Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Mérlegen a valóság

2017. augusztus 16. - Cégkasszás

Huszonöt év, 5000 milliárd forintos cél, tavaly pedig 21 százalékos növekedés – néhány beszédes szám a Garantiqáról, amelyről bár kevés szó esik, mégis az egyik legfontosabb szerepet kapja a magyar gazdaság életében.
Dr. Nagy Róberttel, a Garantiqa vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk.

nagy_robert_uj2.jpg

A címlapsztorik nem tipikusan a Garantiqáról szólnak, a cég a szó jó értelmében amolyan igazi szürke eminenciás…

Igen, mert a társaság nem áll közvetlen kapcsolatban a vállalkozásokkal – amelyeknek egyébként végső soron segít –, mivel közvetlenül a bankoknak nyújtja szolgáltatását. Akkor végezzük jól a munkánkat, ha a bankok hitelezési kedve fokozódik és a vállalkozások egyre több olyan hitelhez jutnak, amelyek biztosítják a fejlődésüket. Mindehhez megkerülhetetlen segítséget, tulajdonképpen biztonságot nyújtunk. 

 Idén lesz 25 éves a Garantiqa. Hogyan indultak?

A Garantiqa két és fél évtizede működik, az 1993. januári első közgyűlésen meghatározták a fő tevékenységet, ami lényegében nem változott. Ez pedig az, hogy a Garantiqa a bankok mögé áll különböző nagyságú készfizető kezességekkel, annak érdekében, hogy a vállalkozások hitelt kaphassanak, olyanok is, amelyek méretükből, dologi biztosítékok hiányából, vagy éppen a gyengébb adósminősítésükből adódóan nem vagy nem feltétlenül jutnának hozzá.

 A pénzügyi ágazat szereplőinél a számok a legfontosabbak. Mit mutat az eddigi mérleg?

Az abszolút számok szerint 24 év alatt a Garantiqa 370 ezer kezességvállalási szerződést kötött, ezen keresztül pedig 4500 milliárd forint értékben jutottak hitelhez a magyar piacon működő különböző méretű vállalkozások. Ez óriási összeg, a 10 milliós lakossággal számolva azt jelenti, hogy egy főre vetítve nominálisan 450 ezer forint hitelhez biztosított készfizető kezességet a társaság.

 Vélhetően nem voltak mindig emelkedő pályán. Mi volt a mérföldkő?

A válságból való kilábalás után a Garantiqa vezetése 2014-ben elfogadta az új üzleti koncepciót, amely egy sor változtatást irányzott elő a növekedés érdekében, például a gyorsabb, hatékonyabb működés és a bürokrácia minimalizálása terén. Azaz az elektronikus csatornák fejlesztésével a lehető legrövidebbre csökkentjük az eljárási időt, így gyorsabban juthatnak hitelhez a vállalkozások. Ma már nagyon rövid idő alatt, akár egy-két napon belül megkaphatják a kezességvállalási szerződéssel kombinált hitelt a vállalkozások.

 Az évfordulóhoz számszerűsített célok is tartoznak?

Természetesen. Az utóbbi 24 évben 370 ezer szerződéssel 4500 milliárd forint hitel kihelyezését segítette elő a Garantiqa. Ha minden jól megy, a fennállásunk huszonötödik évében a kezességvállalási portfólió átlépheti az 5000 milliárd forintos szintet, a szerződések száma pedig 400 ezer darab fölé kerülhet.

 Magabiztos tervek. Milyen tényezők teszik lehetővé a tervek teljesítését?

Folyamatosak a fejlesztések, az átfutási idő a kezességvállalási eljárásokban lerövidült, így tovább javulhat a helyzet. Emellett egyre több mikro-, kis- és középvállalkozás tud arról, hogy az alacsony díjak mellett igénybe vehető Garantiqa-konstrukciókkal hitelhez juthat. Most jól áll a magyar gazdaság, hiszen az idei első negyedévben a GDP és a beruházások is jelentősen nőttek, nekünk pedig ebben a kedvező helyzetben az a dolgunk, hogy biztosítsuk a feltételeket a vállalkozásoknak.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr312755694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása