Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Ismét vérüket adják a bankárok

2021. szeptember 21. - Cégkasszás

Idén is közös véradással hívják fel a figyelmet a Banki Véradók Hetén a társadalmi felelősségvállalási programok fontosságára a magyarországi pénzintézetek. A Magyar Bankszövetség és a hazai bankszektor egy éve indította el  JÓTETT Bank néven közös CSR programját. A cél, hogy az összefogás erejével mutassák meg, a bankárok nem csak a hitelezés vagy szolgáltatásaik fenntartásával, hanem tudásukkal, szakértelmükkel és jótettekkel is segítik a társadalom fejlődését.

logofal20210916_2.jpg

A pandémiás válság nem csupán a gazdaság és a társadalom működését alakította át, de kihatott a bankok társadalmi felelősségvállalási programjaira is. Meglehet 2019-hez képest a banki önkéntesek és az önkéntes programok száma visszaesett; kevesebb társadalmi projekt és esemény valósulhatott meg banki támogatással, mégis a támogatások mértéke, tehát a társadalmi célú pénzbeli ráfordítások összege a szektor szintjén 2019-ről 2020-ra több mint 20 százalékkal emelkedett. Tehát noha kevesebb ember, kevesebb programon tudott személyesen jelen lenni, a segítő szándék ereje növekedett, a jótettek értékben gyarapodtak – hangsúlyozta Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a második alkalommal megrendezett Banki Véradók Hetének nyitónapján.

A JÓTETT Bank a Bankszövetség és a bankszektor közös CSR programja, amelynek keretében a szervezet tagjai együttműködnek különböző társadalmilag hasznos tevékenységek folytatásában. A kezdeményezéshez a bankszektor mellett a Pénzügyminisztérium és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) több vezetője is csatlakozik. A bankok nem csak oktatási programjaikkal, adományaikkal, alapítványaikkal és szociális, kulturális vagy sport-szervezetek, események támogatásával, de felelős banki termékek biztosításával is rendszeresen megmutatják társadalmi elkötelezettségüket.

A JÓTETT Bank programmal a Bankszövetség az összefogás erejével szeretné felhívni a figyelmet a tagbankok társadalmi szerepvállalásának fontosságára. A program olyan segítő tevékenyégekre koncentrál, amelyekben a banki dolgozók mutathatják meg azt, hogy együtt, közösen mennyi érték előállítására képesek – legyen az a vérkészletek feltöltése, vagy az egyre nélkülözhetetlenebb digitális ismeretek terjesztése.

A bankok jótékony, köztudatos tevékenysége nem merül ki anyagi támogatásokban. A tárgyi- és természetbeni adományozás szerepe egyre jelentősebb.

A Magyar Bankszövetség most először készített el egy szektor szintű összefoglalót, amely felmérte és összegezte a bankszektor teljes éves társadalmi felelősségvállalását. Nagy gondossággal összesítettük a programokat, kezdeményezéseket, de természetesen a segítő tevékenységek sokrétűsége és eltérő fajtái miatt az adatok egy része becslésen alapul. Emellett szinte lehetetlen feladat értékben, számokban megjeleníteni a programok hatásait, mert hiszem, hogy minden egyes jótett szárnyra kap, és a jócselekedetek újakat inspirálnak.

noname_4.jpg

Engedjék meg, hogy most bemutassuk a bankszektor aktuális jótetteit, azaz a JÓTETT Bank mérlegadatait:

2020-ban a magyar bankszektor jótettekkel való hozzájárulása a társadalom mindennapjaihoz közel 10 milliárd forintot tett ki.

Az elmúlt év során

  • Több mint 1.000 (konkrétan 1032) magyarországi szervezet kapott támogatást bankoktól.
  • A jótettekben érintettek száma meghaladta a 2 millió főt.
  • A szektor által nyújtott anyagi támogatás mértéke, ami tartalmazza az adományokat, szponzorációt és egyéb felajánlott díjakat, nyereményeket közel 10 milliárd forint volt.
  • 100-nál több önkéntes programban, 7 100 önkéntes munkaórával vettek részt a bankok munkatársai, 3 300 fő önkéntes bevonásával.
  • Több mint 800 nem üzleti célú projekt finanszírozásában vettünk részt.
  • 140-nél több esemény, köztük kulturális és sportesemények megvalósulását támogatták a pénzintézetek.

A Banki Véradók Hetén az életmentésben segítenek a pénzintézetek. A cél, hogy a pénzintézetek vezetői és munkatársaik saját véradásukkal gyarapítsák a vérkészleteket, támogatva az ilyen segítségre szorulók folyamatos ellátását. A vérellátás biztosításához napi 1 600 - 1 800 véradóra van szükség, egy egység vérből akár 3-4 beteg ellátását is lehet biztosítani.

A hét folyamán bankokhoz kihelyezett véradó-állomásokon a véradók között köszönhetjük Rákossy Balázst, a Pénzügyminisztérium államtitkárát, valamint Kandrács Csabát, az MNB felügyeleti alelnökét is. A Bankszövetség elnökségének kezdeményezésére egy éve létrejött, karitatív program. A JÓTETT Bank részeként a Banki Véradók Hete, az ország vérkészleteinek feltöltésében segít, felmutatva a pénzintézeti összefogás erejét: „A gazdaság újraindításához a bankok többek közt a hitelezés fenntartásával járulnak hozzá. Amíg mi, akik a bankokban dolgozunk, véradással segítjük az arra rászorulókat.” – mondta Jelasity Radován.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr4216696322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása