Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Az év végi hajtás előtt érdemes kihasználni a nyári pihenést

2024. augusztus 12. - Cégkasszás

A nyári időszakra tervezett teljes kikapcsolás megalapozza a második félév és az év végi hajrá teljesítőképességét, főként az értékesítésben dolgozók számára, azonban sokan nem tudnak akkor sem leállni a munkával, amikor éppen szabadságon vannak – derül ki az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég, a Comline Budapest összefoglalójából. A nyári, teljes értékű pihenés azért is fontos, mert csökkentheti a stressz szintjét, javíthatja a mentális egészséget, és növelheti a munkahelyi elégedettséget. Azok az emberek, akik az év folyamán rendszeresen pihennek, kevésbé hajlamosak a kiégésre, és általában magasabb stressztűrő képességgel rendelkeznek, amire az év végi hajrában biztosan szükség lesz.

Az American Psychological Association (APA) kutatása szerint a nyaralások jelentősen hozzájárulnak a stressz csökkentéséhez, mivel a munkahelyi és mindennapi stresszt okozó környezetből való kiszakadás lehetőséget ad a mentális és fizikai feltöltődésre. Ez a folyamat segít visszaállítani az eredeti stresszmentes állapotot, ami hosszú távon növeli a produktivitást és javítja az általános egészségi állapotot. Az APA kiemeli, hogy a nyaralás alatt a munkavállalók elszakadhatnak a stresszt okozó környezettől, ami pozitív hatással van a szív- és érrendszeri egészségre, valamint javítja az alvás minőségét és a munkahelyi teljesítményt is (American Psychological Association).blogcikk_1_11.jpg

Minden második ember veszi csak ki az éves rendes szabadságát

Az amerikai Project Time Off Study kutatása alapján a résztvevők 55 százaléka az, aki nem is veszi ki az éves, rendelkezésre álló szabadságát. Ami talán ettől is meglepőbb, hogy a szabadságon lévők 41 százaléka belenéz a munkahelyi ügyeibe, átfutja az e-mailjeit, vagy bejelentkezik egy-egy fontos hívásba, tehát nem tud teljesen a nyaralásra fókuszálni, pihenni. Sőt, a munkavállalók 84 százalékával előfordult már, hogy lemondott egy-egy utazást munka miatt. „Nem meglepőek ezek a számok, mi magunk is sokszor tapasztaljuk, hogy a munkavállalók, különösképpen a vezető pozícióban dolgozók nem veszik komolyan a pihenés munkára gyakorolt hatását. Ők különösképpen az év második felében fogják érezni, hogy hatékonyságuk csökkent." - tette hozzá Nagy Béla, a Comline Budapest vezető trénere.

Kiknek van leginkább szüksége pihenésre

Az évente 120 cég közel 2000 értékesítőjét képző magyar tréningcég, a Comline Budapest jelenlegi, hazai ügyfélállományán azt tapasztalja, hogy a cégvezetők és különösen második embereik, továbbá az értékesítési vezetők munkaköre tartozik a legstresszesebb pozíciók közé. "Természetesen mindenkinek van mit kipihenni nyáron, de ha a cégvezetők, helyetteseik és az értékesítési vezetők nem pihennek, az könnyen a rozsdásodás, kiégés jelenségéhez fog vezetni. Tapasztalataink szerint a kipihent dolgozók produktivitása legalább 15 százalékkal meghaladja azokét, akik nem vették komolyan a nyári pihenést." - tette hozzá Nagy Béla.

Az immunrendszer is megérzi a stresszt

A Semmelweis Egyetem hazai kutatása szerint azonban a nyaralás is tud stresszel járni. Gyakran előfordul, hogy az alapvetően gondterhelt munkahelyi szituációra még rárakódik az utazással kapcsolatos tervezés, vagyis már egy eleve halmozottan stresszes állapotban indul útnak a munkavállaló, amelyek nyomot hagyhatnak az immunrendszeren. „A stressz a legnagyobb ellenség, ha döntési helyzetekről és hatékonyságról van szó, ha pedig már ez az immunrendszert is megtépázza, akkor biztosan komolyabb pihenésre van szükség." – tette hozzá Nagy Béla.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr4218464819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása