Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Milliók a magyar gazdaságért

2015. október 07. - Cégkasszás

A magyar és az uniós szabályok szerint kis- és középvállalkozásnak minősülnek azok a gazdasági szervezetek, melyek legfeljebb 250 főt foglalkoztatnak, árbevételük pedig nem haladja meg az 50 millió eurót. Érdemes röviden áttekinteni, hogy ezek a cégek mekkora szereppel bírnak a magyar gazdaságban.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2014 végén összesen 588 263 darab társas vállalkozás működött Magyarországon, ezek legalább 65 százaléka megfelelt a kkv-szabályok létszámbeli követelményeinek. Volt ugyanis 348 ezer darab olyan vállalkozás, melyek 1-9 főt foglalkoztattak, további közel harmincezer cég 50 fő alatti létszámot jelentett be, 4501 darab vállalkozás pedig 250 fő alatti kategóriába tartoztak. Volt ugyanakkor több mint 200 ezer olyan vállalkozás, melyek vagy nulla fővel működtek, vagy a KSH számára ismeretlen volt a létszámuk. Az adatok szerint mindössze 867 darab olyan cég volt az országban, mely biztosan nem felelt meg a kkv-törvény létszámbali követelményeinek, mivel 250 főnél többet foglalkoztatott.

Szintén a KSH 202-es adataiból derül ki, hogy a kkv-k mintegy negyven százaléka Közép-Magyarországon végezte tevékenységét, vagyis erőteljes volt a koncentráció. Ugyanakkor az ország  minden régiójában a 9 főnél kisebb mikrovállalkozások domináltak, az ennél nagyobb szervezetek hányada csupán Közép-Magyarországon és Dél-Alföldön érte el az öt százalékot. A kkv-k között a nagyvállalatokhoz viszonyítva kisebb a külföldi érdekeltségű vállalkozások előfordulása. 2012-ben összesen közel 28 ezer külföldi tőkével működő kkv volt az országban.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr457948310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása