Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Hatalmas brüsszeli segítség az európai kkv-szektornak

2020. április 16. - Cégkasszás

Legalább 100 ezer, a koronavírus-világjárvány gazdasági hatása által sújtott európai kkv kaphat összesen 8 milliárd eurónyi finanszírozást – jelentette be az Európai Bizottság. 

depositphotos_204172618_l-2015.jpg

Az Európai Bizottság 1 milliárd eurót szabadított fel az Európai Stratégiai Beruházási Alapból (ESBA), amely kezességvállalásként szolgál majd az Európai Beruházási Bank Csoport részét képező Európai Beruházási Alap (EBA) számára. Ez a forrás lehetővé teszi majd az EBA számára olyan különleges kezességvállalás kibocsátását, amellyel a bankokat és más hitelezőket arra ösztönözhet, hogy legalább 100 000, a koronavírus-világjárvány gazdasági hatása által sújtott európai kkv és kis méretű, közepes piaci tőkeértékű vállalat számára likviditást biztosítsanak. Az így rendelkezésre bocsátható finanszírozás becsült összege 8 milliárd euró. 

A mai bejelentés eleget tesz a korábban elhatározott kötelezettségvállalásnak, melynek eredményeképpen a finanszírozás már áprilisban folyósítható. E kötelezettségvállalás az Európai Beruházási Bank Csoport által március 16-án bejelentett intézkedéscsomag részét képezi, amelynek célja, hogy gyorsan mozgósítsa a támogatást az európai kkv-k és közepes piaci tőkeértékű vállalatok számára.

A koronavírus-világjárvány egyik közvetlen gazdasági következménye a kis- és középvállalkozásokat érintő hirtelen likviditáshiány. A válság jellemzően ezeket a vállalatokat sújtja a leginkább, és a megfelelő likviditással való támogatás elengedhetetlen ahhoz, hogy túléljék a válságot. A bankokat azonban likviditáshiány esetén az érzékelt kockázat hirtelen növekedése miatt semmi sem ösztönzi arra, hogy kölcsönt nyújtsanak a kkv-knak. Ezért van szükség az ilyen hiteleket támogató uniós kezességvállalásra.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr5315616192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása