Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

A magyar bankszektor útja a recesszió után

2024. augusztus 30. - Cégkasszás

Az elmúlt években Magyarország számos gazdasági kihívással nézett szembe a koronavírus, a szomszédban dúló háború, majd az ezt követő recessziós időszak miatt. A Garantiqa támogatásával folyamatosan jelentkező Cégkassza Podcast legújabb részében ezúttal banki hitelezéseken keresztül vizsgáltuk meg a legadekvátabb kérdéseket a hazai makrogazdasági környezetet illetően. Meghívott szakértőnk a témában Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke és az Erste Bank elnök-vezérigazgatója volt, aki mélyebben kitért a hazai kkv-szektor jelenlegi helyzetére is.

Három kihívást is sikeresen vészeltünk át. Az első volt a koronavírus, utána jött háború, utána végül egy recesszió is. Ezt a három krízist a cégek többsége megfelelően menedzselte és nem volt jelentős probléma, ami a hitelportfólió minőségét illeti.” – kezdte gondolatai Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke, majd kiegészítette: „Amilyen gyorsan felfutott az infláció – lekopogom – szerencsére olyan gyorsan vissza is esett, jelenleg 3,7 százalékos szinten állunk. Fontos azonban kiemelni, hogy az infláció mértékét tovább csökkenteni 1-2 százalékra – ahonnan még pár évvel ezelőtt emelkedni kezdett –, ahhoz még rengeteg idő, energia és valószínűleg pénz is szükséges.”cegkassza_e04_1400x1400_jr.jpg

A gazdasági növekedés kihívásai

Az Erste Bank elnök-vezérigazgatója jelenleg három komolyabb akadályt emelt ki a lehetséges gazdasági növekedéssel kapcsolatban:

  1. A fogyasztás: az utóbbi 6-8 hónapban egy jelentős reálbér növekedés látható. Ehhez képest a fogyasztás még nem indult növekedési pályára jelentősen.
  2. A befektetés: a cégek jelentős pénzösszegeken ülnek a bankszektorban és várják a következő támogatási ciklust. Szeretnének még több pénzt kapni, ezért a vállalatok sem kezdtek el nagy mértékben befektetni.
  3. Az export: jelenleg nincs a legoptimálisabb helyzetben. Magyarország exportjának a 87 százaléka az Európai Uniós tagállamok felé irányul.

Az automatizáció a kulcs a kkv-k számára

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára az egyik legnagyobb kihívás a munkavállalók bérének növekedése. Az infláció miatt a dolgozók jogosan várják el a bérek emelkedését, ami azonban jelentős terhet ró a vállalkozásokra. A kkv-k számára különösen nehéz, hogy megtalálják az egyensúlyt a béremelés és a piaci árak emelése között, miközben a fogyasztói kereslet még mindig nem állt helyre.

Az automatizáció egyre nagyobb szerepet játszik a kkv-k életében. Sok vállalat már most is jelentős beruházásokat hajtott végre az automatizáció terén, hogy csökkentse a munkaerő költségeit és növelje a hatékonyságot. Erről a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta: „Az automatizáció terén nem kell egy teljes évtizedet visszamennünk az időben, elég csak két-három esztendőt visszaugrani. Teljesen megváltoztak a munkafolyamatok.” – a szakértő továbbá azt is hozzátette: „Sajnos nincs jó hírem! Csak egy út van: meg kell próbálni az emberi erőforrást minél inkább minimalizálni. A tendencia már jól látható, és ezek a folyamatok még inkább felgyorsulnak az elkövetkező öt évben.”

A garanciaintézmények továbbra is a hazai kkv-szektor mellett állnak

A mikro- és kisvállalkozások finanszírozása Magyarországon komoly kihívásokkal jár a speciális adózási formák miatt, mint például a KATA vagy az átalányadó. Ezek a formák befolyásolják a bankrendszer működését, mivel bonyolultabbá teszik a céges és privát pénzek közötti határvonalat, ami megnehezíti a bankok számára a pénzmozgások követését. A beruházások ösztönzése kulcsfontosságú lenne az ország számára, de a bankoknak óvatosnak kell lenniük az új rendszerek bevezetésekor, mivel ezek hatásai nehezen előrejelezhetők. A támogatott hitelezés alternatívájaként a garanciaintézmények fejlesztése lehet megoldás. Magyarország ebben a tekintetben élen jár az Európai Unióban.

„Ebben van még bőven mozgástér! Valljuk be őszintén, a bankszektornak nem az a problémája, hogy nincsen likviditása, vagy ne lenne tőkéje. A problémát az okozza, hogy egyik-másik hitelkihelyezésnél milyen mértékben lehet biztos abban egy bank, hogy van-e még valami extra garancia lehetőség abban az esetben, ha félremegy a hitelezés. Röviden, hogyan tudnak majd a pénzükhöz jutni a bankok? Ennek érdekében természetesen a Garantiqa fantasztikus munkát végez, kevés olyan intézmény van, aminek ilyen mértékben sikerült volna növekedni az utóbbi három-öt évben.” – fejtette ki Jelasity Radován.

A jövő kilátásai

A gazdasági stabilitás és a hitelpiac működése szoros összefüggésben van a költségvetési nyomással, amely folyamatosan jelen van, függetlenül a gazdasági helyzettől vagy a bankszektor teljesítményétől. A költségvetési nyomás politikai tényezőkből fakad, amelyek mindig jelen vannak a rendszerben, például a források újraelosztása révén. A bankok szempontjából az lenne az ideális, ha a hitelezésből származó bevételek növekednének, mivel ez biztosítaná a jövőbeli stabilitást és növekedést. Az utóbbi időben azonban a betétekből származó kamatnövekmény dominált a bevételekben, ami a referenciakamatok emelkedésével függ össze. Ahogy ezek a kamatok csökkenni fognak, a betétekből származó bevételek is visszaesnek, ezért lenne fontos, hogy a hitelezés újra erősödjön.

„A bankszektor teljesítménye tehát a gazdaság állapotának tükre, és ennek megfelelően alakulnak a pénzügyi eredmények is. A jövőbeli gazdasági fejlődés reménye a bankok számára azt jelenti, hogy a hitelkihelyezésekből származó bevételek újra növekedhetnek, ami stabilabb alapot biztosítana.” – zárta gondolatait Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke és az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által támogatott Cégkassza Podcast legújabb epizódja bővebb betekintést nyújt a banki hitelezés jelenlegi helyzetébe Magyarországon. Érdemes megtekinteni a megjelent, teljes epizódot a Youtube-csatornánkon és Spotify-on!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr7618478429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása