Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Megérkezett az Európai Bizottság döntése a kkv-knak adható kedvezményről

2022. július 13. - Cégkasszás

Az Európai Bizottság jóváhagyta azt a 200 milliárd forint (500 millió euró) összegű magyar programot, mely ágazatokon átívelően hivatott támogatást nyújtani a magyarországi kis- és középvállalkozásoknak az Ukrajna elleni orosz invázióval összefüggésben. A Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeret alapján hagyta jóvá a magyar programot. A válságkeretet az uniós gazdaság működésében fellépett komoly zavarok miatt fogadta el a Bizottság 2022. március 23-án az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 107. cikke (3) bekezdésének b) pontja alapján.

eu_bizottsag_jovahagyas.png


A jóváhagyott állami támogatási program keretében, melyet a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. hajt majd végre, a támogatás a hitelösszeg 80%-áig terjedő hitelgarancia formájában fog megvalósulni. Az állami támogatási intézkedés arra irányul, hogy a rászoruló magyar vállalkozások továbbra is elegendő likviditáshoz jussanak a jelenlegi geopolitikai helyzet által okozott nagyfokú gazdasági bizonytalanság közepette.

A Bizottság megállapította, hogy a magyar állami támogatási program összhangban van az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel. E tekintetben különösen fontos, hogy

  • a garancia maximális időtartama 6 év;
  • a garanciadíjak megfelelnek azoknak a követelményeknek, melyeket a válságkeret a miminumszintekre vonatkozóan meghatároz;
  • a program keretében legfeljebb 2022. december 31-ig részesülhetnek támogatásban a kedvezményezettek.

A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a magyar állami támogatási program – az EUMSZ 107. cikke (3) bekezdésének b) pontjával és az ideiglenes válságkeretben meghatározott feltételekkel összhangban – szükséges, megfelelő és arányos ahhoz, hogy orvosolja a magyar gazdaságában bekövetkezett komoly zavart. Ennek alapján a Bizottság az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályok szerint jóváhagyta a programot.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr8517881979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása