Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Segítséget kaphatnak a magyar gazdák

2023. február 23. - Cégkasszás

Nehéz idők járnak a magyar gazdákra. A termelői árakat nemigen lehetséges olyan mértékben emelni, hogy lépést tartsanak a ráfordítások drágulásával, pedig ebben a szektorban már 2021-ben is gondokat okozott – például – a műtrágyák drasztikus, közel 60 százalékos áremelkedése.

row-crop-tractor-group-r4b009242-1366_1.jpg

A költségek növekedése természetesen 2022-ben sem lassult. (Az első félévben a KSH adatai szerint az agrárium egészében a ráfordítási árak 41, a termelői árak 40 százalékkal emelkedtek.) A helyzetet az aszály és a háború közvetlen és közvetett hatásai tovább rontották: az energiaárak elszálltak, az infláció évtizedek óta nem látott magasságokba emelkedett – és magával húzta a hitelkamatokat is.

Sokan vannak, akiknek már a talpon maradás is nehéz feladat, mások „csupán” a már régóta tervezett, „halaszthatatlan” beruházásaikat voltak kénytelenek elnapolni. Kemény döntéseket kell hozni, és el kell fogadni azt, hogy a világ valószínűleg nem fog visszatérni a „régi kerékvágásba”, az infláció viszont valószínűleg még sokáig velünk marad.

Aki most képes végrehajtani az energiahatékonyságot növelő beruházásokat, a termelékenységet növelő fejlesztéseket, az néhány év múlva nem csupán a megpróbáltatások, de a pozitív üzleti fordulat éveként fog 2023-ra emlékezni.

A KAVOSZ Zrt Széchenyi Kártya Programjának agrár konstrukciói pontosan ebben segítik a magyar gazdákat. Miközben a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a vállalati forinthitelek átlagos kamatlába 2022 végén 1 millió euró alatti hitelösszegek esetében megközelítette a 15 százalékot, 1 millió euró feletti hitelösszegek esetében pedig meghaladta a 17 százalékot, az Agrár Széchenyi Beruházási Hitel MAX+ kamata fix 5 százalék – az akár 10 éves futamidő végéig! Az agráriumban tevékenykedő kkv-k által felvehető kölcsön maximális összege 500 millió forint, és szinte minden beruházástípusra igényelhető: immateriális javak beszerzésére, ingatlanépítésre vagy -vásárlásra (ideértve a termőföldvásárlást is), ültetvény telepítésére, új vagy használt gép, berendezés, (bizonyos feltételeknek eleget tevő) haszongépjárművek beszerzésére, egyéb tárgyi eszköz beszerzésére vagy fejlesztésére, tenyészállat beszerzésére, energiahatékonyabb gépek, berendezések, technológiák vásárlására vagy megújuló energiaforrások alkalmazására irányuló fejlesztések finanszírozása.

Azoknak a gazdálkodóknak, akik kedvező kamatozású folyószámlahitelt keresnek, a KAVOSZ Zrt szintén kínál egy – a maga nemében egyedülálló – konstrukciót. Az Agrár Széchenyi Kártya állami kamat- és kezességi díjtámogatásban részesített szabad felhasználású folyószámlahitel. A kamattámogatás „alapesetben” 4 százalék, de az aszálykarral érintett növénytermesztők, valamint állattartók az újonnan felvett „Aszálykáros ASZK folyószámlahitel” keretében (bizonyos feltételek teljesülése esetén) akár 14 százalékos mértékű állami kamattámogatásra is jogosultak lehetnek (azzal, hogy a kamattámogatás figyelembevételével ezen hitelek ügyfél által fizetendő nettó kamata minimum 3 százalék). Az 1, 2 vagy 3 évre felvehető hitel 500 ezertől 200 millió forintig terjedhet, a lehetőség ráadásul (25 millió forintig) egy teljes lezárt éves működési múlttal nem rendelkező fiatal mezőgazdasági termelők előtt is nyitva áll.

A hitelek országszerte több mint 100 pontban igényelhetők: a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének irodáiban, a területi kereskedelmi és iparkamarák irodáiban, valamint a KAVOSZ Zrt. irodáiban. A lakóhelyéhez legközelebbi irodát bárki pillanatok alatt megtalálja az irodakeresőben, az irodákban dolgozó munkatársak pedig nemcsak az igénylőlap kitöltésében nyújtanak segítséget, de tájékoztatást adnak a szükséges csatolandó dokumentumokról is.

Agrár Széchenyi Kártya termékbemutató videója az alábbi linken tekinthető meg: https://youtu.be/HMvVCz3-2E4

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr3518054866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása