Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Válságban komoly segítség lehet a Széchenyi Kártya Program

2021. július 27. - Cégkasszás

Az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program hamarosan az Oberbanknál is elérhető lesz a kis- és középvállalkozások számára. A konstrukciók előnyeiről Büki Erzsébet termékfejlesztési vezetővel beszélgettünk.

rsz_oberbank_bu_ki_erzse_bet_ke_p.jpg

A kkv-k jelentik az Oberbank legfőbb célcsoportját, és a Széchenyi Kártya Program pontosan a kis- és középvállalkozások igényeit lefedő hitelprogram Magyarországon. A program mely hitelei lesznek elérhetők Önöknél?

Valóban, a kkv-k bankja vagyunk: a vállalati ügyfeleink 98,5 százalékát teszi ki ez az ügyfélkör. A lehető legjobb megoldásokat szeretnénk ügyfeleinknek biztosítani, ezért működünk együtt a refinanszírozásban ma élen járó MNB-vel és Eximbankkal, valamint az intézményi kezességet biztosító Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-vel is, és ezért szeretnénk termékpalettánkat a Széchenyi Kártya Program termékeivel is bővíteni. A KAVOSZ Zrt. által működtetett Széchenyi Kártya Program a kkv-ügyfélkör igényeit a lehető legjobban lefedő hitelprogram Magyarországon. 2002-ben startolt a Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel, és mára már több mint 300 ezer létrejött ügylet fémjelzi, több mint 3250 milliárd forint értékben. A program azóta kibővült: a jelenlegi termékpaletta a kkv-ügyfélkör igényeire lett szabva, legyen szó folyószámla-, forgóeszköz-, beruházási hitelről, támogatásmegelőlegezésről, akár agrár vagy turisztikai szektorban is. Célul tűztük ki a Széchenyi Kártya Program több termékének bevezetését, és a forgóeszközhitel és beruházási hitel termékekkel szeretnénk elindulni.

Mely területeken tudnak az államilag támogatott hitelek segíteni a vállalkozóknak, főleg most, a válság idején?

A forgóeszközhitelek az átmeneti, sok esetben a válság által okozott likviditási gondokat tudják orvosolni (akár az Eximbank Kárenyhítő forgóeszközhitelei, akár a Széchenyi Kártya Program forgóeszközhitelei), a beruházási hitelek, például az Eximbank Fordulat KKV Beruházási Hitele vagy a Széchenyi Kártya Program beruházási hitelei pedig már arról szólnak, hogy miként indítsuk be újra a gazdaságot a járványt követően.

A Széchenyi Kártya Program hitelezési folyamatában mi az Önök feladata?

Feladataink hasonlóak az általános hitelezési folyamataink lépéseihez, annyi eltéréssel, hogy a hiteligényt a VOSZ-/ KAVOSZ-irodák fogadják be, ők továbbítják azt elektronikus és postai úton felénk. A hitelezés folyamata során állandó kommunikációs kapcsolatban állunk a programot működtető KAVOSZ Zrt.-vel. Mivel a program többféle támogatással bír (a legkomplexebb termékkör ebből a szempontból), a támogatások elszámolásával kapcsolatos feladatok is ott vannak a teendőink listáján.

 Miért kedvezőek a Széchenyi hitelkonstrukciók?

 A kamat- és garanciadíj-támogatás révén forintalapú finanszírozásban, a kkv-ügyfélkörben piacvezető ez a termékcsalád. A Széchenyi Kártya Program konstrukciói kész csomagként kínálnak egy előnyösen összeállított megoldást a cégeknek: egyrészt nagyon vonzó az árazás, másrészt adott egy ügyfél szempontból kedvező biztosítéki kör, mert a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-vel (illetve agrár termékeknél az AgrárVállalkozási Hitelgarancia Alapítvánnyal) való együttműködés a rövid futamidejű termékeknél kiváltja a tárgyi biztosítékot.

A koronavírus-járvány kirobbanását megelőző évben rendkívüli sikereket értek el a kkv-hitelek piacán. A tendencia folytatódott tavaly is, de mire számítanak az idén?

Igen, örömmel mondhatom, hogy a vírushelyzet ellenére a tendencia töretlen, 2020-ban is tovább növekedtünk: a mérlegfőösszegünk 27 százalékkal, adózás előtti eredményünk 34 százalékkal nőtt. Idén hasonlóan ambiciózus terveink vannak, szeretnénk minél több vállalati ügyfelünket segíteni a válsághelyzetből való kilábalásban, és arra is odafigyelünk, hogy az ügyfeleink a moratórium lejártával se kerüljenek nehéz helyzetbe.

Mi az üzletfilozófiájuk lényege, és milyen új termékekkel szeretnék a portfóliójukat bővíteni a jövőben?

Üzletfilozófiánk lényege: a lehető legprofesszionálisabb támogatást és tanácsadást nyújtani a vállalati ügyfeleinknek. Figyelünk a piaci változásokra, és kisebb méretű bankként rendelkezünk azzal az előnnyel, hogy nálunk rövidebbek a döntési utak, így képesek vagyunk (és igyekszünk is) gyorsan reagálni. A legfontosabb feladatunk most a Széchenyi Kártya Program bevezetése, egyelőre két termékkel, de a termékkör bővítése is napirenden lesz a következő években; harmadik termékként a Széchenyi Kártya Folyószámlahitellel szeretnénk szélesíteni a portfóliót.

További hasznos és tartalmas cikkeket talál a Hitelgarancia újságban.

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr4216639606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása