Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

A robotok egyre több iparágban válnak nélkülözhetetlenné

2021. augusztus 12. - Cégkasszás

Elveszik-e a robotok az emberek munkáját? Milyen munkakörökben érdemes a technológia fejlődése miatt új állás után nézni? Rengeteg ezekhez hasonló kérdés merül fel, ha a robotika kerül szóba.

shutterstock_1802244946.jpg

A robotok jönnek, azaz inkább már itt is vannak... – a Nemzetközi Robotikai Szövetség 2020- as adatai szerint világszerte 2,7 millió ipari robot dolgozik; a legtöbb robotot Kínában, Japánban és az USA-ban helyezik üzembe.

A LOGISZTIKÁT MÁR MEGHÓDÍTOTTÁK

A fokozódó automatizációval átalakulnak vagy megszűnnek bizonyos munkakörök. Dr. Galambos Péter, az Óbudai Egyetem – Bejczy Antal iRobottechnikai Központ igazgatója szerint a robotok először az árumozgatással kapcsolatos foglalkozásoknál vehetik át a terepet, aztán pedig a nagy mennyiségben készülő termékek összeszerelési munkálataiban válthatják az emberi munkaerőt. „A logisztika jó példa a robotok térnyerésére, hiszen már most látványos az automatizáció fejlődése. A következő tíz évben erről a területről teljesen ki is szorulhatnak az emberek” – mondta Galambos Péter.

AZ EMBER MÉG ÜGYESEBB

A raktárak és logisztikai központok mellett erősen automatizált terület az autóipar, elég csak az autók összeszerelésében részt vevő robotkarokra gondolni. „Ennek ellenére itt is vannak olyan feladatok, amelyeknél az emberi ügyesség még nélkülözhetetlen. A robotok számára például a flexibilis alkatrészekkel való munka – kábelkötegek befűzése például egy visszapillantó tükör szűk üregeibe – még kihívást jelent” – mondta Galambos Péter. Hasonlóan finom mozdulatokra van szükség bizonyos termények szüreteléséhez is. Bár például a málnaszedéssel még sok a megoldatlan kihívás, de gombaszedő robotokkal már az Óbudai Egyetemen is kísérleteznek. Galambos Péter szerint ebben az évtizedben az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban is fokozatosan kiteljesedhet a robotizáció.

KÉZENFEKVŐ BEFEKTETÉS

A szakember szerint a kutatásokat leginkább a vállalati igények motiválják, az automatizálással ugyanis lényegesen hatékonyabbá válhat az adott cég működése. Sok területen – például a mezőgazdaságban – jelentős a munkaerőhiány, és a képzett utánpótlás is hiányzik, a munkaerőköltségek pedig emelkednek, így az automatizáció kézenfekvő befektetésnek bizonyul. Az ipari robotok mellett az egészségügyben is egyre nagyobb arányban jelenhetnek meg a robotok. A diagnosztikai feladatok például rendkívül jól automatizálhatók, a röntgen-, CT- vagy MRI-felvételek értékelésében sokat segíthet a mesterséges intelligencia.

FELKÉSZÜL: A HÁZIMUNKA

Lakossági szinten pedig már elérhetők és folyamatosan fejlesztik az olyan virtuális aszszisztenseket, intelligens otthoni termékeket, mint az Amazon Alexa vagy a Google Nest. Galambos Péter szerint attól még messze vagyunk, hogy Alexa még a mosogatást is bevállalja, de kétségtelen, hogy efelé tart a világ, és csak idő kérdése, hogy mikor búcsúzhatunk el örökre a házimunkától.

További hasznos és tartalmas cikkeket talál a Hitelgarancia újságban.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr6416657414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2021.08.12. 10:09:54

A politikusokat cseréljük le robotokra. De hamarjában.
süti beállítások módosítása