Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

A forgóeszközhitelekre mozdultak rá a cégek

2020. augusztus 13. - Cégkasszás

Lassan heverheti ki a vállalati hitelpiac a koronavírus-járvány hatásait, még a válságnak kevésbé kitett társaságok is óvatosabban terveznek a bizonytalanságok miatt. A gazdaságélénkítő programok keretében meghirdetett konstrukciókat viszont láthatóan ebben a helyzetben is komoly érdeklődés övezi. Az OTP Bank tapasztalatai alapján a fizetési nehézségek áthidalását segítő, szabad felhasználású forgóeszközhiteleket keresi a legtöbb vállalkozás.

depositphotos_63004709_l-2015.jpg

A koronavírus-járvány nem azonos mértékben érintette a gazdaság szereplőit: sok cégnek – például a turizmus területén – a mindennapi működését lehetetlenítette el vagy fogta vissza, míg a kevésbé kitett vállalkozásokat kevésbé rázta meg. Az OTP Bank legutóbbi kutatása alapján viszont mára a veszteségeket elszenvedő cégek vezetése is úgy látja, hogy kezd normalizálódni a helyzet, ám csak kiegyensúlyozottan, rövidtávra terveznek, és a kevésbé kitett társaságok döntéshozóit is óvatosság jellemzi.

A vállalkozók számára a pénzügyek terén a korábbinál is hangsúlyosabbá vált a biztonság és a kiszámíthatóság, ezért – főleg az erősen érintett társaságok vezetői – minden esetben alaposan átgondolják a hitelfelvételt. A gazdaságélénkítő programok keretében meghirdetett államilag támogatott, kiszámítható – maximum 2,5 százalékos – kamatozással kínált konstrukciókat viszont láthatóan ebben a helyzetben is komoly érdeklődés övezi. 

Az NHP Hajrá konstrukcióira az OTP Banknál több mint 800 ügyfél szerződött, összesen 45 milliárd forint értékben. Hitelkiváltásra az ügyfelek csupán 14 százaléka vette igénybe a forrásokat, míg új hitel igénylésre 86 százalékuk. Az összes igénylést vizsgálva az ügyfelek több mint 80 százaléka a szabad felhasználású forgóeszközhiteleket kereste, csaknem 20 százalékuk igényelt beruházásaihoz forrást. A korábbiakhoz hasonlóan az ágazatok közül leginkább a kereskedelem és gépjárműjavítás területéről tapasztalható komoly érdeklődés, innen érkezett a legtöbb igénylés, majd az ingatlanügyletekhez kapcsolódóan, harmadikként pedig a mezőgazdasági vállalkozásoktól. 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr4616138418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása