Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Értéket teremtenek, őriznek és adnak tovább a családi cégek tagjai

2022. január 27. - Cégkasszás

A nagy hírnevű dinasztiákhoz köthető családi vállalkozásoknak világszerte az a célja, hogy fenntarthatóan, a mai ideáknak megfelelve, de szokásaikhoz, normáikhoz, elveikhez ragaszkodva, versenyképességük megtartásával fejlődjenek. Hazánkban ezen cégeknek a nagy része éppen az öröklés szakaszában tart, míg Európában általánosságban elmondható, hogy manapság már minimum a harmadik generáció veszi át a stafétát.

A családi dinasztiák szociális, gazdaság- és kultúrtörténeti szempontból is jelentős szerepet játszanak, hiszen azokat az értékeket szeretnék megőrizni, amelyeket hosszú éveken keresztül és generációkon át hoztak létre – áll a Sikeres nemzetközi és hazai családi vállalkozások című tanulmányban.

shutterstock_1628760379_kicsit.jpg

Mi jellemző a családi vállalkozásokra?

A Debreceni Egyetem Vállalatgazdaságtani Tanszékének munkatársai, dr. Tobak Júlia, prof. dr. Nábrádi András és dr. Nagy Adrián Szilárd ebben a kutatásokon alapuló munkában rávilágít arra is, hogy ezek a cégek Európa versenyképességéhez meghatározó mértékben hozzájárulnak, és a magánszektorban jelentős szerepet töltenek be: a munkalehetőségek nagy részét ők biztosítják, rugalmasak és gyorsan alkalmazkodnak a gazdasági-szociális környezet változásaihoz, valamint fontos jellemzőjük még, hogy sajáttőke-arányuk jelentősen meghaladja a nem családi tulajdonú vállalkozásokéit. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a családi fenntartás alatt működő cégek jelentősen elősegítik az adott ország gazdasági stabilitását.

Ma Magyarországon körülbelül 200 ezer családi vállalkozás működik, ami 700 ezer embernek ad munkát. Ebből 80 ezer vállalkozás különösen érintett az utódlásban, mert a tulajdonos életkora 60 év fölött van.

Mi történik itthon?

Egyes uniós tagállamokban valamennyi vállalkozás összesített árbevételének számottevő részét termelik meg, hozzájárulva ezzel a munkahelyek fenntartásához és teremtéséhez, a növekedéshez és az ország gazdasági sikereihez. Jellemzően transznacionális tevékenységet végeznek, jelentős részük nemzetközi vonatkozással is bír, és több tagállamban végzi a tevékenységét. Nagyfokú integritásról és értékekről tesznek tanúbizonyságot, általában fontosnak tartják a tudásátadást, de a sikeresség legfontosabb összetevője a kutatók szerint az, hogy ragaszkodnak a családi hagyományokhoz és a vállalkozás feletti ellenőrzés megőrzéséhez.

A Magyarországon működő, rendszerváltozás táján alakult családi vállalkozások jelen pillanatban éppen a generációváltás korát élik, amikor az alapító tudást, tapasztalatot és vagyont ad át utódjának. A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, hogy hazánkban a családi vállalkozások öröklési kérdése egy új, feltárandó terület, hiszen csupán egy generációnyi idő telt el alapításuk óta. Ezzel szemben Európa többi országában általában már minimum a harmadik generáció tevékenykedik.

 A 10 legsikeresebb magyar családi vállalkozás:

2022-01-27_8-08-59.jpg

Saját összeállítás (Forbes, FBN-h alapján)

További hasznos és tartalmas cikkeket talál a Hitelgarancia újságban.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr8216825096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása