Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Történelmi eredményt ért el a Garantiqa

2022. július 26. - Cégkasszás

 A koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy kulcsfontosságú lehet egy vállalkozás számára a hitelhez való hozzájutás és az ehhez kapcsolódó intézményi kezességvállalás – jelentette ki lapunknak dr. Búza Éva, a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója. A mikro-, kis- és középvállalkozások hiteleire kedvezményes, államilag támogatott konstrukció keretében garanciát vállaló társaság kiugró mértékű növekedést és történelmi eredmény ért el 2021-ben.

buza_eva_fb_1200.png

A hazai mikro-, kisés középvállalati szektor a pandémia nyomán korábban soha nem látott helyzetbe került, kulcskérdés lett a finanszírozás. A járvány megjelenése és kezelése komoly bizonytalanságot és nagy kihívásokat hozott minden piaci szereplő számára, a hatásai pedig máig érződnek.

Ez kétségtelenül így van, de a Garantiqa helyzete speciális a piacon, hiszen elsősorban az a feladatunk, hogy garanciát, kezességvállalást biztosítsunk a vállalkozásoknak, köztük azoknak, amelyek különböző okokból nem biztos, hogy átmennének egy-egy bank hitelszűrőjén. Vagyis nem jutnának hozzá a fejlődésükhöz szükséges forráshoz. Alapesetben ezért a Garantiqa tulajdonképpen a kaput nyitja meg a mikro-, kis- és középvállalkozások előtt a finanszírozás, ezáltal a növekedésük felé. A koronavírus-járvány okozta sokk némiképp megváltoztatta az eddigi logikát: nem elsősorban a folyamatos növekedéshez szükséges hitelekhez, hanem a túléléshez szükséges napi likviditáshoz, majd az újrainduláshoz nélkülözhetetlen kölcsönök felvételéhez biztosítottuk a kezességvállalási konstrukcióinkat.

Ez mit jelentett a mindennapokban?

Számtalan vállalkozás igényelt hitelt ahhoz, hogy újból megkezdhesse a működést a hirtelen leállás után, és ehhez a társaságunk különböző kezességvállalási konstrukciókat dolgozott ki. Ezek biztosították, hogy a vállalkozások pótolják a forrásokat és újból elinduljanak a fejlődés útján. Kulcsszereplővé váltunk, hiszen a válsághelyzetben a kockázatvállalási feltételek a pénzintézeti oldalról – érthető módon – még szigorúbbá váltak. Egyébként nagyon beszédesek a számok, és jól leírják a változó trendeket. A Garantiqa kezességvállalási portfóliója a 2017-es 500 milliárdos szintről a társaság középtávú stratégiájának megfelelően lendületesen bővült, 2019- ig több mint 200 milliárd forinttal. Majd a már említett körülmények és az üzleti aktivitásunk növekedése miatt 2020-ban 512 milliárdos bővülést realizáltunk, tavaly pedig még ennél is nagyobb növekedést értünk el. 2021-ben 51 százalékkal bővülve 651 milliárd forinttal emelkedett az állományunk, ami így megközelítette a 2000 milliárd forintot. Ezzel a Garantiqa 30 éves fennállásának legsikeresebb évét zártuk.

Kinek van szüksége leginkább a kedvezményes, állami hátterű garanciavállalásra?

Bár az összes vállalatméretre vannak kezességvállalási konstrukcióink, de érdemes tudni, hogy nálunk elsősorban a mikro-, a kis- és a középvállalkozások van nak a fókuszban. A kkv-szektor hiteleinek harmada mögött ott áll a Garantiqa, egészen pontosan tavaly év végére 36 százalékra nőtt a kezességvállalásunk aránya a hazai kkv-hiteleknél, szemben a járvány előtti, vagy korábbi évek 20 százalék vagy az alatti részesedésével. Az összes Garantiqa-konstrukció több mint 80 százaléka mikro- és kisvállalkozások hiteleihez kapcsolódik, a fennmaradó részen osztoznak a közepes és a nagyobb társaságok. A számok szerint európai összevetésben is előkelő helyen álltunk.

A járvány hatására felerősödött a digitalizáció. Ezen a területen mit lépett a Garantiqa?

A digitalizáció számunkra nem jelentett új kihívást. Már évek óta fontos törekvésünk, hogy a papíralapú folyamatainkat kiváltsuk. Mára ott tartunk, hogy a garanciavállaláshoz kapcsolódó teljes folyamatunk digitalizált, papírmentes. Két éve bevezettünk egy teljesen új szolgáltatást is, amit Garantiqa Direktnek hívunk. Ezen a felületen az érdeklődő kkv-k pár kattintással néhány perc alatt lekérdezhetik garanciaképességüket, és letölthetnek egy garanciaígérvényt, amivel már annak ismeretében fordulhatnak a finanszírozó bankjukhoz, hogy mekkora összegű garanciát tudunk vállalni a hitelükre. A fejlesztésünknek elkészült a mobiltelefonos verziója is.

 A digitalizáció mellett a zöldpénzügyek is egyre nagyobb szerepet kapnak. A Garantiqának milyen zöldtervei vannak?

Kiemelten fontos területnek tartjuk a fenntarthatósági szempontok érvényesülését. Mi ebben a folyamatban úgy veszünk részt, hogy elsősorban a pénzintézeti oldalon megjelenő zöldfinanszírozási programokhoz megfelelő garanciakonstrukciókkal, a vállalkozások számára kedvezőbb és vonzóbb kondíciókkal csatlakozunk. Azt biztosan megígérjük, hogy a kezességvállalás nem lehet és nem is lesz akadálya annak, hogy a pénzügyek is zöldüljenek.

Komoly szakmai elismerést kapott nemrégiben: annak ellenére, hogy a szó szoros értelmében ön nem bankár, mégis elnyerte a 2021-es „Év Bankára” címet...

Óriási meglepetés és elismerés volt a díj nekem és az egész Garantiqának is. A MasterCard és a Bankszövetség által közösen szervezett anonim szavazáson nyertem el a díjat. Most először a hagyományos értelemben vett bankokon túl más pénzügyi szolgáltatók, intézmények is versenybe szállhattak az elismerésért, ezért is kaphattam meg a díjat én is, annak ellenére, hogy a szó szoros értelmében mi nem vagyunk bankárok. Úgy gondolom, hogy ez az elismerés is bizonyítja, hogy a Garantiqa milyen fontos szereplővé vált a hazai kkv-hitelpiacon.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr1617891265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása