Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Vállalati képzési trendek: 2024-ben a vezetők képzése kerül fókuszba

2024. március 06. - Cégkasszás

Az [eureka] Consulting & Games idén harmadik alkalommal vágott bele a magyarországi vállalkozások képzés-fejlesztési tendenciáinak éves vizsgálatába. Az idei évben már összesen 250 kitöltés alapján rajzolják fel a vállalati képzési trendeket az ország térképére. A válaszokból kiderül, hogy 2024-ben a megtartásé a főszerep, a vezetők kerülnek legjobban reflektorfénybe és az is, hogy a közepes méretű vállalkozások egy főre eső képzési költése több mint 50%-al emelkedett 2023-hoz képest.

Minden korszaknak megvan a maga slágere. Bármennyire hihetetlen a pandémia óta szinte minden évben más lemez forgott a képzés-fejlesztési szektorban. A hibrid működés okozta kihívásokról egy szempillantás alatt tértünk át a turbulens gazdasági és munkakörnyezet okozta kihívások kezelésére, idén pedig végre szeretnénk kicsit lehorgonyozni és megtartani azt, ami és aki igazán fontos. Hogy pontosan hogyan és mire kerül a fókusz az idei évben, kiderül a Képzés-Fejlesztési Körkép 2024 kiadványból!blogcikk_2_1.jpg

Csöndes kilépők, változó hangsúlyok

Az elmúlt négy év megviselte a munkavállalókat és végletekig feszítette a szervezeteket - a háttérben pedig alattomosan meghúzódott a látens fluktuáció. A Gallup 2023-as felmérése szerint a látens fluktuáció valódi tényezővé vált: év végére az európai munkaerő 72%-a volt ebbe a kategóriába sorolható, átlagosan tehát a szervezeti létszám 3/4-ének érdekében kell a vezetőknek, menedzsmentnek vagy HR-nek olyan stratégiákat alkotni, mellyel az elköteleződés foka javítható. Egy tudatosan, az érintettek bevonásával felállított képzés-fejlesztési stratégia ebben nemcsak támogató, kiegészítő szereplő lehet, hanem valódi, hatékony eszközöket adhat a fejlődés élére álló kulcsembereknek: a vezetőknek.

Ezt a vállalkozások is felismerték, 2024-ben ugyanis a vezetők képzése kerül igazán fókuszba. A vállalkozások 79,7%-a fogja valamilyen módon a vezetőket képezni. A trendek azt mutatják, hogy a vezetők fejlesztése még évekig kiemelt terület lesz. Míg például a nagyvállalatok szinte kivétel nélkül képezik a vezetőiket, ez a kisvállalkozások esetén 70%. És míg 1 évvel ezelőtt úgy tűnt, hogy a KKV szektor zászlajára tűzi az egyének fejlesztését, ebben az igyekezetben (és a turbulens gazdasági hatások következtében) a legkisebbek úgy tűnik, lemaradtak.

Mennyi az annyi?

A képzési büdzsék szinte változatlanok az előző évekhez képest, mégis minden munkavállalói csoport nagyobb arányban részesül a céges képzésekből. Dr. Kalmár Péter, az [eureka] Consulting & Games alapítója a platformok sokszínűségének korát hozta el ez a változás.

“Az e-learning és egyéni digitális fejlesztési eszközök egyre szélesebb hozzáférhetősége jelentősen költséghatékonyabb a hagyományos képzési struktúráknál, és a költséggazdálkodás jegyében egyre népszerűbbek a globális online platformok, mint a Udemy, LinkedIn Learning vagy Coursera. Azt azonban csak a jövő fogja eldönteni, hogy az uniformizált képzési anyagok hatékonysága mennyire áll összhangban a céges fejlesztési célokkal és KPI-okkal, szemben a drágább, de jobban szervezetre szabott szolgáltatásokkal.” 

Péter elárulta, hogy a vállalkozások 51,4%-a alkalmaz e-learning platformot a képzések hatékony megvalósítása érdekében. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy amíg az egyéni fejlesztési utak szinte korlátlanok (82,1%) az 500 főt meghaladó cégeknél, addig ezt az 50 fő alatti szervezetek már nehezen engedhetik meg maguknak (25%).

A kommunikáció még mindig dobogós helyen

A vállalkozások 74,3%-a úgy tervezi, hogy a vezetői készségek fejlesztése szerepelni fog az idei képzési témái között, de előkelő helyen szerepel a kommunikáció (59.5%) és a csapaton belüli együttműködés is (58.1%). Szopkó Beatrix, az [eureka] Consulting üzletágának vezetője szerint nem meglepő, hogy ilyen hangsúlyt kap a vezetők fejlesztése az idei évben

“Bár a kulcsemberek nem csak a vezetők közül kerülhetnek ki, egy vezető elvesztése sokszor súlyosabban érinti a szervezetet, mint a beosztottak fluktuációja. Ezért került a fókuszba a vezetők fejlesztése és jóllétének előmozdítása. A szervezetek pedig a vezetőkön keresztül érik el részben a csapatok megtartását is, mivel a kilépések leggyakoribb oka a közvetlen vezetővel való munkakapcsolat. A vezetők visszajelzéseinek, stresszkezelésének, delegálásának, motivációs képességének, erősségeinek és egyéb vezetői technikáinak a fejlesztése, valamint a vezetői stílusok felismerésének és gyakorlati alkalmazásának fejlesztése nemcsak a vezetők hatékonyságát segíti, hanem közvetetten a csapattagok megtartását is.”

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr3118346135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása