Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Komoly fejlesztésekre készülnek a magyar cégek

2018. augusztus 31. - Cégkasszás

Több mint tíz éve nem volt olyan magas a kkv-k beruházási szándéka, mint jelenleg, a megkérdezett cégek 78 százaléka készül valamilyen fejlesztésre – derül ki a K&H szokásos kkv bizalmi indexének friss adataiból. A legtöbben valamilyen informatikai fejlesztésben gondolkodnak, ez a cél megelőzi a gépek, berendezések korszerűsítését.

digital-investment.png

A hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index felmérés eredménye szerint tovább nőtt a beruházást tervező vállalkozások aránya. Jelenleg tízből közel nyolc (78%) cég tervez fejleszteni a következő egy év során, ami az előző negyedévhez (74%) képest ugyan enyhe, de az egy évvel ezelőtti 57%-hoz képest jelentős előrelépés – olvasható a K&H közleményében.

A célokat tekintve kissé átrendeződött a toplista az év elejéhez képest. Az informatikai fejlesztések (42%) egy év elteltével újra az első helyre kerültek, megelőzve az eddig élen álló gépek, berendezések korszerűsítését (40%). A gépjárműpark korszerűsítése stabilan tartja harmadik helyét, de 24%-ról 28%-ra emelkedett az ebben gondolkodó cégek aránya. „A válaszok alapján úgy tűnik, hogy eljött az ideje az eddig kissé háttérbe szorult informatikai beruházásoknak. Ezek általában olyan párszázezer forintos fejlesztések, amiket nem feltétlenül saját tőkéből, hanem a könnyen és gyorsan elérhető szabad felhasználású hitelekből finanszíroznak a cégek, mint például a K&H üzlettámogató hitel” – mondta el Kovács Viktor Zoltán, a bank marketing főosztályának vezetője.

A különböző ágazatok közül a szolgáltató és mezőgazdasági vállalkozásoknál számíthatunk a leginkább új beruházásokra (86% és 83%). Tőlük nem sokkal lemaradva az ipari cégek vannak (79%), miközben a kereskedelemben ennél jóval szerényebb fejlesztési szándék látható (64%). A cégek méretét tekintve viszonylag egységes képet mutatnak a várakozások: a középvállalkozások 87%-a, a kisvállalkozások 81%-a és a mikrovállalkozások 75%-a tervez beruházást a következő egy év során.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr3614213575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása