Mindennapi vállalati pénzügyeink

Cégkassza

Az intézményi kezességvállalás fontos szerepet kap a válságkezelésben

500 milliárdos garanciaprogram a vírusjárvány gazdasági hatásainak enyhítésére a Garantiqától

2020. augusztus 10. - Cégkasszás

500 milliárd forintos, rendkívüli hitelgarancia programot indít az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a koronavírus járvány hazai cégekre gyakorolt negatív hatásainak enyhítésére. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében a hazai kkv-k és nagyvállalatok 90 százalékos intézményi garanciavállalás mellett juthatnak a likviditásuk biztosítása érdekében forrásokhoz. A programról Dr. Búza Éva vezérigazgatót kérdeztük.

buzaeva_00013fb.jpg

Április közepén jelentették be, hogy rendkívüli garanciaprogramot indítanak a járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére? Mit jelent pontosan ez a program? Mekkora segítség lehet ez a hazai vállalkozások számára?

Úgy gondolom, hogy komoly segítséget jelent a Garantiqa Krízis Garanciaprogramban elérhető kezességvállalás. Nem csak azért, mert nagyon komoly összegről, 500 milliárd forintról van szó, hanem azért is, mert a korábbi maximum 80 százalék helyett ebben a programban már 90 százalékos intézményi garanciavállalás mellett juthatnak a likviditásuk biztosítása érdekében forrásokhoz a vállalkozások, vállalatok az év végéig. A járvány negatív gazdasági hatásainak mértéke egyelőre még nehezen becsülhető, de az már nagyon jól látszik, hogy a COVID-19 vírus terjedésével összefüggő gazdasági folyamatok miatt számos vállalkozásnak, vállalatnak segítségre van szüksége a működőképességük visszaállításában, illetve megőrzésében. Az új garanciaprogrammal a vállalkozások likviditási problémáinak megoldásához, a hazai munkahelyek megőrzéséhez szeretnénk segítséget nyújtani, miközben a fejlesztési tevékenységek ösztönzése is fontos cél lehet.

 A magas kezességvállalás mellett mi lehet az, ami vonzóvá teheti ezt az opciót a vállalkozások körében?

Két fontos momentumot emelnék ki ezzel kapcsolatban: egyrészt a széles körű igénybevételi lehetőséget, másrészt a kezességvállaláshoz kapcsolódó kedvező feltételrendszert. Ami az elsőt illeti: a program keretében a mikro,- kis-, és középvállalkozások, továbbá nagyvállalatok  folyószámlahiteleikhez, forgóeszköz- és beruházási hiteleikhez vehetik igénybe a 90 százalékos mértékű állami garanciavállalást. Nincs tehát megkötés a hiteltípusok vonatkozásában, és teljesen új elem, hogy a nagyvállalatok is bekapcsolódhatnak a programba, hiszen az egy adósnak nyújtott maximális kezességvállalás mértéke elérheti az 5 milliárd forintot, ami már a nagyvállalatok hitelhez jutásában is komoly segítség lehet...

Aminek nyilvánvalóan ára is van, de azt említette, hogy a feltételek kedvezőek.

Így van, a feltételek rendkívül kedvezőek, aminek részben az az oka, hogy  az Európai Bizottság március 19-én elfogadta a koronavírus gazdasági hatásai kezelésére alkalmazható tagállami intézkedésekre vonatkozó átmeneti keretszabályt, így a szabályozási környezet lehetőséget nyújt arra, hogy az állami garanciavállalásra kedvezők feltételek vezessünk be ennek a programnak a keretében. Így a Garantiqa Krízis Garanciaprogram keretében igénybe vett hitelek maximális összege nem haladhatja meg a vállalat által kifizetett éves bérköltség és bérjárulékok költségének kétszeresét, vagy a 2019-es árbevételük 25 százalékát. Ugyanakkor indokolt esetben a hiteligénylő kkv 18 hónapnyi likviditási igényének megfelelő mértékű, vagy a hiteligénylő nagyvállalat 12 hónapnyi likviditási igényének megfelelő mértékű finanszírozás nyújtható. Ami pedig a díjakat illeti, azok kifejezetten kedvezőek, hiszen állami díjtámogatás is kapcsolódik a konstrukcióhoz: a hitelfelvevő által fizetendő éves díj hitelösszegre vetítve a futamidőtől függően a kkv-k esetében 0,25-1 százalék között van, ez az a minimális mérték, aminek alkalmazását az Európai Bizottság rendkívüli közleménye meghatározta. A nagyvállalatok által fizetendő díjak pedig a kkv- díjak kétszeresei.

Mit gondol, hogyan alakul a hazai vállalati szféra további sorsa, finanszírozása, mennyire lehetnek sikeresek a különböző adósmentő programok.

Egyelőre nehéz és talán nem is szerencsés jóslatokba bocsátkozni, de az biztos, hogy a hazai kkv hitelezés meghatározó szereplőjeként a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. minden olyan intézkedést megtesz, amit a szabályozói környezet lehetővé tesz, annak érdekében, hogy a Garantiqa a jelenlegi rendkívüli helyzetben hatékonyan járuljon hozzá a gazdasági nehézségek leküzdéséhez. Úgy látom, hogy az intézményi kezességvállalásnak ebben a kritikus időszakban még jelentősebb szerepe lehet a hazai vállalati szektor likviditásának, működésének, újraindításának biztosításában. Az már a járvány előtt is jól látszott, hogy a hazai kkv szektor további fejlődésének egyik fontos sarokpontja a finanszírozás kérdése, itt kapcsolódunk mi is a kormányzati stratégiai célokhoz, hiszen az állami garanciavállalás, és általában a garanciavállalás intézménye egy bizonyítottan jó és hatékony eszköz ebben a vállalati körben is. Tény ugyanakkor, hogy a hazai kkv szektor hitelpenetrációja lényegesen elmarad az Európai Unió átlagától, de még a V4-ekétől is. A járvány egyik rendkívüli következménye, hogy a likviditást elszívta a vállalati szektorból, így minden olyan program, ami az egyensúly helyreállítása irányába mutat, sokat segít.

Azt mondja ezzel, hogy fontos szerep hárul a pénzügyi közvetítő rendszerre is a járványhelyzet kezelésében?

Természetesen igen. A mi dolgunk most mindenekelőtt az, hogy a járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében a lehető legtöbbet segítsünk. Ezt szolgálja a Magyar Nemzeti Bank által indított 1500 milliárd forintos NHP Hajrá! program, és a MFB Csoport által bejelentetett, szintén 1500 milliárdos finanszírozási csomag is, benne a mi Krízis Garanciaprogramunkkal. A pénzügyi közvetítő rendszer kiemelten fontos feladata az is, hogy ezeket a forrásokat a lehető legnagyobb hatékonysággal jutassák célba. 

És vajon meg tud-e ennek a kihívásnak felelni? Tud-e elég gyors, rugalmas, ügyfélbarát lenni ahhoz, hogy segíteni tudjon.

Engedje meg, hogy kicsit messzebbről induljak a válasszal: 2018-ban fennállásunk legsikeresebb évét értük el, tavaly pedig tovább növekedtünk: 2019 év végén a kezességvállalásunkkal a kkv szektorba áramlott hitelek volumene meghaladta az 1000 milliárd forintot, ami 20 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, ezzel 41 ezer hazai mikró kis és középvállalkozás hitelhez jutását segítettük. Ez a növekedési ütem meghaladta a kkv-szektor hitelállományának növekedését. Egyébként a dinamikus bővülés 2015 óta jellemző társaságunkra, az elmúlt években rendre gyorsabban tudtunk bővülni, mint a hitelpiac. A fennálló hitelállomány alapján elmondhatjuk, hogy 2019-ben minden ötödik kkv hitelhez a Garantiqa kezességvállalása kapcsolódott, e nélkül ezek a vállalkozások egyáltalán nem vagy csak lényegesen rosszabb feltételekkel jutottak volna hitelhez. Erre nagyon büszkék vagyunk, mint ahogyan arra is, , hogy az intézményi kezességvállalás nemzetgazdasági hatékonysága érdemben javult, hiszen 2019-ben egységnyi kezességvállalással nagyobb volumenű hitelnövekedést értünk el, mint bármikor korábban. Egyébként a Garantiqa eddigi, 27 éves működése során 459 ezer szerződés keretében, 6.402 milliárd forint összegű hitelhez nyújtott kezességvállalást. Szintén érdemes még megemlíteni, hogy a hazai garanciaszervezetek kezességvállalási aktivitása nemzetközi szinten is magas, a kezességvállalási portfólió GDP-hez viszonyított arányát vizsgálva Magyarország 2,22 százalékos értékkel a második helyen áll Európában. Mi tehát készen állunk!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cegkassza.blog.hu/api/trackback/id/tr1916120446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása