Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Mik a kkv-k kilátásai 2024-ben?

Szabó István Attila, a Garantiqa elnök-vezérigazgatója a debütáló Cégkassza Podcastben válaszol

2024. június 21. - Cégkasszás

Új felületen szólítja meg a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásokat a Cégkassza. Az induló podcastsorozatban neves szakértők válaszolnak a vállalati szektort leginkább foglalkoztató kérdésekre. Az első adásban Szabó István Attilával, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatójával beszélgetetett műsorvezetőnk, Nagy László Nándor. Összefoglalónkban részletezzük az adás legfőbb, kkv-kat érintő pontjait, többek között a jelenlegi gazdasági környezet hatásait, a kis- és középvállalkozások kilátásait, valamint a garanciaintézmények szerepét. A teljes adás a blogbejegyzésben található linken keresztül érhető el. 

Podcastsorozattal hódít a Cégkassza 

A Cégkassza blog új formátummal jelentkezik: a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. támogatásával elindította rendszeresen megjelenő podcastsorozatát. A Cégkassza Podcast adásaiban minden alkalommal a mikro-, kis- és középvállalkozásokat leginkább foglalkoztató kérdések kerülnek terítékre. Elsősorban a vállalkozások pénzügyeihez, gazdálkodásukhoz, fejlődésükhöz, innovációs potenciáljukhoz kapcsolódó aktuális és érdekes témákát boncolgatják a meghívott szakértők. Az új formátum célja, hogy szórakoztató módon nyújtson kézzelfogható támogatást a kkv-szektor minden részvevője számára. 

A Cégkassza Podcast első vendége Szabó István Attila, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója volt, aki a gazdasági környezetről és a kis- és középvállalkozások jelenlegi kilátásairól fejtette ki gondolatait. 

cegkassza_yt_cover3.jpg

Útmutató a jelenlegi gazdasági helyzet értékeléséhez 

„A gazdasági környezet azért egy hálás téma, mert mindenkinek van róla véleménye, általában eléggé szélsőséges” – kezdte meglátásait a Cégkassza Podcast első vendége, aki a vállalkozások helyzetét boncolgatta az adás első negyedében: „A vállalkozások jelenlegi gazdasági környezetének értékelésénél öt fő tényezőt érdemes vizsgálni. Először a GDP növekedését érdemes áttekinteni. Másodszor a beruházásokat, amelyek már előremutató adatok, a jövőbeli teljesítmény ígéretét vázolják fel a számunkra. A harmadik pont az infláció, a külkereskedelmi egyenleg és az árfolyam, amelyek összetett belső folyamatok eredményei, jelezve a gazdasági környezet nehézségi fokát. Ide tartozik még a kamatszint, valamint az állami támogatások és beavatkozások mértéke és rendszere. Ezeket a tényezőket vizsgálva lehet reálisan értékelni a kkv-szektor számára a makrogazdasági környezetet.” 

Szabó István Attila szerint az öt szempontot összevetve az elmúlt évek pénzügyi nehézségei után idén már a fellendülés jelei és a gazdaság stabilizálódása látható. 

A fő kérdés a vállalati hitelezés alakulása 

„A beruházási hitelek iránti keresletet valójában az optimizmus hajtja a várható jövőbeni forgalomnövekedés, az új piacokra lépés és a technológiai fejlesztések szempontjából. A forgóeszköz-hitelek kereslete több tényezőtől függ, például a pénzforgás sebességétől, amit a világjárvány alatti ellátási lánc problémái is befolyásoltak” – válaszolta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója a kkv-k hitelkeresletére vonatkozó kérdésre. Hozzátette: „A kockázatvállalási hajlandóság a kínálati oldalt nagyban befolyásolja. Nagyon jól vizsgáztak a bankok ebben, mind a Covid, mind a háború alatt, ebben nem volt fennakadás." 

A továbbiakban a szakértő a magyar bankszektor likviditásáról, illetve a hitelkamatok alakulásáról is hosszabban kifejtette meglátásait. 

Hangsúlyos a garanciaintézmények szerepe

A garanciaintézmények jelentős szerepet töltenek be a kis- és középvállalkozások hitelezésében, különösen a jelenlegi gazdasági helyzetben. A hitelgarancia lényege, hogy az állam garanciát vállal a vállalkozások által felvett hitelek egy részére, általában 80 százalékára, így csökkentve a bankok kockázatát. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy azok a kkv-k is hitelhez jussanak, amelyek egyébként nem lennének erre képesek.

„A kkv-szektor a legtöbb gazdaságban fontos szereplőnek számít, Magyarországon pedig különösen. A vállalatok 99 százaléka mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősül hazánkban. A foglalkoztatottaknak körülbelül a kétharmadát adják, a GDP-nek pedig nagyjából a felét állítják elő. Ehhez képest az Európai Unió átlagához viszonyítva a magyar kkv-k alapvetően a vállalati szektornak a leginkább alulhitelezett szereplői. Ilyen finanszírozási környezetben szükséges egy beavatkozási eszköz, amelynek Magyarországon a legfontosabb képviselője a Garantiqa” – magyarázta a kkv-k jelentőségét és a garanciaintézmény szerepét Szabó István Attila.

A beszélgetés során az is elhangzott, hogy a Garantiqa által vállalt kezesség nemcsak a vállalkozások számára előnyös, hanem a bankszektornak is, mivel nagyobb ügyfélkört érhetnek el és több hitelt nyújthatnak. Emellett az állami viszontgarancia révén a bankszektor stabilitása is növekszik.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. elnök-vezérigazgatója részletesebben is kifejti véleményét a fenti témakörökben a frissen elindult Cégkassza Podcast első adásában. Az új sorozat első adása az alábbi linken tekinthető és hallgatható meg: 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr1318432139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása