A jelek szerint a járványhelyzet javulását a vállalkozások is megérzik, egyre többen bíznak a pozitívabb jövőben. 

adobestock_324519821_1.jpeg

Fokozatosan javul a vállalatok hangulata

Az MNB vállalati konjunktúra indexe az elmúlt négy hónapban fokozatosan, áprilisban számottevően javult. Az index értéke a decemberi -14 pontról +8 pontra emelkedett áprilisra. Az aktuális helyzet megítélése és a várakozások is számottevően javultak márciusról áprilisra. A nagyvállalatok és az ipar várakozásai továbbra is nagyobb optimizmust tükröztek a mikrovállalatokhoz, illetve a szolgáltató szektorhoz képest, azonban a különbség csökkent a korábbi hónapokhoz képest. 

Minden méretkategóriában növekedett az átlagos kapacitás-kihasználtság és a bevételi szint az előző havi eredményekhez képest. A gazdaság újraindulását tükrözi, hogy a létszámnövelést tervezők aránya 17 százalékponttal meghaladta a leépítést tervezők arányát és számottevően (7 ponttal) nőtt a beruházási tervek mutatója is.

A december óta készülő felmérésekben eddig 1400-2600 cégvezetőt kérdeztek meg hónapról hónapra, az index most először került pozitív tartományba, ami azt jelzi, hogy több az optimista, mint a pesszimista cég. A jelenlegi helyzet értékelése még mínusz 12 ponton áll, de az is lényeges javulás a decemberi mínusz 32 ponthoz képest. A jövőbeli várakozásokra vonatkozó index már 27 ponton áll, de már az év végén is a pozitív tartományban volt. 

konjunktura.JPG

Sokkal optimistábbak a nagyvállalatok

A jelenlegi helyzet értékelésében csak a nagyvállalatok indexe pozitív, 16 pont, a másik véglet a mikrovállalkozások mínusz 32 pontos értéke, ami még egy kis romlást is mutat decemberhez képest. Ez azt mutathatja, hogy elsősorban a likviditáshiányos mikrovállalkozásoknak volt fájdalmas az utóbbi néhány hónap, sok cég mostanra teljesen felélhette tartalékait. Éppen ezért a következő időszak nagy kérdése lehet az is, hogy a járványügyi korlátozások fokozatos feloldásával egyáltalán a vállalkozások mekkora része tud visszatérni a válság előtti működéshez, hányan élik túl a koronavírust. A világjárvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében elengedhetetlen szerepe van intézményi kezességvállalásnak. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram elindításával a mikro-, kis- és középvállalkozások mellett a nagyvállalatok számára is elérhető garanciaeszköz került bevezetésre.

A jelenlegi helyzetben a kapacitások kihasználtságát értékelik a leginkább negatívan a cégek, vagyis a legtöbb vállalkozás áprilisban még bőven ideális kapacitása alatt működhetett. A legkisebb gondot a beszállítói rendelésállományban látják most a jegybank felmérése szerint.

A termelés növekedése előtt álló akadályok közül továbbra is a kereslet hiánya a legfontosabb a cégek számára, de figyelmeztető jel, hogy jelentősen nőtt a munkaerőhiányról beszámoló vállalkozások aránya. Ez szintén rávilágít egy fontos középtávú kockázatra: egyre több az azzal kapcsolatos hír, hogy a gazdaság hirtelen újraindulása sok szektorban (turizmus, vendéglátás) a munkaerőhiány miatt lehet nehézkes. Ezekben az iparágakban ugyanis sok embert elbocsátottak vagy rövidebb munkaidőben alkalmaztak, egy részük pedig menet közben más területen helyezkedhetett el.

A jövőbeli várakozásokkal kapcsolatban a bérszintre vonatkozó kilátásban a leginkább pesszimisták a cégek, ehhez kapcsolódva a foglalkoztatás szintjében sem várnak gyors visszapattanást. Optimisták viszont a beruházásokra és az árbevételre vonatkozóan, ezek hamarabb érhetik el akár a járvány előtti szintet.

A vállalatméret alapján a várakozások már mindenhol pozitív tartományban vannak, a nagyvállalatok esetében az index 39 ponton áll, míg a mikrovállalkozások esetében 15 pont. Utóbbiak a kis- és közepes vállalkozásoktól is jelentősen le vannak szakadva, ami szintén a fentieket támasztja alá: egy évnyi bezárás után sok mikrovállalkozás számára a túlélés lehet a tét.

A legnagyobbak már majdnem elfelejtették a válságot

Külön vizsgálta a jegybank a száz legnagyobb exportáló vállalat kilátásait, az esetükben az exportbevétel 104 százaléka, a kapacitáskihasználtság pedig 98 százaléka a járvány előtti szintnek. Vagyis a gazdaság húzóerejének számító nagyvállalatok mostanra szinte teljesen kiheverték a válságot, a korábbi szinten működnek.

Az ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy a válaszadók 68 százaléka tapasztalt valamilyen akadályozó tényezőt a termelés még gyorsabb felfutásában, ami hat százalékponttal magasabb a márciusi aránynál. A leginkább a beszállítói fennakadásokat említették a korábbinál erőteljesebben, de itt is jelentősen nőtt a munkaerőhiány észlelése.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr2716578962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása