Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Soha ennyi közbeszerzést nem nyertek kkv-k Magyarországon

2022. február 10. - Cégkasszás

Összesen 4221 milliárd forint értékben valósultak meg közbeszerzések tavaly Magyarországon, mely jelentős bővülést jelent 2020-hoz képest, és nagymértékben meghaladja a pandémia előtti, 2019-es volument is. Az eljárások 85%-ában vettek részt nyertesként kis- és közepes vállalkozások, melyekhez így rekordösszeg, 2521 milliárd forint került a hazai közbeszerzések eredményeként - közölte éves összegzésében a Közbeszerzési Hatóság.

A tavalyi évben összesen 7676 darab közbeszerzési eljárást folytattak le hazánkban összesen 4221 milliárd forint értékben, mely rekordot jelent: 23%-kal meghaladja a koronavírus járvány előtti utolsó „békeévben”, 2019-ben lefolytatott eljárások összértékét (3430 milliárd forint).

2021-ben a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is az építési beruházás bizonyult a legjelentősebb kategóriának a beszerzések tárgyát tekintve, ugyanis a közbeszerzési eljárások 38,9%-át, értékének pedig 62,4%-át ezek tették ki. Az eljárások számának egyharmadát (33,9%-át), érték szerint pedig 17,1%-át az árubeszerzések alkották, míg a közbeszerzések további 27,2%-át, érték szerint pedig ötödét (20,5%-át) a szolgáltatás-megrendelések jelentették.

A kis- és közepes vállalkozások hagyományosan jól teljesítenek a hazai közbeszerzéseken: az utóbbi három évben darabszámot tekintve rendre megközelítette a 90%-ot azoknak a beszerzéseknek az aránya, melyekben nyertesként vettek részt kkv-k. Az eljárások összértékét tekintve pedig tavaly rekord született, hiszen a kis- és közepes cégek összesen 2521 milliárd forint értékben nyertek el közbeszerzéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr2117369492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása