Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Digitalizálódnak a magyar cégek, de csak óvatosan

2018. szeptember 20. - Cégkasszás

Bizonyos digitális fejlettség ma már alapvető elvárás a magyar kkv-k körében is, így például céges honlap vagy webshop vagy bankkártyás fizetés nélkül egyre kevesebben léteznek. A komolyabb jövőtechnológiákkal kapcsolatban viszont egyelőre óvatosan nyilatkoznak a cégek, melyek többsége fejlesztéseket is tervez a következő időszakban – derül ki az Unicredit Bank és az Inspira Research közös felméréséből.

shutterstock_624594422.jpg

A nemrég ismertetett reprezentatív felmérésben a legnagyobb üzleti potenciállal rendelkező mintegy 20 ezer kkv vezetői közül kérdeztek meg hatszázat a kutatók. A megkérdezett vállalkozások 85 százalékának van saját honlapja, mellette 68 százalékuk a Facebookot is használja. Itthon egyelőre kevésbé népszerű a LinkedIn, amit a cégek kevesebb mint negyede használ. A cégvezetők válaszai alapján a vállalkozások 26 százalékának van saját webshopja, 8 százalék pedig blogot is üzemeltet.

A kutatás egyik érdekessége, hogy a családi vállalkozások számára kiemelten fontos, presztízsértékű és szinte szívügy a céges honlap. A nem családi vállalkozások a családi vállalkozásokhoz képest nagyobb hangsúlyt fektetnek a LinkedIn-jelenlétre. Érdekesség, hogy a bankkártyás fizetés fokozatos elterjedésével már a kkv-k 39 százalékánál is lehet kártyával vásárolni a webshopban.

A magas üzleti potenciállal bíró vállalkozások 45%-a hallott már vagy van elképzelése a fintechről (nem banki online fizetésről), de csak 10%-uk használja és további 20%-uk tervezi a jövőben hosszú távon használni. A fintech használatával szemben a fő aggályt az jelenti, hogy a cégeknek csak nagyon kis hányada (5-10%-a) lenne hajlandó egy külső, nem banki online szolgáltató részére megadni a banki és könyvelési adatait.

A magas üzleti potenciállal bíró vállalkozások a következő öt évben főképp a termék- és szolgáltatásfejlesztés korszerűsítése, új termék létrehozása (39%), előállító folyamatok fejlesztése (37%), ügyfélnyilvántartás, CRM (31%) és a vállalatirányítási rendszer bevezetése (29%) terén terveznek fejlesztéseket a közeljövőben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr4314250667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása