Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Nagyon pörög a géplízing

2019. május 23. - Cégkasszás

Az első negyedévben közel 163 milliárd forintot helyeztek ki a Magyar Lízingszövetség tagjai, ezen belül is kiemelkedett a kkv-k új szerződéseinek értéke. Ezzel éves szinten 10 százalékkal bővült a piac, amihez hozzájárult az autó- és teherautó eladások emelkedése, a cégek gépvásárlásai és a jegybank NHP Fix hitelprogramja is, melyen belül 47 százalék a lízing aránya.

bloghoz.jpg

A Magyar Lízingszövetség elnöke az eredményekkel kapcsolatban kiemelte: az alacsony kamatkörnyezet miatt elsősorban a kkv-k egyre nyitottabbak az olcsó és rugalmas lízingkonstrukciókra.

A lízingpiacon a járműfinanszírozás volt az egyik húzóerő, ez 13 százalékkal 60,2 milliárd forintra emelkedett, elsősorban a kisteherautók 23 százalékos növekedésének köszönhetően. Emellett az átlagot meghaladó bővülést regisztráltak a termelő gépek és agrárgépek finanszírozásában, ahol 49 százalékos volt a növekedés a tavalyi első negyedévhez képest. Segítette a piacot az is, hogy az év elején indult NHP Fix jegybanki hitelprogram gyorsan felpörgött, az első negyedévben már 31 milliárdos kihelyezést értek el a lízingcégek, ami a teljes konstrukció 47 százaléka volt. Itt kiemelkedett az agrárgépek, az építőipari gépek és a nagyhaszon gépjárművek finanszírozása. Lényeges, hogy az év első három hónapjában az új lízingszerződések mintegy 77 százalékát kkv-k kötötték.

A Lízingszövetség az erős első negyedév alapján arra számít, hogy az egész évben folytatódhat a bővülés, a kihelyezett összeg nagyjából 10 százalékkal, 730-770 milliárd forintra emelkedhet.

A lízing elterjedése mellett fontos a hitelgarancia szerepe, a Garantiqa termékeivel a cégek bebiztosíthatják magukat a nehezebb időszakokra is.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr7614847016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása