Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Kiválóan vizsgázott a CIB Bank és a Garantiqa együttműködése

2020. július 31. - Cégkasszás

2020 áprilisában a CIB Bank tízmilliárd forintos hitelkeretet nyitott a koronavírus okozta nehézségek áthidalására. A hitelkeretről, a legújabb portfólióelemekről és a Garantiqa Krízis Garanciaprogramjáról a CIB Bank Kisvállalkozások Divízió vezetőjét, Fetter Istvánt kérdeztük.

fetter_istvan_cib.JPG

– Bankunk rendkívül gyorsan reagált a megváltozott helyzetre, és mindent megtettünk a munkavállalóink és az ügyfeleink érdekében. Mindezt úgy, hogy a napi bankolásban senki se szenvedjen hátrányt. Partnereink a járványhelyzet alatt is számíthatnak ránk, legyen szó a napi bankolásukról vagy a terveik finanszírozásáról. Hitelezési tevékenységünket nemhogy szüneteltetjük, hanem a fenntarthatóság és a kockázattudatosság elveinek mentén még bővítjük is. Ügyfeleink a legtöbb banki műveletet már otthonról is el tudják végezni, néhány hónap leforgása alatt több évet haladtunk előre a digitalizációban. Fontosnak tartjuk a társadalmi szerepvállalást, így támogattuk a Szent László Kórházat, közös ajánlásokat dolgoztunk ki a Bankszövetséggel, és „Koronázatlan hősök” címmel útjára indítottunk egy kezdeményezést, amely a rászorulóknak segít a rendkívüli helyzet átvészelésében.

 – Úgy tudjuk, az áprilisban megnyitott tízmilliárd forintos hitelkeret továbbra is nagy népszerűségnek örvend. A keretnek mekkora része érhető még el?

 – Igen, ez így igaz – az óriási érdeklődést bizonyítja, hogy a hitelkeretet rövidesen kimeríthetik a társaságok. A már jóváhagyott és a még sorban álló kérelmek alapján elmondható, hogy sikerrel zárjuk a programot. Ugyanakkor a keret kimerülése semmilyen hátrányt nem jelent az ebből kimaradó ügyfeleinknek, ugyanis időközben számos kormányzati program indult el, így a CIB Bankon keresztül elérhetők az MNB, az EXIM vagy az MFB kedvezményes hitelei is. Fedezetként mindenekelőtt a Garantiqa készfizető kezességét részesítjük előnyben. Kiváló együttműködésünknek köszönhetően már közvetlen digitális csatornánk van a fedezet napon belüli, fizikai aláírás nélküli rendelkezésre állásához.

 – Hogyan zajlik az igénylés a hitelkeret esetében?

 – Kiindulásként azt vizsgáltuk, hogy az adott vállalkozást hogyan érinti a koronavírus-járvány és annak gazdasági hatásai. Milyen rövid és középtávú kilátásai vannak az adott ágazatnak, és azon belül a konkrét cégnek. A hitelkeret igénylésével párhuzamosan fedezeterősítésre, a tulajdonosi kötelezettségvállalás erősítésére is sor kerülhet, amelynek kapcsán nagymértékben támaszkodunk a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalására, ami akár 90 százalékos fedezetet biztosíthat, és rendkívül kedvező árazással érhető el.

 – Kifejezetten a kisvállalatok és kkv-k számára milyen új szolgáltatások, portfólióelemek érhetők el?

 – Jelenleg az MNB által meghirdetett új program, az NHP Hajrá! a legkeresettebb termék. Piaci részesedésünket meghaladó, 10 százalék feletti összbanki kihelyezésre számítunk ebben a programban, és különösen fókuszálunk a lízingre. Kiváló stratégiai együttműködést folytatunk a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-vel, így elsők között nyújtjuk meglévő és új ügyfeleinknek az új Garantiqa Krízis Garanciaprogramot. Az új garanciaprogram kombinálható az NHP Hajrá!-val, és a kisvállalati ügyfélkörben legnépszerűbb Dinamikus Eseti és Folyószámlahitelünk mellé is biztosítani tudjuk. Az új NHP Hajrá! program rendkívüli népszerűségnek örvend, ezen belül az ügyfelek nagy része az újdonságok, azaz a forgóeszköz-finanszírozás és a hitelkiváltás iránt érdeklődik. Továbbá nagyon népszerű az online hitelbírálati felületünk, a CIB Kisvállalkozói Hitelajánlat-készítő platform, ami már közel két éve működik, ám a pandémiás helyzet új kontextusba helyezte, mivel most előtérbe kerültek a digitális megoldások. A platformra ellátogató ügyfél akár néhány perc alatt megtudhatja, hogy vállalkozásának mekkora összegű és milyen hitel felvételére van lehetősége, sőt kollégáink telefonon is megkeresik a teendőkkel kapcsolatban. Megtakarítási oldalon rendkívül népszerű a kombinált Tandem befektetési alap és lekötött betét, míg devizaváltás során ügyfeleink megelégedettséggel használják az online treasury platformunkat. A kereskedelemben, de más ügyletek során is, legyen az ingatlanbérlés, kivitelezés vagy tenderen való indulás, ügyfeleink támaszkodhatnak kollégáink szakértelmére bankgaranciatermékeink kapcsán is. 

– Milyen tanulságok vonhatók le a jelenlegi veszélyhelyzet kapcsán?

 – A kialakult helyzet sok mindenre ráébresztett bennünket mind emberileg, mind szakmailag: még inkább megerősített minket abban, hogy a digitalizációé a jövő, és ezt igyekszünk az üzleti modellünkben is kifejezni. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. ebben az időszakban is tökéletes partner volt, közvetlen kapcsolatot biztosított mind az MNB NHP Hajrá!, mind az új Garantiqa Krízis Garancia program kidolgozása és bevezetése során. Segítségével kiváltottuk a manuális rögzítéseket is, biztosítva ezzel a rendkívül rövid jóváhagyási folyamatot, amely az új NHP Hajrá! kapcsán kiemelt jelentőségű, hiszen a bankoknak 10 munkanap alatt kell elbírálniuk az ügyleteket. 

– Hogyan készülnek a járványidőszak megszűnését követő időszakra?

 – A járványidőszak alatt sok olyan folyamatot vezettünk be, amivel csökkentjük a tranzakciós időket, digitális útra tereljük a korábban személyes megjelenést igénylő ügyintézéseket. Ezeket az innovációkat mindenképpen megtartjuk, sőt tovább is fejlesztjük. Kollégáink számára a koronavírus-járvány után is biztosítjuk a home office lehetőségét, díjnyertes mobilalkalmazásunknak köszönhetően pedig ügyfeleink nagy valószínűséggel csak akkor mennek a bankfiókba, ha érdemi tanácsadásra, együtt gondolkodásra van igényük. Természetesen folyamatosan vizsgáljuk a lehetőséget, hogy miként tudjuk finanszírozási megoldásainkkal támogatni a kisvállalati ügyfeleket. Az új termékek bevezetésén túl fontosnak tartjuk kiemelni a folyamati változásokat. Várhatóan az év második felétől a CIB Bank ügyfelei bizonyos hiteligényléseket már teljesen online folyamatban vihetnek végig. Így nemcsak a forrást biztosítjuk, de időt is szabadítunk fel számukra, amit vállalkozásuk fejlesztésére fordíthatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr9316087450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása