Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Spórolási tippek - Hőkamerától az energetikai beruházásokig

2023. január 31. - Cégkasszás
A rezsiköltségek elszállása mindenkit érint, de a nyilvánosságban a háztartások érintettsége kapott nagyobb hangsúlyt. Pedig a vállalkozói szféra ugyancsak kitett az energiaköltségek alakulásának, pláne, hogy a mérsékelt rezsicsökkentés csak a legkisebb cégek számára érhető el. A felhasználás visszaszorításával viszont tetemes összeg takarítható meg. A kérdés már csak az: hogyan?
shutterstock_1654924708.jpg

A legnagyobb hatással bíró spórolási tipp az energetikai beruházás. Elsőre talán a spórolás logikájával szembemenő megoldásnak tűnhet, mivel jókora kiadással járhat – egyúttal számos adókedvezménnyel is –, de fontos észben tartani, hogy rövid időn belül megtérülő fejlesztésről van szó. Olyannyira, hogy nem feltétlenül csak államilag támogatott finanszírozást érdemes bevonni, hanem adott esetben akár piacit is. A világítás korszerűsítése például 3-6 hónap alatt visszahozza az árát. A hőszivattyúk beépítése, a légtechnikai optimalizálás is rendkívüli fontosságú, ahogy a gyártó cégeknél a hulladékhőre áttett fókusz, vagy a fűtés-hűtés technika korszerűsítése is. De nem feltétlenül csak az alapvető infrastruktúra korszerűsítésében érdemes gondolkodni – akár egyetlen termelési sor optimalizálásával is sokat lehet spórolni. 
Minden esetben az első lépés egy energetikai audit, ami révén optimalizálhatjuk a folyamatokat. Napelemet például csak akkor jó telepíteni, ha már a cégen belüli költségcsökkentés megtörtént: a kisebb energiaigényt ugyanis kevesebb napelemmel kell ellátni, így a pazarlás is megszűnhet.
Aki inkább kisebb léptékben spórolna, annak sem kell csüggednie, ugyanis sok kicsi tényleg sokra megy. Akár az is lehet megoldás – főleg kis cégek esetén –, ha megfelelően motiválják a munkatársakat az energiahatékony munkavégzésre. Van olyan működő vállalkozás, ahol év végi jutalom jár, amennyiben a dolgozók bizonyos százalékot meg tudnak spórolni a rezsin. A szakemberek szerint a dolgozói hozzáálláson több millió forint múlhat. 
Éppen ezért minden esetben prioritás kiszűrni, hogy az általunk működtetett rendszerben hol vannak a gyenge pontok. A cégek egy jókora része nincs pontosan tisztában vele, hogy mennyi energiát fogyaszt. Ennek feltárásához első körben egy Excel-táblázat is elég. Az áram- és a gázszámla azonban csak az egyik része az energiaköltségeknek. Egy rosszul szigetelt épület például indokolatlanul magas fűtésszámlához vezethet. Ezért érdemes lehet hőkamerás diagnosztikát alkalmazni, hogy beazonosíthatóvá váljanak az energetikai szempontból problémás részek.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr2618037302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása