Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Egyre több a leszakadó magyar kkv

2019. augusztus 09. - Cégkasszás

A kkv-szektort továbbra is a szolgáltató és építési vállalkozások húzzák, a mezőgazdaságban viszont nehezen boldogulnak a cégek – derül ki az UniCredit Bank és az Inspira Research kutatásából. Rossz hír, hogy a fenti olló fokozatosan tágul, vagyis egyre több magyar vállalkozás szakad le. 

1932986-min.jpg

A kkv-szektor innovációs képességét vizsgálta az UniCredit Bank és az Inspira Research, a felmérés szerint a legmagasabb üzleti potenciállal bíró cégek aránya továbbra is 24% körül van, közben viszont átrendeződés volt az alacsonyabb potenciállal bíró cégek körében, ahova főleg a kis létszámú agrárvállalkozások tartoznak. Az így leszakadó vállalkozások egyre nehezebben tudnak majd visszakapaszkodni az élmezőnybe, így időben kell lépniük, ha ezt el akarják kerülni. A bankok tudatos pénzügyi megoldásokkal és plusz forrásokkal segíteni tudják ezt a folyamatot, ebben lehet szerepe a hitelgaranciának is. 

Az idei kutatás eredményei alapján továbbra is a legdinamikusabb, innovációra leginkább nyitott cégek között a családi vállalkozások aránya a legmagasabb. A hatékony döntéshozatalt egyrészt méretük és felépítésük is segíti, másrészt nagy hangsúlyt kap a családi vállalkozásoknál jelenleg is végbemenő generációváltás: az újabb nemzedék ugyanis már jóval nyitottabb az innovatív megoldásokra. 

A legnagyobb üzleti potenciálú cégek között felülreprezentáltak a központi régió és Kelet-Magyarország cégei. Ők a legoptimistábbak a jövőbeli korszerűsítési, beruházási és innovációs lehetőségeket illetően a teljes szektorhoz és a kutatás 2018-as adataihoz képest is. Nem meglepő, hiszen az elmúlt években jelentős nagyüzemi beruházások kerültek megvalósításra ezeken a területeken, így a régiók vállalkozásai nagy potenciált látnak abban, hogy üzleti partnerekké válhassanak, illetve technológiailag felzárkózzanak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr515000650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása