Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

A pénzmosás veszélyeire figyelmeztetnek

2021. december 02. - Cégkasszás

Az Európai Pénzmosás Elleni Akció keretében az egész kontinensen, így Magyarországon is a pénzmosás elleni küzdelem fontosságára és az ezzel kapcsolatos kockázatokra hívták fel a figyelmet. A bűnözők egyre újabb eszközökkel próbálják behálózni a potenciális alanyokat, ma már nem ritka, hogy álláshirdetésnek álcázva szereznek újabb és újabb gyanútlan strómanokat.

europol.JPG

Egész Európában egyre nagyobb problémát jelent a pénzmosás, melyhez nem ritkán ma már közösségi oldalakon vagy álláshirdetésekben toboroznak elkövetőket. A munkaerőpiacon például már létezik a „készpénz átutalási ügynök” fogalma. Éppen ezért érdemes körültekintőnek lenni, ha valaki túl könnyű pénzkereseti lehetőséget kínál, amit kockázatmentesnek tüntet fel és a bankszámlaadatainkat kéri hozzá – hívták fel a figyelmet az Európai Pénzmosás Elleni Akció keretében.

A bűnözők leggyakrabban 35 év alatti, nem ritkán akár fiatalkorú személyeket céloznak meg az ajánlataikkal, emellett kiemelt célcsoport a bevándorlók, illetve a munkanélküliek és a gazdasági válság miatt pénzügyi gondokkal küzdők. A hirdetések hasonlók a piramisjátékokéhoz: a „munka” kockázatmentes voltát hangsúlyozzák, illetve azt, hogy mások már mennyit kerestek ezzel jutalék formájában. Nem ritkán extra jutalékot ajánlanak, ha az ember valaki mást is beszervez.

Aki nem elég óvatos, az sokat kockáztathat, hiszen lebukás esetén zárolhatják a bankszámláját, nem kaphat hitelt, illetve végső esetben akár börtönbüntetésre vagy közmunkára is ítélhetik. Ha pedig valaki gyanútlanul beszáll egy ilyen üzletbe, annak utána nagyon nehéz szabadulnia, hiszen folyamatos fizikai és pszichés fenyegetéssel tarthatják nyomás alatt. Ha valaki ilyen ajánlatot kap, annak a leghelyesebb rögtön a hatóságokat értesítenie erről – figyelmeztetnek az európai akció keretében.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr2916771290

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása