Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Meglepetést okoztak a mikrovállalkozások

2021. augusztus 03. - Cégkasszás

Kedvezőtlenül hatott a koronavírus-járvány a gazdaság egészére, azonban a Sberbank tapasztalatai szerint a mikrovállalkozások a vártnál jobban reagáltak. A vírus megjelenése után a hitelezés tavaly nyáron kapcsolt magasabb fokozatra, 2020 utolsó negyedéve rekorderedményeket produkált. A koronavírus azonban átrendeződést is hozott a hitelpiacon: visszaesett a banki saját termékek iránti kereslet, és favorittá vált az MNB NHP Hajrá! programja és a Széchenyi Program. Illetve sok olyan ügyfélbarát megoldás is véglegessé válhat, amit a vírus kényszerített ki – mondta el lapunknak Szabó Norbert, a Sberbank mikrovállalati szegmens vezetője.

vaa_4052_copy.jpg

Milyen hatással volt a koronavírus-járvány a mikrovállalatokra? A hitellel rendelkező mikrovállalkozások hány százaléka élt a járvány alatt adósvédelmi intézkedésként elrendelt hitelmoratóriummal?

A járvány kitörésekor a várakozásunk az volt, hogy ezt a szegmenst érinti majd a legjobban a válság. Ehhez képest nem tapasztaltunk nagy különbséget a lakossági ügyfelekhez vagy a közép- és nagyvállalati ügyfelekhez képest. A visszajelzések alapján azt látjuk, hogy akik éltek a moratórium lehetőségével, leginkább azért tették, mert negatívan hatott rájuk a járvány, kisebb részüknél volt csak a döntés oka az óvatosság. Egyébként a mikrovállalati ügyfelek harmada van jelenleg a moratóriumban, a többi vállalkozás kilépett már belőle, vagy a moratórium hatályba lépése után vett fel hitelt a Sberbanktól. Amikor viszont a jövőbeni kilátásaikról kérdeztük a vállalkozásokat, a többség már pozitívan nyilatkozott: bíznak a gazdaság működésének gyors helyreállásában.

Hogyan alakult az elmúlt időszakban a Sberbanknál a hitelezés, és milyen típusú hiteleket kerestek leginkább ebben az időszakban a mikrovállalatok?

 A tavalyi év nagy lendülettel indult a Sberbank mikrovállalati szegmensében. Azonban március után néhány hónapig eltartott, amíg egyeztettük az új kockázati feltételeket, valamint átálltunk az új termékekre és folyamatokra. Tavaly nyár végén kapcsoltunk nagyobb fokozatra, ennek köszönhetően a 2020-as év utolsó 3 hónapja a valaha volt legsikeresebb negyedéve lett az üzletágnak. Idén a tavalyinál még nagyobb lendülettel indultunk, és azt látjuk, hogy az ügyfélkörünk lelkesedése továbbra is töretlen az új krízisgaranciás termékek iránt. Emellett a mikrovállalati ügyfeleinknél a Széchenyi Kártya Programból a keretjellegű hitelek – a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel – a népszerűek, illetve a likviditási hitel, amely egy általános, szabadon felhasználható, rövid lejáratú forgóeszközhitel. Ezeket a hiteltípusokat ugyanis likviditási problémák áthidalására, valamint forgóeszköz beszerzésére és korszerűsítésre is fel tudják használni.

Hány mikrovállalat vett igénybe Garantiqa-konstrukcióval kombinált hiteleket? Milyen hatással volt ezekre a koronavírus-járvány?

A Sberbank több, mint ezer mikrovállalati ügyfelet finanszírozott tavaly július óta, a koronavírus-járvány első hullámát követő gazdasági újraindulás után. Az elmúlt évben a Sberbanknál a különböző kis- és nagykereskedelmi tevékenységeket végző, valamint az építőiparhoz és az ahhoz köthető iparágakban tevékenykedő vállalkozások igényeltek leginkább garantiqás konstrukciókat. A mikrovállalatok esetében ezek a krízisgaranciás konstrukciók segíthetik áthidalni a likviditási szempontból nehéz, járvány okozta válságidőszakot, valamint kitűnő lehetőséget adnak előkészülni az újrakezdésre, apróbb beruházásokra, eszközbeszerzésekre.

Említette, hogy tavaly nyáron erősebb fokozatra kapcsoltak, mit várnak, mikor futhat fel újra a hitelezés?

Azt tapasztaljuk, hogy a hitelezés nem esett vissza, hanem átrendeződött a piac: visszaesett a banki saját termékek iránti kereslet, és favorittá vált az MNB NHP Hajrá! programja és a Széchenyi Kártya Program. Az NHP Hajrá! program például kiemelt szerepet kapott – a célunk az volt, hogy a mikrovállalatok számára is egyszerűen igényelhetővé tegyük ezt a konstrukciót. Olyan ügyfeleink vették igénybe a portfólióban, és azoknak is ajánlottuk, akik a Széchenyi Kártya Program feltételeinek nem feleltek meg. Az átlag hitelösszeg egyébként 20-25 millió forintra rúgott, az igénylések háromnegyede forgóeszközhitel, a negyede pedig beruházási hitel volt. A válság lefutása után azt várjuk, hogy a kereskedelmi bankok újragondolják majd a saját termékeiket, folyamataikat. A Sberbanknál mi is így teszünk, és biztosak vagyunk abban, hogy sok olyan ügyfélbarát megoldás válik véglegessé majd, amit a válság okozta alkalmazkodási kényszer szült az elmúlt év során. Ilyen például az ügyintézés papírmentessé tétele, a háttérmunka átszervezése és a folyamatok digitalizációja.

További hasznos és tartalmas cikkeket talál a Hitelgarancia újságban.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr2416647778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása