Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

A kkv-hitelezés lefagyását akadályozta meg a Garantiqa

2022. december 13. - Cégkasszás

Fennállásának 30. évfordulóját példátlan történelmi feladat megoldásával ünnepelte a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A társaság a koronavírus járvány gazdasági hatásait mérséklő Krízis Garanciaprogramja keretében 60 ezer hazai kis- és középvállalkozás banki hiteléhez nyújtott kezességvállalást 2745 milliárd forint értékben. Dr. Nagy Róbert, a Garantiqa üzleti vezérigazgató-helyettese szerint teljesítményüket nem csak a vállalkozások, de a partner pénzintézetek is magasra értékelték: a társaság által készített, tíz partnerbank 530 vezetőjét és kkv-hitelezésben aktív munkatársának véleményét összegző felmérésben a válaszadók 77 százaléka szerint a Garantiqa kiválóan vizsgázott a Krízis Garanciaprogram keretében a társaságra zúduló garanciakérelmek kezelésében.

garantiqa1.png

A mostani kedvező tapasztalatok után valamennyi partnerbank folytatni szeretné az együttműködést a Garantiqával, 72 százalékuk a korábbiaknál nagyobb mértékben támaszkodna a garanciaintézmény támogatására. Mindez annak fényében komoly elismerés, hogy az elmúlt hónapokban a Garantiqa kezességvállalásával biztosított hitelállomány a bankok kétharmadánál legalább 40 százalékkal nőtt, a válaszadók 21,4 százalékánál a biztosított állomány bővülése meghaladta a 75 százalékot. A válaszadók 15 százaléka minden általa bonyolított kkv-hitelügyletben igénybe vette a Krízis Garanciaprogram termékeit, 71 százalékuk a pedig a legtöbb kölcsön esetében segítségül hívta a Garantiqát.  Ennek a teljesítménynek köszönhetően ma Magyarországon minden 3. kkv-hitel mögött a társaság garanciavállalása van – emlékeztetett dr. Nagy Róbert.

A folyamat levezényléséhez szükség volt a Garantiqa teljes szervezeti és digitalizációs megújulására, amelyet az elmúlt 3 évben sikerrel teljesített a társaság. dr. Nagy Róbert szerint üzleti partnereik nagymértékben értékelték, hogy a Garantiqa munkatársai proaktívan, magas szakmaisággal gyors válaszokat tudtak adni a garanciakérelmek ügyintézésénél.  

Az állami díjtámogatásnak köszönhetően rekordalacsony díj ellenében igénybevehető garancia segítségével a bankok sokkal szélesebb körben tudtak finanszírozást nyújtani a pandémia miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak, hiszen a megnövekedett hitelezési kockázatokat a társaság kezességvállalása csökkentette. A megkérdezett közel harmada szerint a pandémiás időszakban a Garantiqa nélkül leállt volna a vállalatfinanszírozás Magyarországon.

A program sikerét mutatja, hogy a bankok közel 70 százaléka szerint az ügyfelek már maguk érdeklődtek a garanciával biztosított hiteltermékek után a program második szakaszában, amikorra híre ment a lehetőségnek: a Krízis Garanciaprogram ismertsége 90 százalékot meghaladó volt az ügyfelek körében – erre korábban egyetlen garanciatermék esetében sem volt példa.

Dr. Nagy Róbert szerint az elismerések ellenére a Garantiqa nem állhat meg, tovább kell növelni hatékonyságukat. Az üzleti partnerek a jövő fejlesztési irányait is kijelölték: a dokumentációs elvárások mérséklését, a termékek és szabályzatok további egyszerűsítését várnák el a garanciaintézménytől.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr9318001246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása