Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Garantiqa: további bővülés az első félévben

Kezességvállalás 1000 milliárdnyi hitelhez az év végére

2019. augusztus 30. - Cégkasszás

Folytatta bővülését az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 2019 első félévében: a társaság kezességvállalásával 961 milliárd forintnyi hitel jutott több, mint 32 ezer hazai vállalkozáshoz. Ez 17 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, a várakozások szerint pedig a társaság kezességvállalásával nyújtott hitelek összege idén elérheti az 1000 milliárd forintot.

Az állami kezességvállalás népszerűségét jól jelzi, hogy a Garantiqa bővülése 2014 óta töretlen, 2018-ban a társaság fennállásának legsikeresebb évét zárta és már minden ötödik kkv hitelhez a Garantiqa kezességvállalása kapcsolódott tavaly. 

Dr. Búza Éva vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban kiemelte: a tavalyi kiugróan sikeres év után az idei év első felében is markáns növekedést sikerült elérni. Az elmúlt évek gazdasági növekedése és az idei első félév látványos GDP bővülése a hazai kis- és középvállalatok számára kedvező környezetet biztosít a fejlődéshez, így továbbra is magas a hitelezési dinamika, a Garantiqa kezességvállalása pedig népszerű.

Kiemelten fontos cél, hogy a Garantiqa az állami kezességvállalással minél több olyan vállalkozás mellé oda tudjon állni, amelyek a kezességvállalás nélkül nem tudnának forráshoz jutni. 2019 egyik fontos gazdaságpolitikai elvárása a társasággal szemben az intézményi kezességvállalás addicionalitásának növelése, ami a kockázatosabb vállalati szegmens forráshoz jutásának elősegítését jelenti. 

Ebben az évben folytatódik a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezése alapján tavaly megkezdett, úgynevezett fordított kezességvállalási eljárással működő program, amelynek keretében a Garantiqa 25 ezer hazai kis-, közepes és mikro vállalkozás előzetes minősítését végezte el. Ezek a vállalkozások a napokban kapják meg a Garantiqa kezességvállalási ígérvényeit.

A vezérigazgató kiemelte: a hazai kkv szektor hitelpenetrációja lényegesen elmarad az Európai Unió átlagától, de még a V4-ekétől is. Az intézményi kezességvállalásnak így továbbra is fontos szerepe lehet a kkv-k növekvő hitelfelvételének elősegítésében. A Garantiqa várakozása szerint a társaság segítségével megvalósuló hitelek összege az év végére elérheti az 1000 milliárd forintot.

A Garantiqa megbízásából készített Századvég kutatás szerint a hazai mikrovállalatok beruházási kedve nem lanyhul 2017 óta, és az egyéb források mellett a bankhitelek továbbra is kedvelt finanszírozási formának számítanak. A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. eddigi 27 éves működése során 445 ezer szerződés keretében, 6044 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr5215031802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása