Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Most érdemes belevágni a hitelgaranciába

2019. november 07. - Cégkasszás

Jelentős díjkedvezménnyel lehet most igénybe venni a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. szolgáltatásait az év végéig – derül ki a társaság friss hirdetményéből. A cél, hogy a garanciavállalás még jobban elterjedjen a magyar vállalkozások körében, ezzel pedig élénkítse a gazdaságot. 

g1.jpg

Akciós a hitelgarancia

Október 8-tól csökkentett kezességvállalási díjjal segíti a hazai mikro- kis és közepes vállalatok finanszírozásának fellendítését a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. – olvasható a cég közleményében. Mindez azt jelenti, hogy aki december végéig köt szerződést a vállalattal, annak akciós díjat kell fizetnie. 

A kedvezménnyel a Garantiqa újabb lendületet kíván adni annak, hogy a társaság kezességvállalása minél nagyobb arányban támogassa a beruházási hitelek, és az éven túli forgóeszközhitelek gazdaságba áramlását, ezáltal is kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá téve a kkv-k hitelhez jutását.

A gyakorlatban a díjakció azt jelenti, hogy a beruházási hitelekre, valamint a tartós, négy évnél hosszabb futamidejű forgóeszközhitelekre 34 bázispontos (0,34 százalékos) kedvezményt nyújtanak. 

A cég hirdetménye szerint ez azt jelenti, hogy az évi 1,04 százalékos általános kezességvállalási díj az akció keretében 0,7 százalékra csökken, díjtámogatás igénybevételével pedig még ennél is kedvezőbb, 0,3 százalékos díj mellett vehetik igénybe a szolgáltatást a cégek. Ha a díjat a garantált összegre számítják, akkor pedig 1,3 százalék helyett akciósan 0,875 százalékra csökken a kezességvállalás díja. A kedvezmény a Széchenyi Beruházási Hitelre is vonatkozik, ott szintén 0,875 százalék átmenetileg a költség 1,3 százalék helyett. 

A kedvezményt azok vehetik igénybe, akik december 31-ig benyújtják kérelmüket a kezességvállalásra. Éven belüli ügyletek esetén az akció az első számlázási időszakra vehető igénybe. Éven túli ügyletek esetén az első két számlázási időszak kerül az akciós díjtétellel elszámolásra, ezt követően – a futamidő hátralévő részében – a kezességvállalási kérelem benyújtásának időpontjában hatályos általános díj mértékének megfelelőn történik a számlázás.

Az első félévben is nagyon pörgött a garanciavállalás

A hitelgarancia már az első félévben is népszerű volt a cégek körében, a Garantiqa kezességvállalásával 961 milliárd forint hitel jutott több mint 32 ezer céghez. EZ 17 százalékos növekedést jelentett a tavalyi év első feléhez képest, így a várakozások szerint az év végéig az összeg elérheti az 1000 milliárd forintot. 

A fenti számok is azt igazolják, hogy a Garantiqa bővülése 2014 óta töretlen, tavaly története legsikeresebb évét zárta, mostanra pedig minden ötödik kkv-hitelhez a cég garanciavállalása kapcsolódott tavaly. 

Az elmúlt évek gazdasági növekedése és az idei első félév látványos GDP bővülése a hazai kis- és középvállalatok számára kedvező környezetet biztosít a fejlődéshez, így továbbra is magas a hitelezési dinamika, a Garantiqa kezességvállalása pedig népszerű – emelte ki dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

Kiemelten fontos cél, hogy a Garantiqa az állami kezességvállalással minél több olyan vállalkozás mellé oda tudjon állni, amelyek a kezességvállalás nélkül nem tudnának forráshoz jutni. A hitelgarancia értelme ugyanis pont az lenne, hogy a bankok által kockázatosnak ítélt vállalkozások ennek segítségével jussanak finanszírozáshoz, hiszen a garanciavállalással a bankok is meggyőzhetők arról, hogy érdemes a cégeket hitelezniük. 

Ebben az évben folytatódik a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezése alapján tavaly megkezdett, úgynevezett fordított kezességvállalási eljárással működő program, amelynek keretében a Garantiqa 25 ezer hazai kis-, közepes és mikro vállalkozás előzetes minősítését végezte el. Ezek a vállalkozások a napokban kapják meg a Garantiqa kezességvállalási ígérvényeit.

A Garantiqa megbízásából készített Századvég kutatás szerint a hazai mikrovállalatok beruházási kedve nem lanyhul 2017 óta, és az egyéb források mellett a bankhitelek továbbra is kedvelt finanszírozási formának számítanak. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi 27 éves működése során 445 ezer szerződés keretében, 6044 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást – áll a társaság közleményében.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr4115292938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása