Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Miért beszél hirtelen minden vállalat az ESG-ről?

2023. december 06. - Cégkasszás

Az egyre riasztóbb éghajlati prognózisok láttán mára egyedülállóan széles konszenzus alakult ki a gazdasági élet szereplői között is a fenntarthatósági fordulat szükségességéről. Ennek köszönhetően a vállalati szférában egyre több szó esik a környezetvédelmi és fenntarthatósági (ESG) szempontok érvényesítéséről. Az ESG-elvárásoknak való megfelelés új terheket ró a kis- és középvállalkozásokra, ám a témában való felkészülés és gyors alkalmazkodás komoly versenyelőnyt jelenthet számukra a piacon.

A klímaszorongás mára a vállalati szektort is utolérte, miközben a cégeknek üzleti eredményességük erősítése érdekében is érdemes adaptálódni a fenntarthatósági elvárásokhoz, köztük az egyre szigorúbb és kiterjedtebb ESG keretrendszer feltételeihez. A fenntarthatósággal kapcsolatos jelentéstételre vonatkozó előírások évről évre egyre szigorúbbak, így egy biztos: a vállalatok külső pozitív megítéléséhez, versenyképességük megőrzéséhez kedvezően járul hozzá a kritériumrendszernek való megfelelés.infografika_1_1.jpg

Mit takar az ESG jelentés és miért vált ennyire fontossá az üzleti életben?

Az ESG egy olyan keretrendszer az üzleti életben, amely lehetővé teszi a vállalatok külső és belső érintettjei – partnerek, ügyfelek, befektetők, munkavállalók stb. – számára, hogy a fenntarthatóság szempontjából objektíven ítélhessék meg az adott szervezet tevékenységét. A vállalatok által évente kiadott ESG jelentések lényegében egy összefoglaló dokumentumként működnek, amelyekben a szervezetek a környezetvédelmi, szociális és vállalatirányítási területeken megfogalmazott törekvéseiket, céljaikat, megtett intézkedéseiket és eredményeiket mutatják be.

Az ESG az Environmental (környezeti tényezők), a Social (társadalmi tényezők) és a Governance (vállalatirányítás) angol szavak rövidítése, így a vállalatoktól elvárt jelentéstétel ezen a három pillérként is emlegetett tématerületen történik:

  1. Környezeti tényezők (Environment): Ebbe a kategóriába tartoznak a vállalat környezeti fenntarthatóság témái: például az üvegházhatású gázok kibocsátása, az energiatakarékosság, a vízhasználat, a hulladékkezelés és az egyéb környezetvédelmi gyakorlatok.
  2. Társadalmi tényezők (Social): Ide tartoznak a munkavállalók jólétével, az emberi jogokkal, a társadalmi sokszínűséggel, a munkahelyi biztonsággal és azonos bánásmóddal kapcsolatos kérdések.
  3. Vállalatirányítás (Governance): A harmadik csoportba pedig a vállalat vezetési és irányítási struktúrája, az etikai normák, az igazgatósági gyakorlatok, a részvényesi jogok és egyéb olyan tényezők sorolhatóak, amelyek hatással vannak a vállalat hosszú távú értékteremtésére és fenntarthatóságára.

Az elmúlt években az ESG jelentés szerepe rohamosan növekedett az üzleti világban. Ennek egyik oka, hogy a vállalatok felé kívülről is egyre nagyobb az elvárás, hogy a pénzügyi mellett a környezeti és társadalmi tőkével is egyaránt törődjenek, valamint ennek fenntartásához biztosítsák a megfelelő vállalatirányítási feltételeket. Másrészt az ESG jelentés ösztönzi a vállalatokat a fenntarthatósági célok kitűzésében, a vállalat ilyen irányú teljesítményének mérésében és az eredmények átláthatóságának növelésében. Röviden fogalmazva: segít annak megértésében, hogy a vállalat miként teremt értéket környezete és az érdekelt felei számára.

Az ESG jelentés kialakítása és fejlesztése

A vállalatok számára az ESG jelentések elkészítése egy időigényes, jelentős erőforrást igénylő folyamat. Összeállításához célszerű tehát a jelentéstételi folyamatot precízen kialakítani és menedzselni, valamint előre meghatározni a lépéseket:

  • A lényeges témák meghatározása az ESG jelentéstételi folyamat szempontjából, amelyek a jövőre vonatkozóan körvonalazzák az adatigényeket
  • Workshop(ok), tréning(ek) szervezése annak érdekében, hogy a vállalat felsővezetői és főbb stakeholderei rálátást kapjanak az ESG jelentéstétel és az arra való felkészülés fontosságára
  • Alapvető elemzések (benchmarking) elvégzése, a vállalat piacának és versenytársainak ESG szempontú felmérésére
  • Felelősségi körök átbeszélése, adatgazdák kijelölése a jövőbeli ESG jelentéstételi folyamat kialakításához
  • ESG szempontú alapállapot (érettség) felmérés készítése és a jelentéstételi terv meghatározása

A Garantiqa Hitelgaranca Zrt. több mint 30 éve segíti a hazai vállalkozásokat, és kezeli szívügyeként a sikerességüket: alaptevékenységeként a mikro-, kis-, és közepes méretű vállalkozások finanszírozásához vállal készfizető kezességet, megkönnyítve ezzel a fejlődésükhöz szükséges forráshoz jutást. Itt fontos kiemelni, hogy a kis- és középvállalkozásoknak is érdemes lépést tartani a jövőt meghatározó trendekkel, és minél előbb felkészülniük az ESG jelentéstételre. Az aktív alkalmazkodás a fenntarthatósági gyakorlatokhoz ugyanis nemcsak üzleti előnyöket hoz, hanem közösségi és környezeti felelősségvállalással is segíti egy zöldebb és fenntarthatóbb jövő kialakítását. Ezen az úton halad a Garantiqa is, a fenntartható működés megteremtése a garanciaintézmény elsődleges célkitűzése. A fenntarthatósági szempontok érvényesítése tehát a Garantiqa saját működésében is prioritást élvez mind a termékfejlesztés, mind a társaság saját folyamatainak, gyakorlatainak alakításában.

Források:

https://www2.deloitte.com/hu/hu/pages/sustainability/articles/legfontosabb-tudnivalok-az-esg-jelentestetelrol-esg360.html 

https://danubecapital.hu/blog/esg-egy-mukodesi-filozofia-amin-a-vallalatok-sikere-mulhat/

https://garantiqa.hu/vallalkozasoknak/garantiqa-elonye/

https://www.kavosz.hu/az-en-vallalkozasom/mik-a-legfontosabb-aktualis-tudnivalok-az-esg-jelentestetellel-kapcsolatban/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr718274923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása